Tribuna
PNL
Horia Mihail şi orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu aduc "Pianul Călător" la Thalia
Alexandra CHEŞCU
1227 vizualizari
Horia Mihail şi orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu aduc

“Fantezie pe teme de Mozart ” de Sabin Păutza, “Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestră” de Beethoven şi “Simfonia nr. 5 în Si bemol major D485” de Schubert sunt lucrările muzicale cu care melomanii se vor delecta în această seară la Sala Thalia şi mâine, la Mediaş. Concertul organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, face parte din turneul "Pianul Călător" susţinut de pianistul Horia Mihail în mai multe oraşe din România. Concertul va fi reluat mâine, 12 aprilie la Sala Traube din Mediaş. În această seară, orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de maestrul Sabin Păutza.

Maestrul Sabin Păutza

Dirijorul, compozitorul şi profesorul Sabin Păutza şi-a făcut studiile muzicale la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, sub îndrumarea unor profesori eminenţi, printre care Marin Constantin, Dumitru D. Botez - dirijat, Marţian Negrea – compoziţie, Tudor Ciortea, Ştefan Niculescu – forme muzicale, Ion Dumitrescu – armonie, Aurel Stroe – orchestraţie. A studiat, de asemenea, la Academia Muzicală „Chigiana” din Siena (Italia) cu Franco Donatoni, Franco Ferrara şi Bruno Maderna.
Timp de 18 ani (între anii 1966-1984), Sabin Păutza a fost profesor (de armonie şi dirijat) la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, unde a desfăşurat o bogată activitate ca fondator şi dirijor al coralei Animosi şi al Orchestrei simfonice a Conservatorului. Din anul 1984 se stabileşte în SUA, unde devine director artistic şi prim dirijor al Plainfield Symphony, New Jersey. Ca dirijor, Sabin Păutza a evoluat în săli renumite din întreaga lume, printre care: Carnegie Hall din New York, Santa Cecilia din Roma, Richard Wagner – Jugendfestspieltreffen din Bayreuth, Sala Chopin din Varşovia, Philharmonic Hall din Sydney, Ateneul Român din Bucureşti. Este colaborator permanent al filarmonicilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova, Oradea, Bacău, Constanţa, Satu-Mare şi al Orchestrei Naţionale Radio.

La drum pentru a treia oară

Este pentru a treia oară când "Pianul Călător" porneşte la drum prin ţară, turneul organizat pentru prima dată în 2011 având, pe lângă bucuria muzicii, şi o latură generoasă. „În ultimele turnee pe care le-am susţinut, am remarcat că infrastructura pianistică lasă mult de dorit în majoritatea marilor oraşe din România. Efectiv nu aveam pe ce să cânt. Am cântat pe instrumente insalubre, vechi. Atunci am venit cu această idee de a  găsi un pian pe care să-l recondiţionam şi să-l punem la dispoziţia unei comunităţi’’, a mărturisit pianistul Horia Mihail, care, în ultimii doi ani a purtat două piane în turnee, doar pentru a le lăsa, apoi, la Mediaş şi Sânnicolau Mare.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica