Tribuna
PNL
Şcolile din România declanşează o campanie împotriva violenţei!
Ana Maria MĂTUŞOIU
2114 vizualizari
Şcolile din România declanşează o campanie împotriva violenţei!
În încercarea de a diminua cazurile de violenţă în şcolile din România, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi UNICEF au lansat, vinerea trecută, o campanie care vine cu un mesaj simbolic: "Eşti erou în curtea şcolii când opreşti violenţa verbală". Este un mesaj pentru elevi, care sunt îndemnaţi să raporteze cazurile de violenţă petrecute în şcoală, fiindu-le promis că, astfel, vor primi titlul de supereroi. Campania a fost lansată în contextul în care, pe parcursul anului şcolar 2014-2015, la nivel naţional au fost raportate nu mai puţin de 18.793 de cazuri de violenţă în şcoală.

MECŞ anunţă într-un co­municat de presă că, din cele peste 18.000 de cazuri de violenţă în şcoală raportate, 3.397 sunt asociate violenţei verbale. Conform studiului global UNICEF pe tema violenţei din anul 2014, în România, 41% dintre copii erau intimidaţi şi hărţuiţi de colegi la şcoală. Cea mai des menţionată formă de violenţă împotriva copilului a fost cea elev-elev, recurgân­du-se la certuri, conflicte, ţipete, folosirea de apelative, comparativ cu elev-profesor sau profesor-elev, unde vor­bim de ironie, ţipete, ofense sau jigniri. "Vrem ca şcoala să rămână un spaţiu al tole­ranţei, echilibrului şi demni­tăţii. Dincolo de conţinuturile învăţării, problemele legate de climatul şcolar şi de <<bu­năstarea copilului>>, inclusiv <<bunăstarea rela­ţională>>, reprezintă dome­nii de interes pentru Minis­terul Educaţiei din perspec­tiva asigurării unei educaţii de calitate, fiind factori care influenţează, potrivit studiilor, atât participarea şcolară cât şi rezultatele obţinute", a de­clarat Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cerce­tării Ştiinţifice. 

Elevi "supereroi". Cum s-au gândit MECŞ şi UNICEF să implice elevii în campanie!

Campania îşi propune să crească nivelul de informare şi conştientizare la nivel na­ţional şi local în privinţa for­melor şi consecinţelor vio­len­ţei verbale în şcoală. "Me­sajul pe care vrem să îl trans­mitem prin această campa­nie privind stoparea violenţei asupra copilului, este acela al acţiunilor multidimen­sio­nale şi al abordării integrate, care să angajeze, într-o ma­nieră globală, toţi membrii comunităţii",  a mai spus mi­nis­trul Cîmpeanu. În cadrul campaniei, elevii sunt încu­rajaţi să raporteze cazurile de violenţă şi, pentru că în acest mod îşi ajută colegii, ei vor fi numiţi "supereroi". "Din păcate, studiile arată că intimidarea, hărţuirea şi a­gre­­siunea verbală împo­triva copiilor sunt prezente la un nivel îngrijorător în şcoală. Cei care fac aceste lucruri sunt fie alţi copii, fie profesori. Campania are scopul de a creşte nivelul de informare şi conştientizare şi, în acelaşi timp, face apel la cei care sunt martori ai violenţei ver­bale împotriva copiilor să ac­ţioneze. Ştim că pentru copii nu este uşor să ia atitudine, dar ei pot schimba în bine viaţa prietenilor lor şi, de a­ceea, în cadrul campa­niei, îi numim supereroi", a decla­rat Sandie Blanchet, repre­zen­tantul UNICEF în Româ­nia. Campania se va desfă­şura în intervalul octombrie 2015 - iunie 2016 şi include două spoturi video - unul care ilustrează violenţa verbală în­tre colegi şi unul între profe­sor şi elev - două spoturi ra­dio, machete pentru panotaj şi campanie online. Şi totuşi, creşterea nivelului de infor­mare şi conştientizare a efec­telor violenţei verbale nu este suficientă pentru a produce schimbări majore, cred MECŞ şi UNICEF. De aceea, îm­preună cu partenerii săi, UNI­CEF testează servicii in­te­grate pentru a identifica şi pentru a adresa acest fe­no­men, în familie, în comu­nita­te şi în şcoală şi pentru a creş­­te ca­pacitatea copiilor, profesorilor şi a părinţilor de a preveni şi de a combate violenţa.

63 de cazuri de violenţă, în şcolile din judeţul Sibiu, în anul şcolar 2013 - 2014

Deocamdată, Inspectora­tul Şcolar Judeţean Sibiu nu a oferit cifrele referitoare la cazurile de violenţă petrecute în şcolile din judeţ, în anul şcolar 2014-2015, urmând ca un raport în acest sens să fie făcut public pe par­cur­sul acestei săptămâni. Cu doi ani în urmă, însă, la nive­lul judeţului Sibiu, potrivit "Situaţiei privind numărul actelor de violenţă înregis­trate în unităţile de învăţă­mânt şi raportul sintetic pe anul şcolar 2013-2014", 63 de cazuri de violenţă s-au înregistrat în şcolile din judeţ. Vorbim de insulte grave repetate, cazuri de violenţă uşoară, fără arme sau lovire, acte de violenţă fizică gravă fără arme, atentarea la secu­ritatea unităţilor de învăţă­mânt, atentatul la bunurile altora şi fapte de violenţă sau atentate în securitatea în spaţiul şcolar. Cele mai mul­te dintre cazuri se refereau la violenţa fizică şi la furt.






comentarii
1 comentarii

Cel mai de forta proiect! Suntem o echipa dinamica si intr-o ascensiune spectaculoasa in toata tara! Inca mai avem nevoie de colaboratori, asa ca va asteptam urgent sa lucrati intr-un mediu al secolului 21 si sa castigati bani cat mai repede! Oferim o seriozitate de fier si cerem acelasi lucru! Solicitati acum detalii la adresa de email: mariana_smeu@yahoo.com
Maria
13.10.2015 14:08
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica