Tribuna
PNL
Campania electorală suspendă ediţia de primăvară a Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu
Andra MARINESCU
2388 vizualizari
Campania electorală suspendă ediţia de primăvară a Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu
Mai întâi Mărginimea Sibiului, apoi Ţara Secaşelor şi Ţara Oltului, toate au îmbrăcat, pe rând, straie de sărbătoare, preţ de două zile, promovând ce au ele mai de preţ: de la bucatele tradiţionale, la spectacole de dansuri şi cântece populare. Acestora le-au urmat Valea Hârtibaciului şi, în ultimul sfârşit de săptămână, Valea Târnavelor. Sărbătorile s-au ţinut sub egida ediţiei de toamnă a Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu (ediţia de toamnă), care, potrivit Consiliului Judeţean Sibiu, iniţiatorul şi finanţatorul proiectului, au adunat peste 6.000 de oameni care au participat la cele peste 60 de manifestări organizate în weekendurile din perioada 19 septembrie - 18 octombrie. Proiectul este organizat, de trei ani, primăvara şi toamna, dar CJ Sibiu a decis ca în primăvara 2016 ZCJ Sibiu să nu se mai ţină, pentru a nu se suprapune cu campania electorală pentru alegerile locale.

Au vrut să arate câte frumuseţi ascunde judeţul Sibiu, în fiecare colţişor al său. Aşa a pornit ideea Consiliului Judeţean Sibiu de a organiza Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu, un proiect care, de la prima ediţie, a avut succes. "S-a încheiat al treilea an în care Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu au readus tradiţia în prim-plan. Am reuşit ceea ce ne-am propus la început: revitalizarea tuturor
zonelor şi localităţilor din judeţul Sibiu, nu doar a celor deja consacrate. Pentru succesul progra­mului iniţiat de Consiliul Judeţean Sibiu stă mărturie numărul foarte mare de oameni care au venit la evenimente", a spus Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. Timp de trei ani, Zilele Culturale au fost organizate de două ori pe an, primăvara şi toamna. Anul viitor, însă, CJ Sibiu a decis ca ediţia de primăvară să nu aibă loc, pentru că s-ar suprapune cu campania electorală pentru alegerile locale. "Vrem să evităm ca aceste evenimente să fie folosite în scop electoral, deoarece proiectul a fost gândit pentru a avea cultura şi tradiţia în prim-plan. Acesta este şi motivul pentru care, anul trecut, ediţia de primăvară a avut loc după alegerile europarlamentare, iar ediţia de toamnă s-a încheiat înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale", a mai spus preşedintele CJ Sibiu. Programul Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu a fost posibil datorită Consiliului Judeţean Sibiu, Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu şi altor instituţii subordonate CJ Sibiu, cum sunt Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiului, care a adus piruetele şi bătăile în cizmă în fiecare zonă a judeţului, Bibliotecii Judeţene ASTRA şi CNM ASTRA, care a confecţionat păpuşi din aţă şi a întreprins ateliere cu cei mici,  Filarmonicii de Stat din Sibiu, Şcolii Populare de Artă şi Meserii "Ilie Micu" şi Camerei Agricole a Judeţului Sibiu. De asemenea, proiectul a fost susţinut şi de primăriile şi consiliile locale partenere.
 
Peste 6.000 de participanţi

Potrivit CJ Sibiu, bilanţul ediţiei de toamnă a Zilelor Culturale ale Judeţului a însemnat peste 6.000 de participanţi în cele zece zile de program. Astfel, au fost peste 30 de ore de spectacole folclorice, la care au luat parte circa 3.000 de oamenii, iar Junii Sibiului au urcat pe scenele fiecărei localităţi-gazdă cu 35 de artişti. La fiecare sărbătoare, şi gazdele au participat cu ansamblurile şi talentele lor locale. De asemenea, ediţia de toamnă a programului a dat întâlnire publicului şi cu artiştii Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, prin intermediul proiectului "Ora de muzică clasică". Conform cifrelor CJ Sibiu, peste 400 de spectatori au participat la cele cinci recitaluri susţinute de 22 de artişti sibieni, în
Biserica Evanghelică din localităţile organizatoare.
Activitatea Bibliotecii Judeţene ASTRA s-a concretizat în cele nouă evenimente organizate: lecturi publice, inaugurări de rafturi sau sedii noi. În plus, copiii s-au putut bucura de cele trei reprezentaţii de animaţie culturală "Forme din hârtie şi rime din poezie", atelierul de proverbe şi alte manifestări specifice vârstei. 820 de micuţi au mers şi la cinematograf, respectiv să vadă filmele Caravanei Astra Film, precum şi piesele de teatru aduse de "Gong". 500 de micuţi au participat şi la atelierele meşteşugăreşti, realizate de instructorii de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii "Ilie Micu".

Bucătăria judeţului, expusă în 19 standuri

În ceea ce priveşte bucătăria judeţului, ea a putut fi văzută în cele 19 standuri amenajate în regiunile Sibiului. Dintre ele, şase erau cu produse de panificaţie şi patiserie, cinci cu produse lactate, trei cu fructe şi sucuri naturale, două cu
produse din carne, două cu flori şi unul cu miere.
Cei dornici de aventură au acceptat provocările AJT Sibiu, care au adunat 130 de excursionişti ce au mers pe jos, cu microbuzul şi cu bicicleta aproape 1.000 de km de drumuri şi poteci turistice, pentru a descoperi atracţiile zonei. "Fiecare excursie a pus în valoare infrastructura de agrement, patrimoniul cultural, gastronomia, priceperea şi ospitalitatea comunităţilor locale", spun reprezentanţii AJT Sibiu. Drumeţii s-au plimbat prin livezile tradiţionale, au participat la o nuntă ca în 1800, la Sibiel, au descoperit peisajul alpin al Munţilor Făgăraş şi canionul de la Mihăileni, s-au plimbat cu trenul cu aburi pe Valea Hârtibaciului, au luat parte la atelierele de confecţionat ţiglă tradiţională pe Valea Calvei, la picnicuri cu produse locale şi aşa mai departe.
Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu este un proiect prioritar al CJ Sibiu, inclus în Strategia de Dezvoltare a Judeţului Sibiu, şi urmăreşte concentrarea acţiunilor culturale într-o anumită zonă etnografică a judeţului, într-un weekend, cu scopul de a revitaliza viaţa culturală din mediul rural. Conceptul prevede ca în patru ani fiecare localitate să fie gazdă pentru programele desfăşurate.






comentarii
3 comentarii

La hotiile ce se fac dupa alegerile PSD-iste ar trebuii astea suspendate .Ne-am cam saturat ce campanii aiurite fara de rezultat.
Pasol
20.10.2015 07:54
si la Mosna in week-endul trecut la Festivalul Verzei ce au facu PSD-istii???
va spun eu campanie electorala in toata regula de la Cindrea pana la Preotul comunei care nu mai reusea sa pupe mana primarului si presedintelui de Consiliu Judetean, in timp ce alti invitati (Deputati,Vicepresedinte de Consiliu Judetean) stateau in mijlocul oamenilor si ascultau ce mari realizari sau facut in comuna. RUSINE PSD
Cetatean
20.10.2015 08:55
20.10.2015 09:57
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica