Tribuna
PNL
Avertizarea medicilor pentru minivacanţă: „Atenţie la căpuşe!”
Laura BUCIU
1974 vizualizari

Evitaţi zonele infestate cu căpuşe, iar dacă ieşiţi la iarbă verde, îmbrăcaţi-vă în haine deschise la culoare, care să vă acopere tot corpul! Acesta este avertismentul pe care îl fac medicii epide­mio­logi, mai ales acum, când, în minivacanţa de Paşti şi 1 Mai, un număr mare de persoane petrec în natură şi riscă să fie înţepate de căpuşe.
În cazul în care sibienii vor ieşi în parc sau în spaţii des­chise, este bine să poarte haine de culori deschise care să protejeze braţele şi pi­cioarele. Culoarea deschi­să ajută, prin contrast, la i­den­tificarea uşoară a căpu­şelor. Se recomandă, de a­se­me­nea, purtarea pantalo­nilor lungi, a tricourilor, blu­zelor sau cămăşilor cu mâ­neci lungi. Este indicat ca încălţă­mintea să nu fie prevăzută cu decupaje. De asemenea, ar trebui să se aplice în mod repetat, la 1 - 3 ore, un spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, ante­braţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.
În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată), medicii Institutului de Sănă­tate Public[ recoman­dă exa­minarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr. Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca dis­confort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii.
Pentru îndepărtarea că­puşelor, în cazul înţepăturii, trebuie să vă prezentaţi la un cabinet medical. Căpuşele trebuie scoase imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă, că­puşele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Acestea se scot prin tracţiune uşoară şi continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşele de pe om sau de pe animal se vor proteja mâinile cu mănuşi, ori cu părţi din îm­brăcă­minte, cu o pânză sau tifon. Zona afectată trebuie spălată imediat după extragerea căpuşei cu apă şi săpun şi zona se de­zinfectează cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica şi un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul apariţiei unei pete sau induraţii de culoare roşie de peste 5 centimetri dia­metru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenit, dureri la nivelul articulaţiilor, trebuie să vă adresaţi imediat me­dicului.
O atenţie deosebită tre­buie acordată şi pentru îm­brăcăminte şi încălţăminte atunci când s-au identificat căpuşe. Dezinsecţia îmbră­cămintei, înmuierea, spă­larea şi uscarea rufelor tre­buie să se facă cu mare atenţie.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica