Tribuna
PNL
Avrig.Mormintele iluștrilor înaintași vor deveni monumente istorice de interes local
Avrig.Mormintele iluștrilor înaintași vor deveni monumente istorice de interes local

Monumentele funerare din Cimitirul Orășenesc Avrig ridicate pe locurile unde își dorm somnul de veci Vasile Stoica și Romulus Cândea, două dintre personalitățile marcante ale Avrigului, vor deveni monumente istorice de interes local. Autoritățile locale avrigene își doresc ca, după parcurgerea tuturor procedurilor prevăzute de legislația în vigoare, cele două monumente funerare (inclusiv locurile de veci aferente) să fie clasate ca „monument istoric” și incluse în grupa B, categoria IV – monumente memoriale și funerare.

Declanșarea procedurii de clasare pentru cele două monumente a fost aprobată în cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local al orașului Avrig, prin adoptarea unei hotărâri.
Cele două monumente – locurile de veci ale lui Vasile Stoica și Romulus Cândea, sunt situate în Cimitirul Orășenesc Avrig, pe aleile 5 și 6, dar sunt puțin cunoscute avrigenilor de astăzi. Din diverse motive, nici personalitățile îngropate aici nu sunt foarte populare și cunoscute în rândul actualilor locuitori ai orașului.
Referindu-se la această inițiativă, primarul orașului Avrig, Adrian Dumitru David, a menționat, în cadrul ședinței legislativului local, că declanșarea procedurii de clasare pentru cele două monumente a fost cerută în semn de respect pentru memoria și activitatea celor două mari personalități ale locului, dar și pentru a asigura garanția că aceste monumente vor dăinui în timp, fără riscul de a fi distruse, lăsate în paragină, iar locurile de veci să fie alocate unor alți solicitanți.
Vasile Stoica (1889 – 1959, născut și înhumat la Avrig) a absolvit studii superioare, a fost analist politic, publicist, diplomat cu rang de ministru plenipotențiar clasa I, poet și politician. Vasile Stoica a fost ministru – ambasador al României în mai multe țări europene. După venirea comuniștilor la putere, a fost întemnițat în mai multe locuri și a decedat la Jilava. În urma unor demersuri anevoioase întreprinse de soția sa - Paula Stoica, a fost reabilitat post-mortem și s-a reușit înhumarea sa la Avrig.
Romulus Cândea (1886 – 1973, născut și înhumat la Avrig) a obținut titlul de doctor la universitățile din Cernăuți și Leipzig, a fost profesor universitar, decan și rector al Universității Cernăuți, profesor universitar la Cluj Napoca și Sibiu, a fost primar al orașului Cernăuți și membru corespondent al Academiei Române. 
Hotărârea Consiliului Local al orașului Avrig va fi transmisă Direcției Județene pentru Cultură Sibiu în vederea declanșării procedurilor de clasare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare.

     






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica