Viaţa de student este grea dacă eşti departe de casă, iar borcanele de zacuscă de la bunica s-au terminat. Pentru asta, s-a inventat cantina studenţească. Mii de studenţi ai Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu aleg să îşi ia prânzul aici, pentru că preţurile sunt accesibile.
Rectorul Bondrea, la cantină cu studenţii
La cantina studenţească lucrează zece angajaţi, iar munca lor se vede în farfuriile celor 300 - 400 de studenţi care trec pragul cantinei, zilnic. Aici mănâncă nu numai tinerii cursanţi, ci şi cadrele didactice ale ULBS, inclusiv prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS. "Îmi place să fiu printre studenţi şi, ori de câte ori îmi permite programul, merg bucuros să iau prânzul la cantina universităţii", spune acesta.
Cămara, mândria cantinei
În spatele acestor 400 de porţii servite zilnic, stau mii de ore de muncă ale bucătăreselor. Pregătirile lor încep cu mult înainte ca studenţii să revină în bănci, adică cu o lună înainte de 1 octombrie. Şefa cantinei, Mărioara Tâlvan sau doamna Mery, aşa cum îi spun toţi, este printre cele care pregătesc cu minuţiozitate murăturile pentru studenţi. Aceasta mărturiseşte că fiecare an universitar începe cu 1,7 tone de murături, pe care ULBS le ţine în cămara cantinei. "Chiar dacă nu este un loc vizibil pentru studenţii noştri, cămara plină de murături este mândria cantinei", spune Ramona Todericiu, directorul general administrativ adjunct al ULBS.
În acest an, pregătirea murăturilor a început la sfârşitul lunii august, iar în cămară au "poposit" 1.740 de murături. "Toate acestea nu ne vor ajunge decât până în primăvară, probabil prin luna martie. După ce le vom epuiza, vom trece pe salate din legume proaspete", spune doamna Mery. În prezent, în cămară sunt 200 kg de gogonele, 200 kg de castraveţi, 130 kg de gogoşari, 100 kg de ardei cu varză, 50 kg de ardei iute, 180 kg de vinete, 200 kg ardei capia, 200 de borcane (160 kg) de zacuscă, ghiveci, orez cu legume şi ghiveci cu legume, 500 kg de varză murată şi 20 kg de tarhon în oţet.
Printre proviziile cantinei, vedeta este cartoful. În medie, pe zi, se consumă 200 kg de cartofi. La început de an universitar, întotdeauna, ULBS cumpără circa 25 de tone de cartofi.
10 lei, meniul zilei
Mii de studenţi aleg prânzul la cantină, pentru că este mai ieftin. Ei plătesc în jur de 15 - 20 de lei pentru un prânz consistent. În plus, îşi pot alege meniul zilei, care costă zece lei şi conţine ciorbă, fel principal cu garnitură şi salată şi o prăjitură.
Meniul la cantină este variat, în fiecare zi, fiind afişat: supă de găluşte (4,5 lei), 130 gr de şniţel pui pane în pesmet - 4,5 lei, 100 gr. de pulpă posterioară dezosată la grătar - 5,5 lei, 130 gr. piept de curcan la grătar - 4,5 lei, 130 gr. file şalău în fulgi de porumb - 5,5 lei, 100 gr. cârnaţi de porc afumaţi la grătar - 4 lei. De asemenea, studenţii au în meniu şi crochete de peşte (100 gr. costă 3,5 lei), mămăligă cu caşcaval (4,5 lei) şi două ochiuri simple, cu doi lei. La categoria "garnitură", o porţie de cartofi pai sau piure costă 2,5 lei, mămăligă un leu, orez cu ciuperci 2,5 lei şi sote de legume trei lei. Acestea pot fi completate cu salate de varză, sfeclă roşie sau castraveţi muraţi, între 1,5 lei şi 2,5 lei porţia. O chiflă costă 0,6 lei, iar o bucată de pâine 0,4 lei.