Tribuna
PNL
„Fuga Lolelor” la Agnita a reunit aproape 300 de lole costumate și sute de turiști și localnici. Spiritele rele, alungate cu pocnete de bici
„Fuga Lolelor” la Agnita a reunit aproape 300 de lole costumate și sute de turiști și localnici. Spiritele rele, alungate cu pocnete de bici
© Casa de Cultură ,,Ilarion Cocișiu"Agnita

Aproape 300 de lole s-au reunit duminică la Agnita pentru cea mai mare manifestare de cultură și tradiție a comunității din județul Sibiu. Cu măști și îmbrăcate în costumele specifice, lolele s-au strâns în centrul orașului Agnita, unde a avut loc ceremonia de deschidere în care invitații și organizatorii au vorbit despre acei „obicei străvechi care aduce culoare și veselie” în oraș, o tradiție „ce amintește de rânduielile vechi ale breslelor, păstrate cu sfințenie sute ani”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația ”Breasla Lolelor”, cu sprijinul Consiliului Local al Primăriei Agnita, al Casei de Cultură ”Ilarion Cocișiu” Agnita, și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu.

Lolele (în limba germană Urzeln), personaje costumate cu măști hidoase, fioroase, îmbrăcate în zdrențe negre, pocnind din bice în acord cu talăngile, amintesc de săsoaica legendară Ursula , care într-o costumație asemănătoare a reușit să pună pe fugă o hoardă de tătari, ce asediaseră cetatea Agnitei. În amintirea ei, meșterii sași ai breslelor se costumau an de an, iar într-o procesiune solemnă înmânau , la început de an, lada de breaslă starostelui nou ales. Începând cu anul 1911 reprezentații tuturor asociațiilor meșteșugărești din Agnita au prezentat împreună o paradă formată din lole și simboluri ale meșteșugarilor.

Cele peste 280 de lole de anul acesta au pornit marșul în aceeași paradă impresionantă ca în urmă cu mai bine de 100 de ani, pe artera principală a orașului, începând cu ora 10.00.

Ele au format cu bicele un lanț protector în jurul elementelor tradiționale ale breslelor meșteșugărești căpetenia și îngerașii paradei, ursul, ursarul și coroana cu vulpi ale breslei blănarilor, căluțul și birjarul al breslei croitorilor, călărețul și calul curelarilor și jonglerul breslei dogarilor Breslele î ș i prezintă de asemenea propriile lăzi de breaslă, și steaguri purtate de bărbați îmbrăcați în dolmanuri. Imaginea colorată și zgomotoasă a paradei, întinsă pe câteva sute de metri, a fost admirată și însoțită de spectatori până în centrul orașului.

Organizatorii au transmis urări de bine, iar breslele au prezentat dansuri ale elementelor tradiționale. Lolele s-au întrecut în a alunga spiritele rele și iarna grea, cu pocnet de bice și vuiet de talăngi. Împreună cu fanfara s-a intonat imnul Transilvaniei, ocazie cu care lolele și-au ridicat măștile, dezvăluindu-și identitatea.

După spectacol, lolele au umplut străzile orașului, organizate în grupuri, au vizitat prieteni, în casele cărora se bea vin fiert și se mănâncă gustoasele gogoși.

Spectatorii au fost invitați să viziteze expoziția din cadrul Bisericii fortificate din Agnita, Piața G.D. Teutsch, între orele 12 .00 16. 00. Aici s-au întâlnit din nou cu lolele.

Ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate a trecut printr-un proces amplu de reabilitare, realizat cu finanțare europeană, urmat de sfințirea bisericii în 14 august 2023 și vernisajul unei expoziții, cu elemente din istoria locală.

Expoziția cu text și imagine, exponate și puneri în scenă, însoțesc vizitatorii în turnul cu ceas, în drumul către clopotniță, dar și în cele patru turnuri de apărare. Acestea din urmă, erau în trecut fiecare îngrijite de câte o breaslă . Astăzi, fiecare turn își prezintă breasla meșteșugărească de care a aparținut, la fel cum o fac lolele în parada lor, evidențiind astfel legăturile strânse între biserică, meșteșugari și obiceiurile seculare.

Obiceiul lolelor, desprins din negura timpurilor, este atestat documentar la sfârșitul secolului al XVII, rămâne pentru orașul Agnita o moștenire culturală cu o însemnătate deosebită, o poveste de basm, cu personaje fantastice, organizat de către Asociația Breasla Lolelor din anul 2007, au anunțat organizatorii.

 

© Casa de Cultură ,,Ilarion Cocișiu"Agnita
© Casa de Cultură ,,Ilarion Cocișiu"Agnita
© Casa de Cultură ,,Ilarion Cocișiu"Agnita
© Casa de Cultură ,,Ilarion Cocișiu"Agnita
© Casa de Cultură ,,Ilarion Cocișiu"Agnita







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica