Tribuna
PNL
Editorialul zilei
Pe când se asfaltează Parcul Sub Arini?
Dragoş BAKO
1222 vizualizari

Dacă se întâmplă să treci în perioada asta prin Bistriţa, Cluj, Târgu Mureş sau Iaşi s-ar putea să fii străbătut de un sentiment neobişnuit, să ţi se pară că e prea mult verde în jurul tău. Nu, nu e de la vreo herghelie de cai verzi lăsată s-o ia la trap prin respectivele oraşe, ci de la sfânta natură, încă darnică cu clorofila. Când spun mama natură, mă gândesc la spaţii cu iarbă îngrijită, la pomi înfloriţi, la flori, toate acestea fiind un balsam pentru ochi, pentru suflet şi - de ce nu? - pentru minte. Am auzit mulţi locuitori ai Sibiului vorbind despre cât de frumos ar fi oraşul, dacă i-ar fi îngăduită mai multă verdeaţă, despre cât de bine arăta Piaţa Mare în vremea în care conţinea şi verdeaţă. Despre Piaţa Mare nu spun nimic, a fost refăcută în 2007, arată bine, au fost respectate liniile vechi, este - până la urmă - un simbol al oraşului. Bun, de Piaţa Mare nimic de zis, dar restul? Cu restul oraşului ce facem? E foarte bine că se asfaltează, că se pun dale, că se repară, că se fac sensuri giratorii, dar nişte verdeaţă?  Că-i tare bună pentru ochi şi suflet. Spunea cineva, la un moment dat, că mai e puţin şi se va betona şi Parcul Sub Arini. Prefer să cred că era o glumă. Una nesărată. E drept, în România nu există cultura spaţiilor verzi publice. Nu ştiu dacă mai poţi întâlni pe undeva inepţia aceea care interzice călcatul ierbii. La Londra, de exemplu, în Hyde Park, poţi sta bine mersi pe iarbă, fără să vină cineva să te alunge de-acolo, iar parcul arată foarte bine. E drept, n-are locuri pentru grătar, nici terase unde zbiară boxele de parcă le-ar fi muşcat voinţa vreunui surd, sunt respectate nişte linii simple, naturale, dar e o plăcere să te plimbi prin el. Şi Londra e doar unul dintre multele exemple pe care le-am putea folosi. Acu’, n-are nimeni pretenţia ca Sub Arini să fie High Park şi nici ca pe marginea străzilor Sibiului să dormiteze palmieri, tufe de lavandă sau diferite specii de flori, precum la Malaga. Nu. Dar nişte iarbă, din asta de-a noastră, nişte pomi autohtoni, care ştiu să înflorească frumos, nişte flori, chiar şi nişte boscheţi îngrijiţi s-ar putea planta. Repet: e frumoasă piatra cubică, sunt practice dalele, dar verdele, fir-ar el să fie de verde, poate avea nişte efecte din cale- afară de liniştitoare, ne-ar putea aerisi puţin mintea, ca să nu spun că ar avea chiar puterea de a ne mai destinde. Măcar destinşi să fim, dacă distinşi e greu. Şi încă ceva: putem vedea în ţări unde relieful se traduce în mare parte prin stânci, oaze de verdeaţă bine îngrijite. Şi-atunci? La noi, unde verdele se simte ca peştele în apă, de ce nu am lăsa frumosul să se destrăbăleze, spre bucuria fiecăruia dintre locuitorii burgului şi a turiştilor? N-ajunge că fugim îngroziţi de foarte multe lucruri simple, fireşti, acum să ne lepădăm şi de verdeaţă, pentru a fi credincioşi betoanelor?




comentarii
8 comentarii

trebuie asfaltate potecile si in parcul sub arin schimbate bancile cosurile de gunoi spalate bancile.
Schimbat sistemul de iluminat.
Si in parcull tineretului spalate bancile sunt pline de gainat.
alex
30.04.2013 00:15
"Acu
Gigi
30.04.2013 07:16
parcul Sub Arini arata jalnic...ca tot Sibiul de altfel (cu foarte mici exceptii)...la toata jalea de care spuneam relative recent s-a adaugat si o conducta de gaz care traverseaza parcul in diagonal...ce-a ramas dupa maimutele care au lucrat acolo e mai mult decat jalnic...
un sibian
30.04.2013 07:42
gasesc ca piata Mare in forma ei inintiala era deosebit de frumoasasi si utila ,
VM
30.04.2013 07:54
Da mah, da bani de unde? Parcurile trebuiesc ingrijite,
cine taie iarba, pomii, uda florile? Daca-ti cade vre-o craca in cap, cine-i de vina? Cine matura frunzele, toamna?
S-apoi in Sibiu, unde sa faci parcUri? Toti soferii vor parcAri. Mananca si dl. Bako o paine, scriind populisme
in marele ziar care a-mplinit osutasiceva de ani.
rosu
30.04.2013 13:53
Se pot face spatii verzi cu bani putini.soferii sa mai foloseasca si bicicleta sauautobuzul.ca nu le cade nasul daca nu merg toti membrii familiei cu masina.
@rosu
30.04.2013 15:20
TOT Parcul Subarini e de fapt o Gradina Botanica. Erau numai Copaci Plantati , specii rare, fiecare copac cu placuta cu denumirea latina.
Asta nu o mai stie NIMENI?
Vazele de Piatra ornamentale cu flori..ERAU.
NU asfaltati aleile in Parc.. eventual numai Pista de Biciclete, dar si aceea cu MACADAM rosu, nu asfalt vopsit. Un pietris marunt, marmora pisata, calcar, petre de mozaic.. bine batucite, lasa sa treaca apa in circuitul natural freabil.
Asfaltul PLICTISESTE..puneti resturi de marmora ca pietris.. ...
SI ..iNGUSTATI ALEILE, devin BULEVARDE pentru masini.. Oamenii pot sa treaca, nu e nevoie sa mearga cate septe intr-o linie..
Georg
30.04.2013 21:40
@VM
ce-i acum e mai aproape de forma initiala. parc s-au trezit comunistii sa faca. sunt destule maidane care pot fi transformate in parcuri, nu trebuie sa se intample asta cu piata centrala a orasului. cum n-au facut aia parc din pietele din paris, viena sau madrid, e o tampenie sa faci la sibiu asa ceva. si numai pt ca nu se mai vad bine cladirile din jur.
@alex
ai vazut ce te prafuiesti in parcurile mari din vest? aia lasa pamant si pietricele pe alei, ca sa arate mai a padure - dar padure tinuta sub control, care a si fost ideea initiala pt care s-au inventat parcurile. chestia e ca acolo in restul orasului nu e praf, spre deosebire de orasele in romania, unde ajungi in parc deja plin de praf de pe strazi.
m
01.05.2013 11:51
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica