Tribuna
PNL
Aur la Geneva pentru inventatorii sibieni
Andra MARINESCU
2127 vizualizari
Cu două medalii de aur şi două premii speciale s–a întors Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu de la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva din 2013
Cea de-a 41-a ediţie a Salonului Mondial de Invenţii de la Geneva a adunat laolaltă oameni de afaceri, instituţii de cercetare-inovare şi universităţi, sub patronajul Consiliului Confederaţiei Elveţiene, al Consiliului de Stat al Cantonului Geneva, al Consiliului Local al oraşului Geneva şi al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală. Astfel, în perioada 10-14 aprilie, Geneva a găzduit, după cum au spus organizatorii, una dintre cele mai prolifice ediţii ale salonului, întrucât la eveniment au trecut pragul peste 60.000 de vizitatori, care au fost, cu această ocazie, martori ai evoluţiei tehnicii aduse la Geneva de 780 de expozanţi din 46 de ţări a cinci continente. Dedicat invenţiilor şi inventatorilor, Salonul, pe o suprafaţă de 8.500 mp, s-a constituit ca o piaţă unică pentru licenţierea în tehnologie pentru investitorii din finanţe, dar şi pentru organizaţiile care au ca obiective principale implementarea de noi tehnologii.

Hong Kong şi Croaţia au recunoscut meritele ULBS

În ceea ce priveşte Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, aceasta a adus anul acesta de la Geneva două invenţii, respectiv lucrarea care a fost prezentată la Clasa K Agricultură-Horticultură-Grădinărit, "Izolaţie de seră contra pierderilor prin conducţie termică terestră", semnată de Constantin Oprean, Mihai Aurel Ţîţu, Ioan Bondrea, Letiţia Oprean, Ion Mărginean, Adrian Bogorin-Predescu şi Alexandru Marcel Moldovan şi referitoare la un mod de completare a structurii fundaţiei serelor legumicole şi floricole, care să prevadă intercalarea unor substraturi speciale cu rol de izolare termică de conducţie faţă de scoarţa terestră, a solului util de cultură a plantelor, încă din faza de construcţie. Dar ULBS nu numai că a participat, ci a şi adus distincţii, respectiv medalia de aur şi premiul special al delegaţiei din Hong Kong. Cea de-a doua invenţie cu care ULBS a participat la Salon a fost înscrisă la Clasa V Protecţia Mediului - Energie, "Turbină hodroelectrică portabilă cu pale deformabile", creată de Constantin Oprean, Mihail Aurel Ţîţu, Ioan Bondrea, Ion Mărginean, Alexandru Marcel Moldovan şi Adrian Bogorin Predescu. Susţinută financiar de Holding ATLASSIB Sibiu, opera inventică înseamnă, de fapt, un generator hidroelectric realizabil modular pe plan local, din materiale uşor accesibile, demontabil, transportabil şi desfăşurabil pe dimensiuni liniare, utilizând energia cinetică de deplasare. Şi această invenţie a fost premiată cu medalie de aur, precum şi cu premiul special din partea delegaţiei din Croaţia. Dar ULBS nu se mândreşte numai cu aceste distincţii. Ci şi cu faptul că Constantin Oprean, preşedintele Senatului ULBS, a făcut parte din juriul internaţional, alături de cei mai mari specialişti cu renume din lume în domeniul invenţiilor.
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a fost acceptată încă din 2011 la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva, anul acesta plasând România pe podiumul celor laureaţi. "Noi, cei de la Universitatea <<Lucian Blaga>> din Sibiu, am adus acasă meritele speciale pe care şcoala noastră sibiană şi oamenii noştri le merită din plin", spune Mihail Aurel Ţîţu, managerul Departamentului de Protecţie a Proprietăţii Intelectuale al ULBS.




comentarii
1 comentarii

Felicitari coducerii Universitatii ,,Lucian Blaga " Sibiu pentru meritele deosebite obtinute la Salonul international din Elvetia.
un sibian
25.04.2013 09:04
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica