Tribuna
PNL
Computer tomograf de ultimă generaţie, la Spitalul de Urgenţă Sibiu
Laura BUCIU
13692 vizualizari
Computer tomograf de ultimă generaţie, la Spitalul de Urgenţă Sibiu
Aparatul este unul de vârf, costă aproximativ 420.000 de euro, fiind achiziţionat de Consiliul Judeţean Sibiu în leasing * Noul CT dispune de tehnologii avansate care permit reducerea doze­lor de radiaţii necesare examinării pacienţilor * Aparatul asigură şi investigaţii pentru pacienţii cu patologii cardio-vasculare

Pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu beneficiază de posibilitatea efectuării unor investigaţii medicale complexe cu ajutorul noului computer tomograf din dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală. A­pa­ratul a fost achiziţionat cu aproximativ 420.000 euro la finalul anului trecut, în sistem leasing, fondurile fiind asigurate de către Consiliul Judeţean Sibiu. Aparatul a fost pus în funcţiune şi, de la începutul lunii martie, a început să fie folosit. „Lucrăm deja pe aparatul nou, care este foarte performant. Acest aparat aduce în plus faţă de aparatul vechi aplicaţiile pentru cardio-vascular, completând linia de investigaţie cardio-vasculară pe care o construieşte spitalul. A­vem în derulare un program pe fonduri europene, un program de cercetare pentru patologia vasculară. Aparatul pe care îl aveam nu furniza şi programul de CT pentru vascular. Acest  aparat face tot ce ţine de investigaţie de computer-tomografie modernă ca şi aplicaţii şi ne furnizează şi centralizarea datelor”, a explicat dr. Radu Chicea, directorul medical al spitalului beneficiile pe care le aduce aparatul nou pentru computer-tomografie.
Practic, noul aparat adu­nă informaţiile de la pacient, iar medicul specialist le poate vedea în format di­gital din secţie. „Este primul aparat de acest tip din dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu care asigură şi investigaţii pentru pacienţii cu patologii cardio-vasculare. Sistemul dispune şi de un server de postprocesare care generează funcţii avansate de investigare şi folosirea în acelaşi timp de către mai mulţi utilizatori a acestor funcţii, asigurându-se astfel o conectivitate care permite integrarea cu aparatura RMN şi angiografică din dotarea viitorului Centru de cercetare invazivă şi noninvazivă în domeniul patologiei cardiace si vasculare din cadrul spitalului”, a declarat managerul SCJU Sibiu, dr. Vasile Spinean.

Radiaţiile pot fi dozate
În urma punerii în func­ţiune a noului CT, spitalul din Sibiu dispune de două computere tomograf, în paralel funcţionând şi apa­ratul achiziţionat în 2008. Noul aparat reduce, însă, timpul de expunere pentru pa­cient, achiziţia de date din organism fiind extrem de rapidă, motiv pentru care examinarea structurilor vasculare este posibilă atât pentru vasele periferice cât şi pentru examinarea cordului. „Aparatul este unul de ultimă generaţie care are posibilitatea de achiziţie a unui număr mare de slice-uri pe o tură a tubului, adică examinarea se reduce ca timp. Până acum, cordul era un organ care nu se putea examina computer tomografic. Acum examinarea rapidă permite analiza structurilor vasculare cardiace, adică a vaselor coronare, fără elementul de invazivitate al angiografiei directe, astfel încât pacientul poate fi diagnosticat din punctul de vedere al patologiei co­ro­nariene”, a explicat dr. Ma­riana Sandu, medic primar Radiologie – Imagistică Medicală, în cadrul Compartimentului de CT.
În mod normal, în prezent, se examinează, în medie, 50 de pacienţi pe zi, activitatea desfăşurându-se 24 de ore din 24. Noul aparat va aduce în plus scurtarea timpului de examinare a pacientului, dar această exami­nare rapidă aduce un plus de imagini generate. Astfel, deşi pacientul este examinat mai repede, medicul care analizează rezultatul are de văzut un număr dublu sau chiar triplu de imagini comparativ cu cele generate de aparatele vechi. Acesta este motivul pentru care nu se poate preciza deocamdată dacă va mai exista sau nu listă de aşteptare. Ceea ce este cert, însă, este faptul că lista de aşteptare în prezent este de doar câteva zile.
„Aparatul permite modularea dozei de iradiere, adică dacă avem de examinat de exemplu regiunea cerebrală pentru o patologie traumatică şi nu avem nevoie de informaţii foarte detaliate pe anumite zone, de exemplu globii oculari, putem alege o zonă în care aparatul îşi modulează doza de iradiere astfel încât, pe zona pe care dorim să o iradiem, doza de iradiere să fie mult mai redusă, fără a reduce foarte mult calita­tea imaginii, lucru care nu se putea face cu celelalte aparate”, a mai spus dr. Sandu.

Caracteristici tehnice
Computerul Tomograf este de tip Optima CT 660, cu 64 detectori şi 128 slice -uri reconstruite, cu gene­rator de înaltă tensiune de 72Kw şi alte caracteristici tehnice, care asigură un timp de rotaţie completă de minim 0,35 s, ceea ce îl face adecvat şi examinărilor pentru patologia cardiacă. Deschiderea gentry-ului de 70 cm şi greutatea maximă admisă fiind de 227 kg, oferă posibilitatea examinării şi pentru pacienţi supraponderali.
Fiind un aparat de gene­raţie nouă, dispune de tehnologii avansate care permit reducerea dozelor de radiaţii necesare examinării pacienţilor.
Pe lângă consola de achiziţie standard a aparatu­lui, care permite vizualizarea şi reconstrucţia imagi­nilor (2D, vizualizare 3D a volumelor si suprafeţelor), sistemul dispune şi de un ser­ver de post procesare care generează funcţii a­van­sate de investigare şi permite folosirea în acelaşi timp de către mai mulţi utilizatori a acestor funcţii.
 Această staţie de postprocesare are instalate aplicaţii cardiace, oncologice, pulmonare şi de alte specialităţi şi numeroase specificaţii din care amintim următoarele: trasare automată de contur ventricular; examinare cord în 3D; examinare şi reconstrucţie coronariană în 3D; segmentarea automată a vaselor şi izolarea faţă de structurile adiacente; e­va­luarea angiografică a întregului arbore arterial; cuantificarea leziunilor vasculare; evaluarea fluxului şi volumului sangvin în ca­pi­larele cerebrale, timpul de tranzitare al sângelui în capilare; vizualizarea 2D şi 3D a colonului pe întreaga sa lungime;  segmentarea automată a colonului; seg­­mentarea automată a plămânilor şi arborelui bron­şic; cuantificare rate de creş­tere tumori; imagistică de fuziune etc.

 







comentarii
1 comentarii

Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul
geo
04.03.2015 09:17
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica