Tribuna
PNL
Carnea procesată "probabil cancerigenă” nu îi sperie pe sibieni
Ana Maria MĂTUŞOIU
3457 vizualizari
Carnea procesată
Anunţul făcut luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit căruia cârnaţii, mezelurile şi şunca sunt cauzatoare de cancer, pare să nu îi sperie pe sibieni, care continuă să dea iama în magazine după preparate din carne procesată. Răspunsul celor mai mulţi dintre cei care au cumpărat şi în acest început de săptămână mezeluri - "Cumpărăm, ce altceva să mâncăm?", vine să confirme afirmaţia unui reprezentant al unui supermarket din Sibiu, care spune că, într-o zi obişnuită, magazinul vinde o jumătate de tonă de mezeluri. Potrivit OMS, şi carnea roşie intră în categoria alimentelor "probabil cancerigene".

Anunţul OMS a fost făcut după ce Centrul Internaţional de Cercetări Asupra Cancerului (CIRC) a revăzut 800 de studii ce au analizat legătura dintre carne şi cancer. Clasamentul a fost făcut pe baza unor indicaţii suficiente potrivit cărora consumul de carne procesată poate duce la cancer colorectal. Raportul a  fost realizat de un grup de 22 de experţi din 10 ţări, care au ajuns la concluzia că o dietă bogată în carne procesată poate cauza, anual, 34.000 de dece­se provocate de cancer pe întreaga planetă. "Aceste rezultate confirmă recomandările de sănătate publică actuale care cer limitarea consumu­lui de carne", a declarat dr. Chris­topher Wild, directorul Centrului Internaţional de Cercetări Asupra Cancerului, potrivit AFP. De luni, carnea procesată a intrat în aceeaşi categorie cu alcoolul şi plutoniul.

OMS: "Carnea roşie, probabil cancerigenă pentru oameni"

Potrivit studiului, tipurile de cancer asociate cu carnea sunt cancerul colorectal, cancerul de prostată şi de pancreas. Experţii spun că fiecare porţie de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic creşte riscul de cancer colorectal cu 18%, iar fiecare porţie de 100 de grame de carne roşie ar putea creşte riscul pentru acelaşi tip de cancer cu 17%. OMS a clasat şi consumul de carne roşie drept "probabil cancerigen” pentru oameni. Carnea roşie a fost definită de experţi ca fiind orice formă de carne de muşchi de mamifere, carne de vită, de porc, miel, oaie şi capră. De partea cealaltă, carnea procesată a fost definită ca fiind orice carne ce a fost supusă la diferite procese care au rolul de a trezi aroma ori de a îmbunătăţi conservarea, sărarea etc. În catego­ria cărnurilor procesate intră baco­nul, cârnaţii, mezelurile, şunca şi, potrivit OMS, toate sunt cauza­toare de cancer.

Carnea roşie nu trebuie exclusă din alimentaţie, ci consumată cu moderaţie

Despre afirmaţiile apărute în legă­tură cu carnea roşie şi carnea proce­sată, dar şi despre efectul lor negativ asupra stării de sănătate, a vorbit şi şeful Compartimentului de Igiena Alimentaţiei, al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, dr. Elena Resiga.
 "În studiile şi cercetările Agenţiei Internaţionale pen­tru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizaţiei Mon­diale a Sănătăţii s-a tras un semnal de alarmă privind  riscul pentru sănătate al con­sumului predominant de carne roşie în detrimentul altor alimente consumate în cantităţi mai mici şi în special al legumelor şi fructelor, dar mai ales s-a reliefat efectul nociv al măsurilor de conser­vare (afumare, saramurare) sau adăugare de conser­vanţi în aceste alimente", a spus dr. Elena Resiga. A­ceas­ta mai spune că Agenţia Internaţională pentru Cerce­tarea Cancerului din cadrul OMS nu recomandă lipsa sau insuficienţa din alimen­taţie a cărnii, ci moderaţia, fiind o importantă sursă de proteine, vitamine şi ele­men­te minerale pentru orga­nismul uman. "Aşteptăm ca Organizaţia Mondială a Să­nătăţii să publice un ra­port în legătură cu riscurile aso­ciate consumului de carne roşie şi procesată şi efectele pentru sănătate reprezentate de consumul acestor pro­du­se alimen­tare", a mai spus dr. Elena Resiga.

Sibienii cred că pot mânca numai mezeluri

Sibienii nu se lasă speriaţi cu una - cu două, chiar dacă avertismentul vine din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Riscurile despre care vorbesc experţii nu îi fac pe oameni să renunţe la carnea procesată, dovadă fiind minutele pe care aceştia le petrec în faţa raioanelor cu mezeluri. Interesant este că cei mai mulţi au spus că vor cumpăra în continuare pre­parate din carne procesată, pentru că "ceva trebuie să mâncăm". "Cumpăr, de ce să nu cumpăr? Ceva trebuie să mănânc, şi atunci combi­năm brânzeturile cu meze­luri", spune Maria Bratu, care a mers la cumpărături şi nu a plecat din supermarket până nu a trecut şi pe la raionul de mezeluri. "Salam cumpărăm mai mult, mă­nâncă şi nepotul în fiecare zi. Cârnaţi mai puţin, luăm din ăia făcuţi în casă sau la particular. Zicem că sunt mai proaspeţi, dar nu ştim noi ce bagă în ei", a mai spus fe­meia. "Cumpăr, ce să cum­păr? Altceva ce să mănânc?", a spus şi un bărbat care a băgat în plasa de cumpă­rături şi mezeluri.

Potrivit unui reprezentant al unui supermarket din Sibiu, oamenii cumpără, într-o zi obişnuită, în jur de o jumătate de tonă de meze­luri. În zilele de salariu, de week­end sau în prag de sărbători, cantitatea de pre­parate din carne procesată vândută de supermarket este mult mai mare.






comentarii
2 comentarii

Castiga bani online! Tocmai s-a lansat cel mai simplu sistem de obtinut venituri in timpul liber! Castiga bani online! Acum este momentul sa incepi! Castiga bani online si bucura-te de cea mai profitabila cariera! Noi te indrumam pas cu pas, cu atentie, iar tu castigi bani! Numai dupa ce te hotarasti cu seriozitate, cauta-ne la adresa de email: lapuste_monica@yahoo.com
Monica
28.10.2015 14:18
Cea mai solicitata oferta de lucru online! Suntem in plina ascensiune si suntem cei mai cautati! Oferim celor interesati posibilitatea unei colaborari online, part-time, la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision. Cerem: cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word, de folosire a emailului. Sunt necesare calculator si conexiune la internet. Asiguram instruire gratuita si pas cu pas. Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate sa ceara detalii la adresa de email: evasinai2003@gmail.com
Eva
28.10.2015 15:11
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica