Tribuna
PNL
De ce să o treci strada, forțat, pe bătrânica din Chișinău?
Dragoş BAKO
1172 vizualizari

Povestea cu bătrânica pe care cineva vrea să o treacă strada împotriva dorinței ei se aplică și la case mai mari. De mai bine de treizeci de ani, politicieni oportuniști au transformat subiectul unirii României cu Republica Moldova într-o temă electorală, ciupind coarda sensibilă a trupului unei singure țări ciuntite de conjuncturile vitrege ale istoriei. Da, de actualul teritoriu al Republicii Moldova ne leagă un trecut comun, o parte dintre locuitorii de acolo vorbesc românește, însă deceniile de rusificare au lăsat amprente adânci în spiritul și năzuințele moldovenilor de peste Prut. Un sondaj recent arată o realitate care, ne place sau nu, ar trebui să ne dea de gândit: doar 37% dintre moldovenii chestionați doresc unirea cu România, 47% se declară împotriva alipirii, 12% sunt indeciși, iar restul nu sunt interesați de problemă. 37 de procente sunt departe și de o majoritate fragilă, iar dacă jumătare dintre nehotărâți ar decide să voteze pentru unirea Republicii Moldova cu România am ajunge la o dorință de doar 43 de procente. În Republica Moldova mulți locuitori trăiesc în condiții grele, însă vremurile de prieteșug cu URSS și apoi Rusia, influența de la Moscova, prețurile mici de odinioară la gaze, electricitate și carburanți îi țin pe mulți moldoveni de dincolo de Prut departe de gândul reunificării. Nu e pentru prima oară când ei nu se arartă dornici de fuziune, dar politrucii de la București o țin una și bună cu unirea. Într-un exercițiu de sinceritate trebuie să acceptăm o realitate -poate- dureroasă. Mulți dintre moldovenii care se exprimă în favoarea unirii cu România o fac din considerente pragmatice, cum ar fi un accesul mai ușor către țările din Occident. Poveștile despre apartenența la spiritul național unic rămân simple teme de joc de glezne propagandistic. În realitate, sunt puțini doritori de unire din rațiuni ce țin de apartenența la același neam, și de o parte și de cealaltă a Prutului. Știu, se vor găsi mulți să ne înjure pentru îndrăzneala acestor enunțuri, dar preferăm să nu fim ipocriți. Cei din România se tem că odată cu o posibilă unire ne-am pricopsi cu o droaie de probleme. Mulți cetățeni ai Republicii Moldova se simt legați mai degrabă de Rusia, de limba rusă. Sunt realități cimentate de istorie pentru care nu trebuie învinovățit nimeni. Ambele tabere care se opun fățiș sau discret reunificării și-au clădit opțiunea pe rațiuni pragmatice. De neînțeles sunt unii politicieni, atât din România, cât și din Republica Moldova, care se cramponează de acest subiect. De neînțeles pentru cei ce urmează logica și dorința clară a popoarelor, căci politicienii se ghidează după alte interese.






comentarii
8 comentarii

Adevarul e ca Maia Sandu e proeuropeana, iar multi moldoveni nu doresc ca sa vina UE sa le strice ce au mai de pret: mancarea sanatoasa orodusa in tara.
07.12.2022 09:05
Eheeeiiii. Asta cu " sângele apā nu se face" nu mai e valabilā de pe vremea triumviratelor lui Gelu, Glad si Menumorut ( cum cine-s āstia? Niste manelisti cu shaormerii in evul mediu timpuriu)
Eu am cunoscut frati moldoveni de dincolo de Prut departe de patria -mumā ( orice dracu'ar insemna asta) Stiti ce ziceau? " Voi românii" sau " români ca voi" când le-am zis " ia scoateti bā pasapoartele sā vād de unde aveti vizele" stiti ce-au zis? " Bā, noi ne pi's*m pe voi de fraieri fleti, am dat 3000€ pe passport asa cā zât"
Si nu era unu-doi, zeci de frati uniti in cuget si simtiri actionau exact pe principiul āsta. Bucuria sângelui nefācut apā stiti care era? Cā āia in a cāror tarā ne aflam ne tratau pe toti cā fiind români din România! Adicā prost!
Hai sā facem hora mare!
Gogu
07.12.2022 09:09
Tot rezultat al "jocului de gleznă propagandistic" de la București e și fenomenul donațiilor de carte pentru "frații de peste prut", care au aruncat cărțile în limba română, adunate și donate de români, la gunoi. QED.
Analfabet politic de pe urma
07.12.2022 14:53
Acum câțiva ani, cu nu-mai-știu ce ocazie, la București s-a desfășurat o mare adunare ,,unionistă,,
O anchetă amplă a dezvăluit că nici un participant nu vizitase vreodată Republica Moldova !
Erau doar niște tineri mitingiști , animați de idealuri de berărie...
07.12.2022 16:50
Se pare ca manelistii globalisti si comunistii putinisti de prin Sighii tot nu pricep tragedia Basarabiei. Nu stiu de ce. Poate propaganda sistemului corupt si a statului esuat a reusit sa le suceasca mintile. Poate asa sunt ei, mai lipsiti de suflet. Poate sunt doar ticalosi.

Este asa greu sa pricepi ca sute de mii de romani au fost deportati in Siberia si au fost adusi in locul lor rusi? Este gresu sa pricepi ca dupa doua-trei generatii, cand intrebi sfertul de popu latie rusificata daca vrea cu Romania sau cu Rusia va alege Rusia? Este asa greu de inteles faptul ca propaganda comunista, bolsevica, se opune cu toata puterea ei unirii Basarabiei cu Romania?
Cum sa le explici manelistilor imbuibati in slogane auzite pe la tembelizor ca Basarabia ESTE Romania si ca dezbinarea este arma dracului?
Cum sa le bagi in capetele lor patrate ca principiul divide et impera este aplicat mereu si mereu, chiar impotriva intereselor cercopitecilor care zbiara ca nu vor unire?
Cum sa le spui trogloditilor ca un stat mai mare este mai puternic, mai bogat, mai influent? Germania s-a unit impotriva contestatarilor. Doar idiotii doresc o tara dezbinata. Doar ticalosii fac propaganda impotriva romanilor, oriunde ar fi acestia in lume.
Doamne, da-i mintea romanului cea de pe urma, sa isi vada interesul si sa priceapa propaganda dusa impotriva lui.
Sibian
07.12.2022 17:53
@ Sibian
Am un prieten ( moldovean de peste Prut ) stabilit in sibiu de 30 de ani a cārui sorā e casatoritā de vreo 25 de ani in Ucraina cu un ucrainian. Stii ce mi-a zis? Cā in Ucraina, o mare mare majoritate sunt pro-rusi ( cumnatā-su cu toata familia plus cateva milioane bune , bune!)
Asadar pe principiul unionist de la firul ierbii Vladimir s-a dus acolo sā.facā.......rusia mare cum o fo ....deci asa si cu Basarabia care E România......o laie, āia de-acolo nici nu stiu unde-i capitala romaniei zisā propagandistic patria -mumā!!!!
Gogu (reloaded)
07.12.2022 18:29
"O parte dintre locuitorii de acolo" vorbesc romana?
Peste 70%. Hai sa nu ne prefacem ca nu exista majoritatea pe care nici URSS nu a reusit sa o distruga.
Iar 37% probabil inseamna majoritatea romanilor (indiferent daca se declara moldoveni, oricum moldovean inseamna acelasi lucru cu roman, ca din asta sunt formati romanii: ardeleni, moldoveni, olteni etc.)
Si hai sa nu mai fim atat de atotstiutori si sa credem ca a nu vrea unire inseamna a fi pro rus
Sunt destui ardeleni romani care ar vrea sa fim separati de restul Romaniei, dar in nici un caz nu vor unire cu Ungaria.
La fel cum nici Slovacia nu s-a unit cu Ungaria cand s-a destramat Cehoslovacia.
Unii chiar sunt nationalisti moldoveni, chiar daca ii faceti pro rusi, ca stiti mai bine ce e in capul lor.
07.12.2022 19:45
Nu dau doi bani pe ce ti-a spus un prieten care are o sora care este casatorita cu cine va fi. Asta este intr-adevar propaganda comunisto-putinista. Daca nu ai o statistica facuta de un institut serios, demn de crezare, ceea ce spui este vax albina.
Si eu am mai multi prieteni care mi-au spus cat de persecutati sunt romanii unionisti acolo de catre propaganda pro-rusa. Ce vrei sa ii lasam acolo pe romanii care vor unirea pentru ca sunt unii rusi care nu o vor? Si nu este adevarat ca majoritatea nu vor unire. Din contra.

Toate tarile care se respecta si care isi urmaresc interesele, isi apara popu latia din afara granitelor. Rusii au pornit razboi pentru etnicii rusi din Donbas. Stii ce se intampla cu etnicii dintr-o regiune din afara tarii mama? Sunt persecutati, amenintati, terorizati pentru a fi integrati fortat in tara respectiva. Peste tot in lume se intampla asta. Romanii din Grecia ce razboi au dus zeci de ani pentru a nu fi grecizati fortat? Romanii din Serbia la fel. Din Ungaria nu mai vorbim, au fost facuti bucati. In Ucraina la fel, in Bulgaria in Cadrilater acelasi proces de deznationalizare. Cand va lua Romania atitudine si isi va apara etnicii din afara granitelor?

La noi de ce sa nu se intample? Pentru povestile de adormit copiii spuse de un prieten al unei surori casatorite cu un ucrainian? Hai nu zau? Pe asta trebuie sa se bazeze politica externa a Romaniei? Pe parerile unui ucrainian?

De ce nu sunt prezentate cazurile disperate ale romanilor care plangeau si implorau: NU NE UITATI!!!! NU NE LASATI!!! Nu este normal sa luptam pentru romanii de acolo? Ce este nevoie pentru a face popu latia imbuibata cu de toate de aici sa empatiza cu drama celor progoniti de acolo?

Mai incetati cu exemplele de rusnaci si ucrainieni care isi dau cu parerea in privinta unirii romanilor. Toti neavenitii isi dau cu parerea iar propaganda conunista le promoveaza parerile ticaloase. Si la ei, in Basarabia, este propaganda impotriva unirii ca si aici. Prostii de acolo si prostii de aici parca si-au dat mana intr-o mega propaganda anti-romaneasca antrenati de serviciile comuniste ale lui Putin si ale ciracilor lui.

Germania s-a unit si nu a dat doi bani pe "parerile" unor idioti utili care nu doreau unificarea, S-au unit si bine au facut. Asa trebuie sa facem si noi.
@ Gogu reloaded
07.12.2022 20:12
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica