Tribuna
PNL
Două tone de murături pentru studenţii din Sibiu
Andra MARINESCU
2089 vizualizari
Două tone de murături pentru studenţii din Sibiu
Studenţii nu aleg restaurantele din centrul Sibiului, ci cantina studenţească, unde preţurile sunt mai mici şi mâncarea, întotdeauna, proaspăt pregătită de gospodine. Acestea au muncit toată vara pentru a-i primi pe tineri cu bucate gustoase şi cu murături felurite. Doamna Mery, una dintre bucătărese, mărturiseşte că s-au pus aproape două tone de murături, care vor ajunge - estimează ea - până în primăvară. La cantina de pe strada Rennes, meniul zilei costă zece lei şi include ciorbă, felul principal cu garnitură şi salată şi un desert.

Viaţa de student este grea dacă eşti departe de casă, iar borcanele de zacuscă de la bunica s-au terminat. Pen­tru asta, s-a inventat cantina studenţească. Mii de stu­denţi ai Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu aleg să îşi ia prânzul aici, pentru că preţurile sunt accesibile.
 
Rectorul Bondrea, la cantină cu studenţii

La cantina studenţească lucrează zece angajaţi, iar munca lor se vede în farfuriile celor 300 - 400 de studenţi care trec pragul cantinei, zilnic. Aici mănâncă nu nu­mai tinerii cursanţi, ci şi ca­drele didactice ale ULBS, inclusiv prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS. "Îmi place să fiu printre studenţi şi, ori de câte ori îmi permite programul, merg bucuros să iau prânzul la cantina uni­versităţii", spune acesta.

Cămara, mândria cantinei

În spatele acestor 400 de porţii servite zilnic, stau mii de ore de muncă ale bucă­tăreselor. Pregătirile lor încep cu mult înainte ca studenţii să revină în bănci, adică cu o lună înainte de 1 octombrie. Şefa cantinei, Mărioara Tâl­van sau doamna Mery, aşa cum îi spun toţi, este printre cele care pregătesc cu mi­nuţiozitate murăturile pen­tru studenţi. Aceasta mărtu­ri­seşte că fiecare an univer­sitar începe cu 1,7 tone de murături, pe care ULBS le ţine în cămara cantinei. "Chiar dacă nu este un loc vizibil pentru studenţii noştri, cămara plină de murături este mândria cantinei", spu­ne Ramona Todericiu, direc­torul general administrativ adjunct al ULBS.
În acest an, pregătirea mu­răturilor a început la sfâr­şitul lunii august, iar în că­mară au "poposit" 1.740 de murături. "Toate acestea nu ne vor ajunge decât până în primăvară, probabil prin luna martie. După ce le vom epui­za, vom trece pe salate din legume proaspete", spune doamna Mery. În prezent, în cămară sunt 200 kg de go­gonele, 200 kg de castraveţi, 130 kg de gogoşari, 100 kg de ardei cu varză, 50 kg de ardei iute, 180 kg de vinete, 200 kg ardei capia, 200 de borcane (160 kg) de zacuscă, ghiveci, orez cu le­gume şi ghiveci cu legume, 500 kg de varză murată şi 20 kg de tarhon în oţet.
Printre proviziile cantinei, vedeta este cartoful. În medie, pe zi, se consumă 200 kg de cartofi. La început de an universitar, întotdeau­na, ULBS cumpără circa 25 de tone de cartofi.
 
10 lei, meniul zilei

Mii de studenţi aleg prân­zul la cantină, pentru că este mai ieftin. Ei plătesc în jur de 15 - 20 de lei pentru un prânz consistent. În plus, îşi pot alege meniul zilei, care costă zece lei şi conţine ciorbă, fel principal cu garnitură şi salată şi o prăjitură.
Meniul la cantină este variat, în fiecare zi, fiind afişat: supă de găluşte (4,5 lei), 130 gr de şniţel pui pane în pesmet - 4,5 lei, 100 gr. de pulpă posterioară dezosată la grătar - 5,5 lei, 130 gr. piept de curcan la grătar - 4,5 lei, 130 gr. file şalău în fulgi de porumb - 5,5 lei, 100 gr. cârnaţi de porc afumaţi la grătar -  4 lei. De asemenea, studenţii au în meniu şi cro­chete de peşte (100 gr. costă 3,5 lei), mămăligă cu caş­caval (4,5 lei) şi două ochiuri simple, cu doi lei. La cate­goria "garnitură", o porţie de cartofi pai sau piure costă 2,5 lei, mămăligă un leu, orez cu ciuperci 2,5 lei şi sote de legume trei lei. Acestea pot fi completate cu salate de var­ză, sfeclă roşie sau castra­veţi muraţi, între 1,5 lei şi 2,5 lei porţia. O chiflă costă 0,6 lei, iar o bucată de pâine 0,4 lei.







comentarii
2 comentarii

Suntem cumva la un show mentalist?
Cine este d-na fara CAP care serveste french-fries, tanti Mery?
17.10.2015 13:58
au adus muraturi? si moarea de varza nu au adus-o inca?
o sibianca
18.10.2015 16:56
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica