Tribuna
PNL
"Goblenul, operă de artă" la ASTRA
Andra MARINESCU
1861 vizualizari
Ardeleancă, originară din Valea Viilor, judeţul Sibiu, Marcela Tudosoiu iubeşte goblenul. Îi place să lucreze de mână încă din clasele primare, când a învăţat prima dată să facă tot felul de cusături: de la dantele, la broderii, ajur sau monograme pe batiste. Pasiunea pentru goblenuri a descoperit-o la Timişoara, iar miercuri, 28 octombrie, ora 15, ea revine în judeţul natal, în Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, corpul A, etajul 2. Aici, va avea loc expoziţia "Goblenul, operă de artă".

A început cu mileuri, feţe de masă şi a continuat cu goblenuri simple, picturi cumpărate din consignaţie, reprezentând trandafiri de dimensiuni mici, pe care le monta în lasetă. Până în 1980, a făcut, apoi, tablouri tot mai mari şi mai complicate. Viaţa ei a cunoscut, ulterior, o cotitură radicală, aşa că, din Timişoara, unde se mutase, a revenit în Sibiu, unde şi-a regăsit liniştea şi a descoperit pasiunea vieţii ei: goblenul. În creaţia sa, a îmbinat emoţia cu răbdarea şi pasiunea, care au dat naştere "Grecilor cu oile", "Mona Lisei", "Profetului Eremia", "Concertului în parc', "Horei de la Aninoasa", "Carului cu boi", "Ciobănaşului", "Răşinariului" şi "Toamnei", lucrări ce au prins viaţă în perioada 1990 - 2015.
"Pentru a reda nuanţele în culori pe care natura, cu neegalata ei măiestrie, le oferă spre delectarea privirilor noastre, artista a acordat o atenţie deosebită culorilor pe care le-a folosit, o parte dintre acestea fiind realizate personal, prin vopsirea aţei cu petale de flori, frunze, fructe. Poate şi de aceea goblenurile care înfăţişează peisaje din natură şi diferite aranjamente florale oferă o aşa de mare exactitate şi expresivitate încât te determină să crezi că te afli în natura reală", spune Anca Vasilescu, din cadrul Departamentului Metodic, Comunicare şi Programe al Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu.
În peste 40 de ani de activitate, artista a realizat mai bine de o sută de lucrări. "În fiecare dintre ele am pus o mică parte din sufletul meu", mărturiseşte Marcela Tudosoiu.
Evenimentul de la Biblioteca Judeţeană ASTRA va fi însoţit de un moment artistic susţinut de elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu" Sibiu. Acţiunea este spirjinită de Consiliul Judeţean Sibiu.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica