Tribuna
PNL
FOTO: A început cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Național de Folclor "Ioan Macrea". Sărbătoritul primei zile: Nicolae Botgros
Dumitru CHISELIŢĂ
3709 vizualizari
FOTO: A început cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Național de Folclor
© Răzvan NEGRU
În ultimele zile ale toamnei, la Sibiu, se ştie că evenimentul folclorc al momentului este, la Sibiu, Festivalul "Ioan Macrea". Aşa a fost şi anul acesta. Iar dacă România Mare împlineşte 100 de ani, anul acesta şi Festivalul Național de Folclor "Ioan Macrea" este la un moment aniversar: ce-a de-a XX-a ediţie a sa.

Ediția de gală a Festivalului a debutat în forţă, la Sala "Transilvania", cu o suită de cântece populare în interpretarea celebrei orchestre "Lăutarii" din Chişinău, condusă de nimeni altul decât maestrul Nicolae Botgros. De fapt, spectacolul de marţi, din prima zi de festival, i-a fost, în mare parte dedcat îndrăgitului şef de orchestră basarabean, la împlinirea a 40 de ani de când este în fruntea orchestrei "LăutariI". Cu acest prilej prezentatoarea festivalului, Iuliana Tudor, a evocat, împreună cu sărbătoritul, momentele importante ale colaborării acestuia cu ansamblul "Cindrelul Junii", cu Ioan Macrea şi, mai apoi, cu Silvia Macrea.
Spectacolul folcloric a continuat cu o suită de cîntece şi jocuri populare din Mărginimea Sibiului şi Transilvania. Un moment aparte a fost cănd cei 40 de instrumentiști ai Ansamblului Folcloric "Cindrelul-Junii Sibiului" i-au cântat, sărbătoritului, un căldutos şi sincer "Mulţi ani trăiască!". Tot cu acest prilej, Micolae Botgors a primit, din partea Consiliului Judeţean Sibiu, prin președintele Daniela Cîmpean, o diplomă de excelență. La rândul ei, Silvia Macrea, managerul  Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradițional "Cindrelul-Junii" şi director al festivalului, două diplome de excelenţă, una din partea CJS şi cealaltă din partea Asociaţiei Comunelor din România.

"La ceas aniversar, privesc în urmă cu emoţie şi cu mulţumirea lucrului bine făcut. Am pornit de la un spectacol In Memoriam Ioan Macrea, un spectacol susţinut de ansamblurile folclorice coordonate de către tatăl meu şi de vedete ale muzicii populare româneşti, artişti care au fost prieteni cu tatăl meu. De la an la an spectacolul a crescut, devenind cel mai aşteptat eveniment folcloric din Sibiu; astfel, la a 10- a ediţie l-am transformat în festival dedicat ansamblurilor profesioniste, iar acum, la ediţia cu numărul 20, ne deschidem braţele către cele mai tinere vlăstare din marea familie a Junilor Sibiului: Şcoala de dans „Ioan Macrea”, care va susţine pentru întâia oară un recital pe scena festivalului, pentru a asigura transferul de valori de la o generaţie la alta” mărturisea Silvia Macrea.

Spectacolul de marţi a continuat cu recitaluri de cîntece şi dansuri populare de pe tot cuprinsul ţării, susţinute de ansamblurile folclorice "Cindrelul-Junii Sibiului" şi "Ceata Junilor" din Sibiu, împreună cu intrepreţii Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Lilia Roşca, Tatiana Jacot, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Ilie Medrea, Alina Pinca, Nicu Mâță, Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Andreea Haisan, Gabriel Dumitru, Narcisa Băleanu, Paul Ananie, Oana Bozga- Pintea, Roxana Reche şi Alexandru Pal, Alexandru Pugna, Nicoleta Voica, Petrică Mîțu Stoian, Niculina Stoican, Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Olguța Berbec și Remus Novac, Stana Stepanescu și Bojidar Ciobotin, Viorica Macovei, Cornelia și Lupu Rednic şi Ionuț Fulea

Programul zilei de miercuri

Miercuri, 28 noiembrie, cea de-a doua zi a festivalului "Ioan Macrea" va debuta de la ora 18, din program făcând parte recitaluri susţinute de Școala de Dans „Ioan Macrea” din Sibiu, Ansamblul Profesionist "Banatul" din Timișoara cu soliştii vocali Georgiana Vița, Andrei Muntean, Ramona și Petrică Vița, Ansamblul Artistic Profesionist "Doina Gorjului" din Târgu Jiu şi Ansamblul Artistic Profesionist "Mureşul" din Târgu Mureș, cu soliştii  Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea şi Leontina Pop.

Toate biletele la festival au fost epuizate, dar spectacolele pot fi urmărite în direct, în fiecare seară, pe postul de televiziune TVR 3.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Coproducător este Televiziunea Română, iar Cercul Militar Sibiu este partener. Evenimentele sunt finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu iar acţiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU

© Răzvan NEGRU







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica