Tribuna
PNL
Cursuri doar de dimineaţă, dar nu şi săli pentru elevii sibieni
Ana Maria MĂTUŞOIU
2983 vizualizari
Cursuri doar de dimineaţă, dar nu şi săli pentru elevii sibieni
Elevii din învăţământul primar şi gimnazial ar putea face ore numai dimineaţa, dacă proiectul de modificare a Legii Educaţiei, propus vara aceasta de către deputatul liberal Ştefan Băişanu şi adoptat deja de deputaţi, va primi undă verde şi de la senatori, cărora le aparţine votul final. Deşi ideea le surâde profesorilor, dar şi părinţilor, marea întrebare e unde vor încăpea toţi şcolarii, întrucât în clădirile deja existente nu există spaţiu pentru ca toţi elevii să meargă la şcoală într-un singur schimb.

Deputatul liberal ştia încă de când proiectul a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputa­ţilor că infrastructura şcolilor din România nu permite efectuarea ore­­lor într-un singur schimb, dar a mers mai departe cu ideea, convins că se vor găsi soluţii, iar acum iniţiativa legislativă a fost adoptată de de­putaţi. Reprezentanţii In­spec­to­ratului Şcolar Judeţean Sibiu laudă ideea deputatului şi spun că ar fi extraor­dinar ca elevii din ciclul primar şi gimnazial să poată învăţa numai de dimineaţă, însă ridică problema spaţiilor care nu pot găzdui atâţia elevi într-un singur schimb. "Trebuie găsite soluţii pen­tru ca această lege să fie aplicată şi benefică pentru elevi", a declarat Livia Creţulescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu. Proiectul mai are un hop de trecut. Pentru a putea fi schimbată legea, trebuie să îşi dea acordul şi senatorii. Dacă va intra în vigoare, prevederea ar urma să fie aplicată din anul şcolar 2018-2019.
 
IŞJ Sibiu susţine ideea deputatului liberal...

Şcoala într-un singur schimb pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial este o idee care, spune prof. Livia Creţulescu, vine în beneficiul învăţământului românesc şi, implicit, al educaţiei elevilor. "Pe noi ne bucură această iniţiativă legislativă. Suntem încântaţi că, în sfârşit, s-au gândit şi la învăţământ şi la educaţia copiilor", a spus purtătorul de cuvânt al IŞJ Sibiu, care crede că această decizie ar fi benefică pentru toţi factorii implicaţi în actul educaţional: elevi, profesori, şi părinţi. "În primul rând, dimineaţa eşti mult mai odihnit şi mult mai lucid, poţi să te concentrezi mult mai bine la ore, şi după-amiaza timpul este mult mai mare pentru a te putea dedica mai mult studiului", explică Livia Creţulescu.

... dar ridică problema spaţiilor

Acesta a vorbit şi despre imposibilitatea în care se află, în momentul de faţă, multe dintre unităţile de învăţământ din Sibiu de a găzdui toţi elevii de dimi­neaţă. "Din păcate, spaţiul nu este suficient pentru a reuşi, în clădirile existente la ora actuală, cel puţin în Sibiu, să îi ducem pe toţi copiii de clasele I-VIII la ore de dimi­neaţă. Vă dau ca exemplu Şcoala Gimnazială "Nicolae Iorga", care are cursurile de după-amiază şi care n-are spaţiu suficient pentru a reuşi să îi aducă pe toţi copiii de dimineaţă. Un alt exem­plu, Şcoala "Regina Maria", care are un număr mare de elevi şi, din păcate, spaţiu insuficient pentru a-i aduce pe toţi copiii de dimineaţă", a mai spus Creţulescu. Chiar şi deputaţii au recu­noscut, după ce au adoptat legea, că în acest moment, în şcolile din România, nu există săli suficiente pentru ca toţi elevii să înveţe de dimineaţă. În Sibiu, chiar dacă în majoritatea şcolilor se fac ore în două schimburi, avem şi unităţi de învăţământ unde elevii merg la şcoală numai de dimineaţă. La şco­lile gimnaziale nr. 25, nr. 20, nr.18, nr. 10 şi nr. 8 elevii merg la ore într-un singur schimb. Acelaşi lucru se în­tâmplă şi la Şcoala Gimna­zială nr. 2, după ce Primăria a acceptat să mansardeze clădirea, unitatea de învăţă­mânt lărgindu-şi astfel spa­ţiul şi putând desfăşura ore numai de dimineaţă. În schimb, Şcoala Gimnazială nr. 1, Şcoala Gimnazială nr. 4, Colegiul Naţional "Octa­vian Goga" şi Şcoala Gimna­zială nr. 13 sunt doar câteva dintre şcolile din Sibiu unde, din cauza lipsei spaţiului, se organizează cursuri atât de dimineaţă, cât şi după-amia­ză. În cazul Şcolii Gimnaziale nr. 13 lucrurile se vor schim­ba începând de anul viitor, când, după finalizarea lucră­rilor de infrastructură, şi elevii care învaţă în cel de-al doilea schimb vor putea merge la şcoală de dimineaţă.

Elevii sunt ba pro, ba contra. Părinţii de acord cu orele de dimineaţă

Pentru unii elevi, vestea că orele vor avea loc dimineaţa pică nemaipomenit. Vor avea mai mult răgaz pentru a-şi rezolva temele, implicit mai mult timp liber. Alţii însă, se declară mulţumiţi cu pro­gramul de după-amiază, pentru că aşa, spun ei, pot dormi mai mult. Dar asta înseamnă că stau la şcoală chiar şi până la ora 19, iar pe cei mai mulţi îi prinde noaptea făcându-şi lecţiile. De aceea, părinţii speră ca legea să fie pusă în practică, astfel încât ei să poată fi alături de copiii lor când vin acasă de la lucru, pentru a-i ajuta la lecţii. "Eu m-aş bucura dacă băieţelul meu ar face ore de dimineaţă. Eu sunt la lucru de la ora 8 până la ora 16, deci când ajung acasă el e de mult plecat la şcoală. Ajunge târziu, uneori şi la ora 19, şi de multe ori ne prinde ora 21 sau chiar 22, făcând teme. Ar fi mult mai bine să facă ore de dimineaţă, pentru că am avea mai mult timp pentru lecţii, dar şi pentru noi", spune Raluca, mama unui băieţel din clasa a cincea. În plus, mai intervine o pro­blemă, spun parlamentarii. "Nu îşi potrivesc programul cu părinţii şi din această cauză relaţiile dintre ei nu sunt bune, plus că, aflaţi la şcoală, nu respectă nici orele de alimentaţie", au mai spus parlamentarii.

Cum va fi rezolvată problema sălilor

Clădiri peste noapte în care să înveţe copiii nu vor apărea, însă problema tre­buie cumva rezolvată. În au­gust, Ştefan Băişanu, iniţia­torul proiectului de lege, spu­nea că dacă se vor construi corpuri noi ori se prelungesc cele deja exis­tente, dacă unele clădiri din jurul şcolilor vor fi valorificate ori spaţiile din interiorul a­ces­tora, sunt mari şanse ca toţi elevii să înveţe în cursul dimineţii.  La nivelul judeţului Sibiu, pro­blema va fi dis­cutată, astăzi, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Ad­ministraţie al IŞJ.






comentarii
2 comentarii

Suntem o echipa in plina ascensiune si prezenti peste tot. Si mereu vom fi vazuti, pentru ca suntem ambitiosi si nu ne lasam pana cand nu reusim! Si inca mai avem nevoie de colaboratori la fel de ambitiosi, care vor cu putere un viitor mai bun, prosperitate si succes. Veniti acum in echipa noastra si castigati bani! Cereti toate detaliile la adresa de email: niki_grig@yahoo.com
niki
16.10.2015 12:59
Acum ai posibilitatea sa-ti imbunatatesti venitul lunar cu sume cuprinse intre 100 si 285 euro printr-o afacere inteligenta, muncind acasa. Instruirea se face gratuit, prin email. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal de comision. Pentru mai multe detalii trimiteti textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com
Nicu
16.10.2015 21:08
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica