Tribuna
PNL
Alarmă de cutremur în şcoli – sirenele nu s-au auzit peste tot
Ana Maria MĂTUŞOIU
4231 vizualizari
Alarmă de cutremur în şcoli – sirenele nu s-au auzit peste tot
În 32 de unităţi de învăţământ preuniversitar din Sibiu, şcoli generale şi licee, s-a desfăşurat, joi, un exerciţiu de alarmare publică. Mii de elevi şi cadre didactice din şcolile sibiene au luat parte la exerciţiu, desfăşurat de peste 200 de cadre ISU. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor face o evaluare a modului în care a decurs exerciţiul şi vor stabili ce trebuie schimbat pentru ca în cazul unui cutremur real să nu fie probleme. La unele şcoli din centru, spre exemplu, alarmele nu s-au auzit suficient de tare, iar în altele este nevoie de schimbarea locului de adunare după cutremur, deoarece actualul spaţiu este periculos pentru copii.

Peste 730 de elevi de la "Iorga" au luat parte la exerciţiu

La  Şcoala Gimnazială "Nico­lae Iorga" din Sibiu, exerciţiul a fost extins. Peste 700 de elevi şi cadre didactice au evacuat şcoala în timpul unui exerciţiu de alarmare desfăşurat de echipajele de urgenţă. Cei mici şi-au pus ghiozdanele pe cap şi au mers în şir indian, după care s-au aşezat în două coloane. A urmat o demonstraţie cu apă a detaşamentului de for­ţe, exerciţiul de alarmare fiind prevăzut şi cu un incendiu după cutremur. Cei mici au participat şi la un atelier pentru acordarea de ajutor medical. Extrem de curioşi, prichindeii au făcut un cerc în jurul ca­drului ISU care efectua de­monstraţia, iar cei mai curajoşi dintre ei au încercat să ofere primul ajutor de bază.
 
Exerciţiul, desfăşurat simultan în 32 de unităţi de învăţământ

Acţiunea preventivă a fost organizată de Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Căpitan Dumitru Croitoru" şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu. Prin acest exerciţiu, s-a urmărit verificarea funcţionării sirenelor de alarmare publică, testarea capacităţii de gestio­nare a situaţiei de urgenţă generate de producerea unui seism în unităţile de învăţă­mânt preuniversitar de stat din municipiul Sibiu - şcoli gene­rale şi licee - precum şi modul în care se face evacuarea personalului şi a elevilor în astfel de situaţii. De altfel, s-a testat modul de cooperare a tuturor celor implicaţi în acest exerciţiu. "Vrem să-i antrenăm pe copii, să formăm o cultură, o altă mentalitate. Avem reprezentanţi în fiecare unitate de învăţământ, verificăm acest exerciţiu. Exerciţiul este al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Sibiu. Noi dăm o mână de ajutor (...) ne interesează să consiliem, să fim alături şi să facem lucruri trainice, solide", a spus inspectorul şef al ISU Sibiu, col. Cosmin Laurenţiu Balcu. Potrivit acestuia, peste 200 de cadre ale ISU au fost impli­cate în exerciţiu la nivelul mu­nicipiului Sibiu. Exerciţiul de alarmare publică s-a des­fă­şurat simultan în 32 de unităţi de învăţământ din Sibiu şi face parte din campania naţională de informare pre­ventivă "Nu tremur la cutremur".
Potrivit col. Laurenţiu Balcu, oamenii nu trebuie să se panicheze în caz de cutremur. "Omul de rând ar trebui să ştie să nu intre în haos, să nu pă­ră­­sească incinta sub formă de sperietură. Ar trebui să se adăpostească în pragul uşii, unde sunt obiecte din casă mai solide sau să se înde­păr­teze de riscurile de cădere. În primul rând, nu haos. E foarte greu să conduci mase de oa­meni care sunt în haos. Tre­buie să-şi păstreze calmul, să ne anunţe de orice victimă, de orice situaţie s-a întâmplat prin sistemul unic de apel 112".

Sirene prea silenţioase

Una dintre şcolile în care s-a desfăşurat exerciţiul a fost şi Şcoala Gimnazială nr. 2 din Sibiu, de pe strada Avram Iancu, unde ieri erau prezenţi peste 400 de elevi şi aproxi­mativ 25 de adulţi, cadre didactice şi personal auxiliar.
Directorul şcolii, Simona Greavu, şi reprezentantul ISU, şeful Detaşamentului Me­diaş, Claudiu Isăilă, au suprave­gheat exerciţiul.
La ora 10.40, ora la care era anunţat exerciţiul, copiii s-au ascuns sub bănci, iar cadrele didactice i-au supravegheat stând sub tocul uşii.
Deşi şcoala este situată într-o zonă centrală, iar sire­nele sunt poziţionate în apro­piere, acestea nu s-au auzit suficient de tare, nici de pe holurile şcolii şi nici din clase. Soneria a fost cea care i-a alertat.
După secundele în care s-au protejat ascunşi sub bănci, copiii au ieşit în curtea şcolii, traversând holurile în şir in­dian, cu câte o carte deasupra capului.
Reprezentantul ISU spune că va propune ca pentru aceas­tă şcoală locul de adu­nare să fie schimbat, deoa­rece curtea interioară nu este un loc sigur în cazul unui cutremur şi, cel mai probabil, cea mai bună variantă ar fi ca elevii să fie duşi în Piaţa Mare a Sibiului.
Exerciţiul de ieri s-a desfă­şurat fără niciun incident, elevii au fost calmi şi ascultători, iar pentru unii dintre ei, din cla­sele „mici”, evenimentul s-a încheiat cu o mare nedu­me­rire: „Când vine cutre­murul? Că noi nu am simţit nimic!”.

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica