Tribuna
PNL
Berzele au adus primăvara la Cristian
Alexandra CHEŞCU
2829 vizualizari
Berzele au adus primăvara la Cristian

În ciuda vremii neprie­tenoase, locuitorii din Cristian pot spune că la ei primăvara a venit deja de aproape o lună, pentru că în 14 martie s-a întors acasă prima barză. Cu picioarele ei lungi şi cu aripile în alb şi negru, inconfundabile, cea mai grăbită dintre "local­nicele" călătoare ale localităţii de lângă Sibiu nu a făcut decât să le deschidă drumul suratelor care au continuat să sosească până în 25 martie. "După această dată a urmat o pauză, pentru că s-a răcit foarte tare vremea. Tot în acea perioadă rece au murit şi foarte multe berze la Suceava, din cauza frigului şi pentru că n-au avut ce mânca. Am înţeles, din presă, că s-au aciuat la o groapă de gunoi", a spus Miruna Gritu, preşedintele Asociaţiei "Prietenii berzelor" din Cristian.
Din fericire pentru noi, însă, şi pentru toţi cei care primesc cu bucurie vestea întoarcerii din Ţările calde a "copiilor" rătăcitori, berzele de la Cristian au avut o soartă favorabilă, pentru că, după cum a mai spus Miruna Gritu, aproape toate cele 30 de cuiburi din comună sunt acum ocupate de câte o familie de berze.

45 de berze au iernat la Prietenii berzelor

Deşi nu simţim cu adevărat primăvara, Miruna Gritu ne linişteşte: berzele de la Cristian sunt în afara oricărui pericol. Mai mult decât atât, nu mai e mult şi în curând jumătate dintre păsările care au iernat în adăpostul călduţ al "Prietenilor berzelor" îşi vor lua zborul spre cuiburile lor. 43 de păsări de anul trecut şi din alţi ani, care au ieşit din ou mai târziu şi au fost prea tinere ca să zboare, sau au avut probleme de sănătate au petrecut iarna în ţară. Mai mult decât atât, chiar în ultimele zile, alte două berze au ajuns în casa adoptivă de la Cristian. "43 de berze au trecut peste iarnă şi am adus deja alte două pe anul acesta. Una este de la Şura Mică şi alta din Nandru, judeţul Hunedoara. 45 sunt acum în adăpost, dar jumătate dintre ele vor fi eliberate. Avem pui care încă nu zboară, dar aşteptăm ca vremea să fie mai bună", a mai mărturisit Miruna Gritu, subliniind că numărul berzelor din adăpost a crescut atât de mult pentru că la Cristian nicio barză nu este eutanasiată, iar cele care nu vor zbura niciodată îşi vor petrece tot restul vieţii aici.

"Eu merg înainte... Aşa greu cum e"

Pentru aproximativ 20 de berze, săptămânile urmă­toare vor reprezenta finalul vieţii fără griji şi începutul aventurii. Pentru altele, însă, cele bolnave, adăpostul Prietenilor berzelor este acasă. Cu toate acestea, întreţinerea atâtor păsări exclusiv carnivore nu e lucru tocmai uşor. "Dau minim 800 de lei pe lună, numai pentru mâncare. La suma aceasta se mai adaugă cheltuielile cu benzina şi medica­mentele. Vreau să le mărim şi spaţiul. Eu merg înainte. Aşa greu cum e", adaugă Miruna Gritu.
Mare iubitoare de berze, Miruna a înfiinţat Asociaţia "Prietenii berzelor" în toamna lui 2007, tocmai în speranţa că va ajuta cumva frumoasele păsări. Iar dacă în 2008 prima barză şi-a găsit aici căminul, până în acest an în adăpostul de la Cristian au fost salvate de la o moarte sigură aproape o sută de păsări.
Tocmai din acest motiv, orice fel de ajutor este mai mult decât bine venit.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica