Tribuna
PNL
De fapt, pentru ce ne bucurăm?
Dragoş BAKO
619 vizualizari

De patru zile auzim vorbindu-se în continuu despre afacerile obscure, țesute în jurul a ceea ce numim generic „Roșia Montană”. S-a spus că unii au profitat pentru a face mulți bani la bursă, că totul a fost o cacialma pentru îmbogățirea unor borfași scrobiți ș.a.m.d. Nume apuse din politica românească și personaje aflate în continuare în prim plan au fost vehiculate ca sforari cu interese clare în toată această șaradă. E limpede că scopul principal a fost înavuțirea unor oportuniști, nicidecum valorificarea unui potențial natural. Pe lângă toate aceste dezvăluiri de ultimă și penultimă oră, am constat bucuria cu care mai mulți oficiali au anunțat victoria României, în procesul care ar fi putut obliga statul să plătească, aiurea, un purcoi de bani (vom putea răsufla cu adevărat ușurați doar după o sentință definitivă). Da, e o izbândă, în contextul în care ne obișnuisem cu ideea falimentului, ne asumasem nedreptatea achitării unor sume numai și numai pentru ticăloșia și interesele obscure ale unora. Totuși, ce ne bucură? Privim cu nețărmurită recunoștință o decizie firească? E ca și cum un nevinovat acuzat de fapte grave ar mulțumi universului că nu a fost pus să plătească oalele sparte de alții. Nu cumva ne-am obișnuit cu jugul, iar atunci când avem momente de respiro, când el nu ne apasă grumazul, ne considerăm niște răsfățați ai sorții? E adevărat, e o diferență între a plăti câteva miliarde de dolari, absolut degeaba și a nu fi obligat să achiți o notă de care ești străin, dar de ce să privești cu atâta resemnare un posibil abuz? Bucuria asta seamănă cu mulțumirea aceea tâmpă față de creșterea minusculă a salariilor, chipurile, pentru a fi contracarate efectele inflației. Păi nu, nivelul tău de trai, nu e cu nimic mai bun, ci doar alergi după niște prețuri care au luat-o razna, încercând să ții pasul cu ele. Puterea ta de cumpărare e tot scăzută, nu reușești să acoperi nivelul scumpirilor, ci doar să mai reduci ceva din pagubă. Ei, dar ești mulțumit, scoțând la interval lozinca aceea ce duhnește a resemnare: „bine că ne-au dat, că nu ne-au luat!”. Așa gândesc unii și în cazul „Roșia Montană”: „Bine că am scăpat!”. De ce anume am scăpat? De o nedreptate? De teroarea gândului că ne lasă niște șmecheri în fundul gol? Zău, nu avem motive de petrecere, ci, mai degrabă, de amărăciune. Prea am fost fierți la foc mic multă vreme pentru a desface sticla de șampanie în care e doar apă rece.  






comentarii
3 comentarii

Cand vezi ca saptamani la rand, preasa aceasta scrisa si apoi cea de stiri TV promoveaza si invita tot felul de asa zisi specialisti si politicieni expirati, care ne dau lectii de mari specialisti ce mai poti sa zici ?
Aceasta mas-media poarta o vina la fel de mare ca si clasa politica si guvernul de amatori care ne conduce acum, ca si in trecut !
In tara aceasta, poporul nostru este incapabil sa mai dea elite adevarate !
Stefan
12.03.2024 10:56
Afirmati ca:
"In tara aceasta, poporul nostru este incapabil sa mai dea elite adevarate !"

Indraznesc sa va contrazic. Poporuil nostru a dat, da si acum si va da si in viitor elite adevarate. Din pacate, acestea nu ajung la conducerea tarii. Nu au loc de mafia neo-comunista care s-a aciuiat la putere si pe care este foarte greu sa o mai dam jos.

Este foarte greu sa o dam jos din doua motive principale:

1. Alegerile parlamentare nu sunt UNINOMINALE. Daca omul nu stie cine il reprezinta in parlament, iar parlamentarul este pus acolo DE PARTID, pe liste, loialitatea alesului este fata de cine l-a ales, adica partidul. Daca ar fi fost ales cu nume si prenume, uninominal, alegatorii ar fi putut sa verifice cum a votat alesul lor. Asta este doar o parte din problema.

2. A doua parte este ca si daca ar fi fost alegeri uninominale, oamenii aleg dupa criterii non-valorice. Oamenii aleg emotional, ca le place un anumit candidat, sau il aleg pentru ca a dat o replica buna, la o emisiune, sau pentru alte sute de motive irelevante in conducerea tarii. Pe Petre Roman, comunistul care a distrus industria tarii l-au ales pentru ca "arata bine", iar pe Iliescu, marxistul rosu, l-au ales pentru ca zambea si vorbea frumos.
Cati alegatori stiu sa aleaga un candidat dupa principiile pe care le promoveaza? Cati dintre alegatori stiu sa faca deosebire intre principiile de dreapta si cele de stanga? Cati dintre alegatori sunt educati in sfera politica, pentru a pricepe aspectele care le vor influenta viata in mod decisiv?

Daca intrebati 100 de persoane, care sunt calitatile importante pe care trebuie sa le aiba un bun conducator, marea majoritate nu ar sti ce sa spuna.
Cati credeti ca ar numi ca si calitate importanta onestitatea, moralitatea, etica? Mereu si mereu se dovedeste ca cei ajunsi in functii publice, sunt cei mai corupti si mai ticalosi indivizi. Cei mai mincinosi si mai hoti. Toata pleava societatii, toti derbedeii, s-au strecurat, s-au invartit si au ajuns sa traiasca pe banii nostri, fara sa faca nimic. Pardon, nu fara sa faca nimic, ci tradand si batjocorind tot ce tine de valorile poporului Roman.

Cati ar spune credinta crestina? Pentru ca suntem un popor crestin, peste 95% dintre romani se declara credinciosi. Vi se pare normal ca 95% din popor sa fie condusi de reprezentantii celor sub 5 procente de atei? Vi se pare normal ca in conducerea tarii sa ajunga reprezentanti ai perversilor si pedofilor, ai satanistilor LGBT-isti? Sa fim condusi de minoritatea celor bolnavi pshihic, in procent de sub 1% ?
Conducatori care sa depuna juramantul pe coran sau pe vreo carte de bucate, intr-o tara cvasi-majoritar crestina?

Chiar presupunand prin absurd ca alegatorii ar cauta oameni morali si credinciosi, credeti ca alegatorul de rand ar putea sa verifice aceste calitati? Cum? Din declaratiile candidatului? Din promisiunile si juramintele pe care le face?
Nu vi se pare anormal ca pentru a conduce un tractor ai nevoie de o scoala speciala (scoala de soferi), dar pentru a conduce o primarie sau o tara intreaga nu ai nevoie de nici o scoala speciala? Ca oricine poate candida?

Fara o educatie politica, electoratul este prada sigura propagandei sistemului. Sistemul va lovi in toti cei care doresc o schimbare reala. Toti cei ce lupta impotriva sistemului, vor intra in malaxorul dezinformarii, in propaganda platita de sistem chiar din banii publici.

Avem elite, dar sunt batjocorite zi de zi, ceas de ceas, de ciumele rosii care controleaza presa vanduta.
@ Stefan
12.03.2024 12:18
Amin. Traiasca partidul.
Pcr
12.03.2024 19:51
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica