Tribuna
PNL
Dezvoltarea Mărginimii s-a discutat la Primăria Sălişte
Sorana MAIER
3458 vizualizari
Dezvoltarea Mărginimii s-a discutat la Primăria Sălişte

Cea de-a treia întâlnire a sesiunilor de animare econo­mică iniţiate de către condu­cerea Consiliului Judeţean Sibiu împreună cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu a avut loc miercuri, 29 ianuarie, în sala de şedinţe a Primăriei oraşului Sălişte.
La eveniment au fost pre­zenţi Ioan Cindrea, preşe­dintele Consiliului Judeţean Sibiu, precum şi vicepreşe­dinţii Ioan Banciu şi Marcel Luca; Ovidiu Sitterli, prefectul judeţului Sibiu, senatorul Ni­colae Neagu, Eugen Iordă­nescu, directorul executiv al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, cel care a şi moderat întâlnirea, Livia Ilie, prorectorul Universităţii „Lu­cian Blaga”, Horaţiu Răcuciu primarul oraşului Sălişte, di­rectorii serviciilor deconcen­trate, consilieri judeţeni, pri­marii localităţilor din Mărgi­nime, preoţi, profesori şi alţi reprezentanţi de marcă ai comunităţilor locale.
„Împreună cu dumnea­voas­tră vrem să ne pregătim cu proiecte de dezvoltare a zonei, să le stabilim împreună, aici, şi nu în biroul preşedintelui sau al primarului. Nu colorăm politic această întâlnire şi cele care vor mai urma. Toţi trebuie să spunem cum dorim să dezvoltăm această zonă minu­nată şi pentru aceasta e nevoie să stabilim proiectul sau proiectele majoritare ale zonei dorite de comunitate, în care vom investi. Ele vor fi preluate şi prelucrate de către o echipă de cercetare din cadrul Catedrei de Sociologie a Universităţii <Lucian Blaga> care ne va spune proiectele care sunt realizabile”, a de­clarat, în debutul întâlnirii, preşedintele Ioan Cindrea. Preşedintele a adăugat că un nivel de promovare a microre­giunii Mărginimea Sibiului, alături de cel realizat prin Camera de Comerţ Sibiu şi prin Camera de Comerţ a Ro­mâniei, îl constituie întâlnirea cu ambasadorii principalelor ambasade din România, pro­gramată în luna iunie.
Moderatorul sesiunii de ani­mare economică, Eugen Iordă­nescu, a punctat faptul că în cadrul strategiei naţio­nale, judeţene şi locale de dezvoltare lipseşte un nivel inter­mediar şi anume strate­gia teritorială. În opinia sa, aceste strategii trebuie bine aliniate, astfel încât să se poată obţine finanţare, iar diferenţa de dezvoltare dintre zonele judeţului Sibiu să se reducă.
În partea destinată inter­venţiilor celor prezenţi, au luat cuvântul numeroşi invitaţi, printre care senatorul Nicolae Neagu, prefectul Ovidiu Sitterli, vicepreşedintele CJS, Ioan Banciu, Horaţiu Răcuciu, primarul oraşului Sălişte, pri­marul comunei Cristian, Ioan Seuchea, primarul comunei Răşinari, Bogdan Bucur, părintele Nicolae Streza din Răşinari, Alexandru Constan­tinescu; primarul comunei Gura Râului, Gheorghe Călin, profesorul de istorie de la şcoala din Gura Râului, Du­mitru Câmpean, Dumitru Ră­ceu, primarul comunei Tilişca, Daniela Câmpean, consilier judeţean, Toma Lupaş, fost primar al Săliştei şi vicepre­şedintele Asociaţiei Reuniunii Mărginenilor, Ştefan Firu, inspector general şcolar, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Sibiu.

Campus şcolar
şi SMURD

Propunerile au vizat con­tinuarea realizării campusului şcolar din Cristian pe o suprafaţă de 25 ha, destinat pregătirii elevilor pentru diferite meserii agricole şi nu numai, achiziţionarea casei memo­riale Emil Cioran din Răşinari şi transformarea ei în Centrul Cultural Emil Cioran, dezvol­tarea unui pelerinaj turistic la Răşinari legat de Sf. Mitropolit Andrei Şaguna, titrarea tuturor străzilor din Mărginime, eva­luarea şi panotarea tuturor exponatelor din muzeele şi co­lecţiile muzeale din Mărginime, dezvoltarea unei staţiuni pe Valea Frumoasei şi a unei pârtii de schi, des­chiderea unui târg de produse tradiţionale şi meşteşugăreşti pe platoul de lângă barajul de la Gura Râului, realizarea unui Centru zonal al tradiţiilor la Gura Râului, dezvoltarea staţiunii Păltiniş, astfel încât turismul să fie practicat în toate cele patru sezoane ale anului, redeschiderea staţiunii Crinţ, renumită cândva  drept cea mai bună staţiune pentru cei suferinzi de inimă.
Un proiect zonal la care a făcut referire primarul Horaţiu Răcuciu este cel al Serviciului de Urgenţă SMURD Mărgi­nimea Sibiului, pentru care Consiliul Judeţean Sibiu a acordat sprijin financiar.
„Remarc că a crescut valoa­rea acestor întâlniri şi acest lucru se datorează valorii dum­neavoastră, aţi fost extrem de activi. Eu cred că ar trebui să avem un consiliu al micro­regiunii Mărginimii Sibiului format din primari, din repre­zentanţii partidelor politice şi alţi factori importanţi. Ne angajăm astăzi la un drum lung, care poate dura 7 ani şi chiar 20. Nici în ţări ca Elveţia sau Austria nu s-a dezvoltat nimic până nu au început oamenii să mişte lucrurile şi noi ne dorim să fim un motor al dezvoltării întregului judeţ ”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea.
Următoarea întâlnire pe tema dezvoltării economice va avea loc miercuri, 5 februarie, la Miercurea Sibiului, pentru Ţara Şecaşelor, sesiunea încheindu-se în 19 februarie, la Copşa Mică, pentru Valea Târnavelor.





comentarii
12 comentarii

Se vorbeste de dezvoltare se vorbeste de turism se vorbeste de drumuri dar cum arata acestea nu zice nimeni nimic.Din cite stiu Sibielul are si el un consilier in persoana domnului Luca pe care vad ca nu-l intereseaza partea de pe Raul Sibielului unde ne rupem masinile la un sant ce sa facut din ploi in dreptul strazii Utea .Rog a se lua masuri pina nu cerem daune primariei.
Sigherean.
30.01.2014 08:14
daca ai masina si nu vrei sa o rupi "intr-un sant"!
pune mana pe lopata putoare !
30.01.2014 09:15
ba omul are dreptate ca de acea tea pus acolo nu s-a te dai mare sef ,la voi astia de apareti in poze este numai gargara ce spunerti voi nu aveti nici un fel de credibilitate ,alo neagule ce se mai aude de marele proiect pe care lai promis in campanie ,spitalu ala nou de recuperari ,si iai pe toti deputati si senatori de sibiu si luptate pentru reabilitari tronsonului de cale ferata pan european culoar 4 s-a treaca pe unde este normal adica prin statia sibiu de la tine am pretenti ca esti sibian
relu
30.01.2014 09:37
asfaltati drumurile mai inteligentilor ca ne-am saturat de minciunile voastre
titel
30.01.2014 10:11
Sa te vad eu pe tine ce faci cu lopata ca esti necunoscator al situatiei,acolo trebuie facut canal cum sa facut intre Pipernea si Coldea Sorin ca daca nu orce ploaie spala adaosul PUS CU LOPATA de catre cel ce posteaza la 89.44141.3
Sigherean.
30.01.2014 10:27
Pentru Sigherean și alți Sighereni din Sibiel, din țară și de peste hotare: După ce primarul PNL, așa cum era el, a băgat
Vasile
30.01.2014 11:11
ATI VOTAT PE SEMIANALFABETUL DE RACUCIU DE LA PDL DUPA CE FOSTUL PRIMAR V-A FACUT DE TOATE. DEH...BANII CELOR DE LA NSA ,EUROIL SI CEILALTI V-AU SUCIT MINTILE. ! ACUM TACETI SI S-G-TI !
PUNETI-I PE AIA CARE V-AU PROMIS
30.01.2014 12:19
Drept o grait Vasile. Banciu a facut si apoi l-ati trimis cu pluta. Pacat.
sibian
30.01.2014 12:53
s-a discutat si de "comertul cu lemne"?
brad
30.01.2014 13:57
dar nu-l vad in poza pe liviu tarcea de la cartea funciara poate se face cadastru :)
coala
30.01.2014 20:49
apropo de cadastru ,mai tineti minte ce ne-a mintit RACUCIU in campanie ca ne intabuleaza locurile de GRATIS daca-l votam , de ere PDL-ul la putere si fratesau RADU RACUCI mare director la OCPI SIBIU, acum mergeti la EUROIL ,TOTAL NSA si RES FOREST -STEFANEL RESIGA,sa va dea bani pentru astupat santuri si sa va intabuleze locurile sau i-o fi verificat si pe la ei cei de la antifrauda de nu mai au bani
un credul
30.01.2014 21:17
se pare ca mai avem un candidat in 2016?
carcotas
03.02.2014 10:56
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica