Tribuna
PNL
Nu stă lumea-ntr-un ficior, nici Cultele în Remus Cernea
Dumitru CHISELIŢĂ
1483 vizualizari

O nouă vânzoleală mediatică este în topul ştirilor politice interne: duelul Cernea-Mazăre pe tema „finanţarea de la stat a cultelor religioase”. A avut şi de ce să fie în top, deoarece ambii sunt personaje pitoreşti ale ecranului. Motivul e şi el pitoresc, deşi mocneşte de mult. Ca să-l sintetizăm, e urmarea campaniei virtuale „să nu mai dăm bani la popi”. Cu destui partizani, chiar dacă discursul lor nu depăşeşte în inteligenţă pe cel al unei piţipoance cu fiţe şi lecturi pe sărite. Trecem peste hazul faptului că gâlceava cerno-măzărească are loc în interiorul unui partid la origine „secular”, ca cel social-democrat. Trecem şi peste faptul că Radu Mazăre nu este un schimnic de la un schit uitat prin munţi, ci... Radu Mazăre, cel cu şcoală de samba, petreceri cu gagicuţe în cluburi şi uniforma sa paramilitară ce îmi aminteşte de miliţiile marxiste din Rhodesia de Sud-Zimbabwe. Despre Remus Cernea ce să spunem, decât că e un personaj vehement. Aş spune că s-a născut la momentul nepotrivit, locul lui fiind undeva prin anul 1949, cu pantaloni de stofă ieftină pe el, cămaşă cu mâneci suflecate deasupra coatelor tot pe el şi şleapcă proletară pe creştet, tunând şi fulgerând de la tribună, cu steagul cu seceră şi ciocan în fundal, împotriva religiei-opiu al popoarelor, în aplauzele frenetice ale clasei muncitoare şi ţărănimii muncitoare. Problema sa personală ar fi fost atunci că Partidul avea ceva probleme cu purtătorii de pleată şi cu cei care nu au un loc de muncă stabil. În fine.
Să revenim la subiect. Bani de la stat pentru cultele religioase. Da sau nu? Partizanii lui „nu”, invocă faptul că „popii” sunt bogaţi, au maşini luxoase, că îi obligă să dea bani când fac nuntă sau botez, că în loc de biserici e mai bine să se construiască spitale şi şcoli şi că e o risipire a banilor de la Buget care ar putea fi folosiţi în cauze nobile ne-religioase.
Da, sunt preoţi bogaţi, la fel cum sunt preoţi săraci. Dar sunt ei singurii bugetari cu maşinuţe de top şi vile? Da, plăteşti pentru nuntă şi botez. Dar plăteşti mai mult decât dai bani (la negru) la lăutari? Sunt puţine spitale? Cum mă-sa, că bugetul Sănătăţii e 4,4 % la nivel de peste opt miliarde de lei, iar Cultele au 0,2%. Adică ăştia, popii, pot construi biserici din banii ăia, iar Sănătatea nu spitale din ăilalţi? Acelaşi lucru este valabil în cazul şcolilor: educaţia are 3,22% din PIB, de zece ori mai mult decât Cultele. Care e treaba cu şcolile?
Plus că, pun pariu, majoritatea celor care vor să taie cultele de la finanţarea statului, uită un aspect important: Cultele nu înseamnă exclusiv Biserica Ortodoxă. Ci toate cele 18 recunoscute legal în România. Aşa că, dragi activişti „seculari”, v-aţi ridicat automat şi împotriva catolicilor, evanghelicilor, mozaicilor, musulmanilor, etc. Faceţi faţă?
Şi hai să zicem ceva SF: că fantezia legislativă şi complet ilegală şi discriminatorie a lui Cernea, la fel de viabilă ca victoria nord-coreeanului Kim-Jong-Un asupra Statelor Unite, ar fi un fapt real. CHIAR s-ar duce banii aceia economisiţi din ne-plătirea bisericii şi „popilor” unde trebuie? S-ar ieftini benzina? Ar creşte minimul pe economie? Ar veni investitorii străini? Am bea toţi Jack în cluburi de fiţe?
Dincolo de partizanatul pro sau anti-religios, să vedem ce spune legea: tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (pe care nu o putem acuza de fanatism religios, nu?) spune că ea, UE, „respectă şi nu aduce atingere statutului de care beneficiază, în temeiul dreptului naţional, bisericile şi asociaţiile sau comunităţile religioase din statele membre”.
La fel, Legea 489/2006 privind libertatea religioasă (sublinierea noastră) şi regimul general al cultelor, prevede că statul român recunoaşte „rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social,(...) precum şi rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti”.  Deci, Remus Cernea este aşa de democratic încât îşi bagă, de dragul convingerilor proprii, picioarele în legislaţia europeană şi naţională, fără de care el ar fi rămas doar un simplu lider al unei găşculiţe de hipsteri. Mai comic e că el nu a făcut public proiectul ăsta hazliu în campania lui electorală pentru că nu l-ar fi votat nici ceata sa de pe facebook. Pardon, lui i-a ieşit că „nu e relevant“.
Ştiţi ce? Între (ce e sub) pleata lui Cernea şi basca de ceghevară a lui Mazăre, o prefer pe a doua. Măcar e mai pitorească şi mai veselă. Pentru că, folcloric vorbind, nu stă lumea-ntr-un ficior, nici Cultele în Remus Cernea.




comentarii
21 comentarii

Io am o intrebare la care as vrea raspuns de la o persoana care cunoaste legile din Romania. Daca-s evreu roman, de exemplu si m-am mutat in Fofeldea, copilul meu este obligat sa invete la scoala religia ortodoxa?... si daca raspunsul este NU atunci faceti aceasta materie facultativa in scoli.
Amarasteanu'
10.04.2013 01:54
Amarasteanu\' in 10.04.2013 01:54 ( 66.65.46.110 )Culcate la loc.
cititor
10.04.2013 08:06
Vehementa partizana, domnule Chiselita! Iar comparatiile sunt de toata jena, imi amintesc de cei care musca in apararea maidanezilor. Realitatea nuda e asta - popii sunt un ONG ca oricare cu o activitate mai aparte. Habar nu ai cat au ajuns sa-i spolieze pe credinciosi. Eu, care sunt ateu spre exemplu, de ce sa-i finantez? Da-mi un raspuns pertinent, nu elucubratii.
Gigi
10.04.2013 08:33
Mai gigi mata si tacto stiu ca tu esti ateu??Daca esti ateu fi in sufletul tau si nu mai trimbita acest fapt.Apropo de banii dati la popi(biserici)nu te obliga absolut nimeni sa le dai daca nu vrei.In ceace priveste pe cei doi derbedei cernea si mazare,dupa parerea mea e o pur si simplu-reclama ieftina.Acel cretin-derbedeu numit cernea nu are ce cauta in parlamentul Romaniei. Asta e parerea mea.
jiji
10.04.2013 08:47
0,2% au popii, 0,1% pentru alegerea noului logo al Romaniei, 0,2% salariile soldatilor care apara granitele Romaniei cu Afghanistan si Irak etc.
Se aduna...
Nu sunt pro, nici contra, constat, doar, faptul ca bugetul e o vaca de muls pentru cei care impart tortul...
L.I. Venin
10.04.2013 09:10
@jiji
Tatiii... nu are treaba credinta ta,cu faptul ca biserica ortodoxa are afaceri de 3 mil euro pe an... Gigi daca este ateu, ata ete, fiecare cu ce sau cine vrea. Eu unul sunt ortodox, merg la biserica ( ocazional), dar cu toate astea nu sunt de accord ca cultele religioase sa mai primeasca bani de la stat, sunt ONG-uri, nu au decat sa adune fonduri din alte parti cum o si fac de altfel..
Pentru pomelnice, botezuri, si altele cate chitante primiti??! Da eu anul trecut am primit o chitanta de 30 lei pentru cununie si nasul a mai cotizat( cat doreste nasul - a spus popa) inca 300 lei ( ni s-a soptit tot de la biserica)... Taxa anula am platit 60 de lei ( aaaa.. pentru ce?!! - doar sunt finantati de stat), sa nu mai pomenim de cladirile revendicate de mitropolia sibiului si cladiri in care sunt scoli, licee si se platesc niste chirii deosebite...( sunt scoli nu bordeluri... Totusi foamea de bani e mare). Deci eu il sustin pe Cernea, Mazare parerea mea este un mascarici care vrea reclama, si sa ne aducem aminte versurile unui cantec ( Nu conteza cat de lung am parul...)
Centaur
10.04.2013 09:10
si daca pui botu la spaga ce sa-ti fac? Ata ete. Si eu dau pe tine pe strada si zic sa dai o bere, ca asa se face pe la Sibiu. Tu dai, ca asa se face, nu?
@centaur
10.04.2013 09:20
si eu, care nu-s ateu, de ec sa-l finantez ca parlamentar pe ateul Cernea? Ei?
@Gigi
10.04.2013 09:22
Desigur ca popii pot construi din acel buget... infim pe langa cat castiga din chirii! Insa spitalele nu primesc chirii ca nu au proprietati cum au popii. Nu stiu, dau ar fi culmea ca spitalul sa plateasca chirie popilor asa cum platesc unele scoli si alte institutii... si mai zicem ca biserica "ne ajuta". RUSINE PENTRU TOATA INSTITUTIA BISERICII!
Ovy
10.04.2013 09:26
De aia ma trimite doctorul de la spitalul amarat de stat la cabinetul lui particular dotat, nu? Ca sa-i dau si spaga si sa-l si platesc ca privat, nu?
@Ovy
10.04.2013 09:33
@@centaur in 10.04.2013 09:20 ( 5.15.64.253 )
Tu vrei sa zici ca nu iti platesti taxa la biserica??! WOW.. pana una alta de dat o dat nasu' dar nu asta e ideea daca tot primesc bani de la stat atunci ce e cu tarifele astea neoficiale??! Toata lumea stie de ele dar toti se fac ca ploua.
P.S. Daca vrei o bere se rezolva zi-mi unde si trec inainte sa o platesc ( cum se face in alte tari - suspended beer or cofee)
Numa' bine...
Centaur
10.04.2013 09:43
Un articol prost.
De ce au multi impresia ca daca comenteaza fara sa cunoasca, sunt docti?
Propunerea lui Cernea e mai mult decat logica si decenta, dar trebuie inteleasa. Si popii ar putea sa castige chiar mai mult decat acum, daca isi fac treaba bine, cu diferenta ca ar primi doar de la credinciosi, fiecare pe religia sa. Asa cum fiecare poate redirectiona 2% din impozitul platit catre stat spre un ONG, asa va putea fiecare credincios sa dea un anumit procent, cat va fi el, catre biserica sa. O face benevol si daca doreste, poate dona chiar mai mult, spre linistea sa sufleteasca.
Chiar nu vede nimeni ca mafia popeasca isi impune credinta, sau ceea ce numesc ei asa, indobitocind copii in scoli? Daca in familie primesti un anumit tip de educatie religioasa, e cu totul altceva, lasa copilul sa isi formeze o personalitate si va sti candva sa aleaga in ce doreste sa creada. Dar asa e mare pericolul sa vada realitatile...
Procentele din PIB enumerate sunt ca si raportarile de pe vremuri. Acolo intra doar numerarul de la buget, dar toate averile si banii care ajung pe alte cai, mai mult necontabilizate si care sunt imense, astea le tin dosite.
Iar daca exista si atei sau doar oameni care pur si simplu cred, dar nu in biserica, poate in ei insisi si doresc sa ajute scolile, azilele, sportul, sau chiar pe ei, nu e nimic rau in asta, sa o faca tot cu aceleasi facilitati fiscale. Reactia asta virulenta la un proiect viabil vine exclusiv din dogma, asa se invata in biserica, doar ce auzi de acolo e adevarat si toti cei ce gandesc altfel, sunt dusmani.
Degeaba avem istorie daca nu invatam nimic din ea.
MariusR
10.04.2013 09:43
Daca esti ateu atunci degeaba mai traiesti...
pt GIGI
10.04.2013 10:04
Nu inteleg la comentatorii 'ortodocsi' de unde ura asta puternica pentru cei care au pareri diferite fata de ei despre religie, culte si finantarea acestora. Unde este toleranta incurajata de biserica? Ar trebui explicatii clare si logice care sa sustina finantarea bisericii de catre statul 'laic'. Chiar si bufonul Mazare ameninta ca ii rupe picioarele lui Cernea, oarecum in numele bisericii. Daca nu ar fi dureros ar fi chiar comic... si pt. autor: mi se pare exagerata comparatia intre procentul luat de culte si cel luat de sanatate si educatie, totusi e vorba de cu totul alte costuri si servicii.
horatiu
10.04.2013 10:20
Remus Cernea, o lichea! Ca multi altii din parlamentul Romaniei.(nu am scris intamplator cu "p" mic)
O bomba cazuta peste casa poporului ar rezolva onorabil multe probleme...
dezgust
10.04.2013 10:38
Cernea asta este cel care a spus "celebrele" cuvinte: "Romania o sa fie cu adevarat democratica atunci cand o sa fie condusa de o tiganca lesbiana si atee". Cu asta cred ca si-a descris singur inclinatiile si crezul. In cazul acesta eu unul prefer o dictatura, decat sa fiu condus de o tiganca lesbiana.
observer
10.04.2013 10:48
Rezolvarea e simpla. Ia sa dea bani guvernu' si pentru bdhisti, confucianisti, sambetisti si chiar satanisti. Ei (satanistii) de ce sa nu aiba pisici de spanzurat si cocosi de decapitat de la buget?!
Porumbelul vidanjor
10.04.2013 10:57
CU CE SE IMPLICA BISERICA IN SPRIJINIREA SARACILOR,A-TI AUZIT DE VREUN CAMIN IN CARE SA LE DEA DE MANCARE NEPASTUITILOR SOARTEI ? EU NU.SFINTELE VOASTRE CUTILE MILEI ,BANI DATI DE AMARATI IN TOTE OCAZIILE,SI PE CARE II PRIVITI CU LACOMIE,AR TREBUI CA MACAR IN SITUATII DE FELUL ACESTA SI MACAR O PARTE DIN EI SA SE INTOARCA PENTRU AJUTORAREA CELOR AFLATI IN SUFERINTA.----ASA GLASUIESC CARTILE SFINTE ,NU?.SFANTUL SINOD ESTE DERANJAT DE DOSARELE DE SECURITATE ALE PREOTILOR DE IDEEA CA AVERILE CLERICILOR SA FIE DATE PUBLICITATII ,DE PASAPOARTELE BIOMETRICE PE CARE LE CONSIDERA VENITE DE LA SATANA,DE UNIUNEA EUROPEANA CARE II AMAGESTE PE ROMANI SI II DUCE IN PACAT,DAR NU SE SUPARA NICIODATA DE EXCESELE PE CARE LE FAC SLUJITORII BISERICII DE FAPTUL CA CER MITA
hotu
10.04.2013 11:32
si ca sa inchei ,biserica ortodoxa Romana vrea cu tot dinadinsul sa ramana o institutie opusa modernizarii si occidentalizarii tarii,ascunzandu-se sub patrafirurile aurite dar soioase dupa atate greseli nerecunoscute.Biserica Ortodoxa isi pierde nu doar credibilitatea ci si enoriasii fiindca din ce in ce mai multi se duc spre alte culte mai apropiate de secolul 21.
hotu
10.04.2013 11:37
Daca vrei sa afli raspuns la intrebarea pe care ai formulat-o, priveste pe postul TRINITAS. O sa ramai mirat cat de multe face Biserica ortodoxa, dar nu trambiteaza pe toate ulitele. Felicitari pentru cei care inteleg importanta preotului in viata lor...Daca n-ar mai fi ei, cu siguranta ne-am duce la fund. Cat despre acel Remus Cernea, ce pot sa spun : un nebun arunca o piatra si 100 de intelepti se trudesc s-o scoata. In ceea ce-l priveste pe Radu Mazare, niciodata nu m-am dat in vant de dragul lui, dar in cazul de fata este de nota 10! Bunul Dumnezeu ii va rasplati in mod sigur.
Maria, pt. hotu
10.04.2013 15:16
N-AI INTELES ,CARE ESTE ROLUL BISERICI ORTODOXE ROMANE???.statul roman a gresit ca a implicat biserica ortodoxa in afaceri necurate.da de acord stul sa subventioneze biserica ,dar cum e simplu sa le stabileasca odata pentru todeauna salariile preotilor de grad 1.2,3 si a altora adica proti de grad 1=10.000.000.,de grad 2=20.000.000.de grad 3=30.000.000.milioane ,si din cutia milei sa intretina logistica bisericeasca .PUNCT ,E FOARTE SIMPLU.S.A.M.D PANA LA PATRIARHUL ROMANIEI .IN ZIUA DE ASTAZI AVEM PREA PUTINI SLUJITORI CU ADEVARAT AI BISERICI SI MAI MULTI SLUJITORI AI POLITICULUI .
hotu
10.04.2013 16:14
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica