Tribuna
Când pot ieşi femeile la pensie! Reguli noi valabile începând de sâmbătă
Când pot ieşi femeile la pensie! Reguli noi valabile începând de sâmbătă

Femeile pot ieşi la pensie ca şi bărbaţii, la 65 de ani. O decizie a CCR, publicată în Monitorul Oficial, stabileşte că  femeile pot munci cel mult trei ani peste vârsta standard de pensionare, de la 63 la 65 de ani. 

Femeile interesate să muncească până la 65 de ani trebuie să adreseze o cerere scrisă către angajator cu cel puţin 30 de zile înainte de îndeplinirea condiţiilor standard de pensionare. Dacă angajatorul este de acord, salariata îşi poate păstra funcţia deţinută.


Femeile se pot pensiona la 65 de ani


Asta înseamnă că, la atingerea vârstei de pensionare, contractul de muncă existent încetează, cu acordul salariatului, dar dacă acesta doreşte continuarea activităţii se va întocmi un nou contract de muncă. 
Condițiile în care femeile pot ieși la pensie au fost modificate, noile prevederi urmând să îşi înceapă valabilitatea începând de sâmbătă, 11 mai 2019, după ce Legea nr. 93/2019, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 354.
De sâmbătă, angajatele au dreptul să muncească până la vârsta de 65 de ani, cu continuarea contractului de muncă. Pentru asta, însă, trebuie să opteze în scris, întrucât angajatorul nu le mai poate refuza prelungirea activităţii. 
Iată care sunt modificările aduse Legii nr. 53/2003 din Codul Muncii, conform deciziei Curții Constituționale:

Litera c) a alineatului (1) a articolului 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:  

  • „La data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă,  la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.”

După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:

  • „Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condiţiile prevăzute la lit. c), teza întâi.”   

Cât mai poate munci anagajata după completarea cererii

  • "Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea  prelungirii anuale a contractului individual de muncă", se arată în legea care intră în vigoare pe 11 mai 2019.  

Egalizarea vârstelor de pensionare a fost o recomandare pe care Comisia Europeană a impus-o României. 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA