Anunţul OMS a fost făcut după ce Centrul Internaţional de Cercetări Asupra Cancerului (CIRC) a revăzut 800 de studii ce au analizat legătura dintre carne şi cancer. Clasamentul a fost făcut pe baza unor indicaţii suficiente potrivit cărora consumul de carne procesată poate duce la cancer colorectal. Raportul a fost realizat de un grup de 22 de experţi din 10 ţări, care au ajuns la concluzia că o dietă bogată în carne procesată poate cauza, anual, 34.000 de decese provocate de cancer pe întreaga planetă. "Aceste rezultate confirmă recomandările de sănătate publică actuale care cer limitarea consumului de carne", a declarat dr. Christopher Wild, directorul Centrului Internaţional de Cercetări Asupra Cancerului, potrivit AFP. De luni, carnea procesată a intrat în aceeaşi categorie cu alcoolul şi plutoniul.
OMS: "Carnea roşie, probabil cancerigenă pentru oameni"
Potrivit studiului, tipurile de cancer asociate cu carnea sunt cancerul colorectal, cancerul de prostată şi de pancreas. Experţii spun că fiecare porţie de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic creşte riscul de cancer colorectal cu 18%, iar fiecare porţie de 100 de grame de carne roşie ar putea creşte riscul pentru acelaşi tip de cancer cu 17%. OMS a clasat şi consumul de carne roşie drept "probabil cancerigen” pentru oameni. Carnea roşie a fost definită de experţi ca fiind orice formă de carne de muşchi de mamifere, carne de vită, de porc, miel, oaie şi capră. De partea cealaltă, carnea procesată a fost definită ca fiind orice carne ce a fost supusă la diferite procese care au rolul de a trezi aroma ori de a îmbunătăţi conservarea, sărarea etc. În categoria cărnurilor procesate intră baconul, cârnaţii, mezelurile, şunca şi, potrivit OMS, toate sunt cauzatoare de cancer.
Carnea roşie nu trebuie exclusă din alimentaţie, ci consumată cu moderaţie
Despre afirmaţiile apărute în legătură cu carnea roşie şi carnea procesată, dar şi despre efectul lor negativ asupra stării de sănătate, a vorbit şi şeful Compartimentului de Igiena Alimentaţiei, al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, dr. Elena Resiga.
"În studiile şi cercetările Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-a tras un semnal de alarmă privind riscul pentru sănătate al consumului predominant de carne roşie în detrimentul altor alimente consumate în cantităţi mai mici şi în special al legumelor şi fructelor, dar mai ales s-a reliefat efectul nociv al măsurilor de conservare (afumare, saramurare) sau adăugare de conservanţi în aceste alimente", a spus dr. Elena Resiga. Aceasta mai spune că Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS nu recomandă lipsa sau insuficienţa din alimentaţie a cărnii, ci moderaţia, fiind o importantă sursă de proteine, vitamine şi elemente minerale pentru organismul uman. "Aşteptăm ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să publice un raport în legătură cu riscurile asociate consumului de carne roşie şi procesată şi efectele pentru sănătate reprezentate de consumul acestor produse alimentare", a mai spus dr. Elena Resiga.
Sibienii cred că pot mânca numai mezeluri
Sibienii nu se lasă speriaţi cu una - cu două, chiar dacă avertismentul vine din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Riscurile despre care vorbesc experţii nu îi fac pe oameni să renunţe la carnea procesată, dovadă fiind minutele pe care aceştia le petrec în faţa raioanelor cu mezeluri. Interesant este că cei mai mulţi au spus că vor cumpăra în continuare preparate din carne procesată, pentru că "ceva trebuie să mâncăm". "Cumpăr, de ce să nu cumpăr? Ceva trebuie să mănânc, şi atunci combinăm brânzeturile cu mezeluri", spune Maria Bratu, care a mers la cumpărături şi nu a plecat din supermarket până nu a trecut şi pe la raionul de mezeluri. "Salam cumpărăm mai mult, mănâncă şi nepotul în fiecare zi. Cârnaţi mai puţin, luăm din ăia făcuţi în casă sau la particular. Zicem că sunt mai proaspeţi, dar nu ştim noi ce bagă în ei", a mai spus femeia. "Cumpăr, ce să cumpăr? Altceva ce să mănânc?", a spus şi un bărbat care a băgat în plasa de cumpărături şi mezeluri.
Potrivit unui reprezentant al unui supermarket din Sibiu, oamenii cumpără, într-o zi obişnuită, în jur de o jumătate de tonă de mezeluri. În zilele de salariu, de weekend sau în prag de sărbători, cantitatea de preparate din carne procesată vândută de supermarket este mult mai mare.