Tribuna
PNL
Coplata la Sibiu s-a stabilit: cinci lei/ pacient
Laura BUCIU
2213 vizualizari
Coplata la Sibiu s-a stabilit: cinci lei/ pacient
* Suma va fi plătită la externare de pacienţii care s-au internat începând de ieri *
Pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu plătesc, de ieri, suma de cinci lei, la externare. Consiliul de Administraţie al SCJU Sibiu a stabilit ca nivelul coplăţii să fie de cinci lei, aceasta fiind suma minimă propusă de Ministerul Sănătăţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii spitaliceşti, Decebal Todăriţă, suma va fi plătită doar de pacienţii care s-au internat din 1 aprilie. „Deo­camdată nu am încasat niciun ban. Suma de cinci lei va fi plătită de pacienţii care                s-au internat începând cu data de 1 aprilie. Pacienţii care s-au externat în 1 aprilie nu au plătit această sumă”, a declarat Todăriţă.
În cadrul fiecărei secţii a Spi­talului Clinic Judeţean de Urgenţă se va putea plăti această taxă la externare, la Registratură. Pa­cientului i se va înmâna chitanţa şi va putea să şi plătească. Suma de cinci lei va fi plătită doar la externare.
Managerul Spitalului Ju­deţean de Urgenţă Sibiu, Liviu Cotârlă, a declarat în urmă cu aproape două săp­tămâni că suma care va fi colectată nu va ajuta foarte mult instituţia, deoarece va acoperi doar valoarea unei facturi de gaz pentru o lună intermediară.El a fost cel care a propus Consiliului de Administraţie ca suma pe care o vor plăti pacienţii să fie suma minimă, de cinci lei, Cotârlă considerând că „cinci lei este o sumă care poate să fie suportată aproa­pe de oricine”.
În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au fost internate, anul trecut, 37.636 de persoane, astfel că unita­tea ar fi putut încasa suma de 188.180 de lei, bani care „nu aduc mari schimbări în situaţia financiară”, având în vedere că întreţinerea lunară a unităţii spita­liceşti ajunge la aproximativ 7 milioane de lei. „Această sumă ne ajută cu plata facturii de gaz metan pentru o lună intermediară, nici de vară, nici de iarnă, pentru că în luna decembrie am avut factură de două miliarde de lei vechi”, a afirmat Cotârlă, atunci când a anunţat suma pe care o va propune pentru coplată.
Potrivit managerului Liviu Cotârlă, foarte puţini dintre cei care se internează vor şi plăti suma de cinci lei, deoa­rece mulţi dintre cei care vin să se interneze în spital fac parte din categoriile excep­tate de la coplată, respectiv pensionari cu venituri mici, gravide şi persoane cu dizabilităţi.
Pacienţii plătesc de ieri o taxă de cinci lei care repre­zintă coplata pentru serviciile de spitalizare. Taxa va fi plă­tită o singură dată, la exter­narea din spital, indiferent de durata spitalizării, iar anumite categorii de pacienţi sunt excluse, printre care internă­rile de urgenţă, toate inter­nările pacienţilor cu boli cronice a căror patologie necesită internări multiple, copiii până la 18 ani, gra­videle şi lăuzele, pen­sionarii care au pensii sub 740 de lei şi cei cu statut de persoane cu handicap.




comentarii
7 comentarii

Introducerea coplatii in Romania poate fi dureroasa dar e un inceput de responsabilizare: prea multi apeleaza la niste servicii slab finantate. Ar trebui ca spitalele sa fie impartite pe "clase" sau "categorii". Daca vrei sa fii tratat la un spital mai performant normal ar fi sa platesti mai mult. Sunt prea multi bolnavi inchipuiti care vin pt orice la spiutale! Sunt prea multi smecheri care se intereneaza doar pt a mai smulge un concediu medical sau alte "foloase"! Sunt prea multi betivi care sunt tratati si nu li se i-a nici un ban desi ajung in situatiile in care ajung in mare parte datorita propriei nevolnicii!! Nu e normal ca societatea sa plateasca pt ei ca nu stiu sa-si organizeze si managerieze viata!
Contributiile la sanatate a fiecarui angajat sunt ff mici dar toti asteapta ca sa fie tratat ca in occident. E o ipocrizie de la vladica pana la opinca!
Nu va mai furati singuri caciulile unii la altii! Sunteti fiecare oameni maturi: ganditi-va din timp ca va puteti imbolnavii, ganditi-va din timp ca ve-ti imbatranii si, ACTIONATI in consecinta!!! Nu mai stati cu mana intinsa cum a-ti fost invatati de peste 70 de ani! Aratati ca aveti mandrie de om si nu sunteti doar o turma! Macar voi tinerii, deschideti larg ochii si intelegeti odata ce e viata si cum se v-o puteti face mai buna! Nu mai asteptati cu mana intinsa!!! Altfel ve-ti ramane ca si pana acum: doar cu gel pe freza!...
Ghita Samadau
02.04.2013 03:54
Ba baiete , nu cumva esti doctor? ca prea mult lingi asa aiurea. 1 la mana crezi ca platim prea putin?? ba omule tu cu care cap gandesti?2 eu am impresia ca tu la 3 dimineata nu prea ai somn si delirezi din cate vad.

Du-te inapoi si culca-te si poate iti dai seama cat delirezi. + ce texte de comunisc rasuflat ai : sa ramaneti cu gel pe freza :)) esti comic rau bai baiete.

Si asta cu viitorul in tara asta crede-ma aia 5 lei care`i dai sunt un mizilic pt spagile care trebuie sa le lasi , asa ca eu sper sa nu ajungi pe mana lor ca apoi printr`o minune sa`ti schimbi parerea. Sper sa calci asa din curiozitate intr`un spital poate nu mai delirezi atata. Bafta :))
pt ghita
02.04.2013 08:09
dacă sunt oameni ca Ghiță s-ar putea să se mai facă ceva insă mi-e teamă că marea turmă sunt ca d-l care i-a răspuns.
P
o pacientă
02.04.2013 08:21
Are dreptate Ghita,daca esti bolnav te mai uiti la 5 lei ? foarte bine au facut cei de la Ministerul Sanatatii.Se interneaza multi chiulangii" si tigani,si atunci ne miram ca nu sunt bani pentru medicamente in spitale. Cert este ca ticalosilor nimic nu le place chiar daca masura este buna !! asa-i la noi !!!
o pensionara
02.04.2013 08:33
voi chiar mai credeti in ce promit astia de ne mint din 4 in 4 ani uitativa la iei cum ajung la cascaval devin aroganti zeflemitori ne fac betivi si lenesi taxa asta nu este pentru a performa s-au a creste valoarea actului medical gargara economia au puso pe butuci acum trebuie s-a platim la FMI ce au furat 23 de ani s-au va inchipuiti ca au devenit milionari in euro din mosteniri tip TAMARA
unu
02.04.2013 09:05
***
***
02.04.2013 09:42
De cinci lei, un pacient/ Are-un tratament decent...
abc
02.04.2013 12:23
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica