Tribuna
PNL
Condamn ora de religie, deci sunt "cool"
Dragoş BAKO
1689 vizualizari

N-a trecut mult de când scriam despre dihonia creată de caracterul opţional al orei de religie. N-am fi făcut cale întoarsă spre acest subiect, dacă încrâncenarea n-ar fi continuat să plutească la suprafaţa apelor tulburate, precum peştii, după ce un braconier (sau "branconier", în caz că domnul Igaş nu e unic) a introdus nişte cabluri sub tensiune în lac. Constatăm că e la modă să fii "anti", să defilezi în piaţa publică fluturând stindardul libertăţii de a alege. Sigur, fiecare e liber să aleagă, e dreptul oricărui individ să decidă ce e bine şi ce nu pentru viitorul lui, însă opţiunea a devenit parte din curentele care inflamează societatea. Pe scurt: se abuzează de formula liberului arbitru, ţinându-se pasul cu moda ideilor, convingerilor. Omul e tentat să aleagă într-un anume fel, după ce a cântărit efectul pe care imaginea opţiunii sale l-ar putea avea în societate. E "cool" să fii împotriva orei de religie, pentru că vei părea un tip destupat, cu mintea deschisă precum o geantă vizitată de mâinile şuţilor din autobuz, vei căsca larg gurile nătăfleţilor cărora le vei spune că libertatea de a alege e sacră, că nicio cutumă nu poate pune cătuşe minţii tale. Da, libertatea de alegere e sacră, însă nu a fost încălcată de ora de religie, materie care nu te învaţă să baţi mătănii, să fii habotnic, să pupi icoane, ci te conduce către esenţa valorilor morale, a cunoaşterii. Am mai spus-o, religia înseamnă cultură, înseamnă tradiţie. Ora de religie nu te transformă (mă rog, n-ar trebui să te transforme) într-un client al slujbelor de duminică şi atât. Trebuie tratată ca o materie care deschide mintea copilului, îi lărgeşte orizontul cunoaşterii, şi, nu în ultimul rând, îl apropie de valorile morale din ce în ce mai ignorate de societatea înnebunită de confuzia dintre real şi virtual. A susţine ora de religie nu înseamnă a promova năframa pusă-n cap şi pupatul moaştelor, ci consolidarea culturii generale, modelarea caracterelor fragile. Libertatea gândirii care permite libertatea de a alege a devenit un slogan de care se abuzează pe cărarea ce duce la extrem. De ce nu se protestează împotriva studierii limbii latine, a chimiei, a educaţiei civice, a muzicii? Poate că unora li s-ar părea normal să aibă dreptul de a alege între muzică şi sport, între desen şi geografie. Dacă au existat nişte derapaje ale unor dascăli ce predau religia, nu înseamnă că această materie e problema, ci comportamentul respectivelor cadre didactice. Blamarea orei de religie a devenit un soi de exhibare a curajului, a independenţei depline faţă de reguli. Aş spune că e, oarecum, un teribilism. Blamând ceva care, dacă ar fi bine făcut, ţi-ar aduce beneficii, înseamnă să fii puţin autodistructiv. Dar raţiunea păleşte în faţa strădaniei de a fi "cool", de a te lăsa împroşcat de lăturile admiraţiei celor de-o teapă.






comentarii
3 comentarii

Maestre
Mai lasa-ne cu religia si cu speriatul copiilor de pedeapsa divina, decat sa zici ca-i trazneste D-zeu din cer, mai bine le expici ca-i un fenomen fizic in natura. Pai Inchizitia, cruciadele copiilor, arderea pe rug , n-au fost facurte de precursorii celor de acum? Mai nou iertarea pacatelor contra cost si taxe cat mai mari la fetele bisericesti. Numai la prostime trebuie sa-i fie frica de cel de Sus, Ei se plimba cu Mertzane si nu le incape burduhanul sub patrafir. E o slujba,cu unul bogat ,care dandu-si seama de desertaciunea acestei lumi, a dat totul saracilor. Pai sa apice si ei invataturile D-lui, sa-si dea averile si sa se mute intr-o chilie pe dealuri si atunci o sa ma duc la ei, smerit. Nu-s prea citit in domeniul asta, dar am niste intrebari pt.preacucernici (pot sa-mi raspunda aici)
- evenimentele cu Iisus (nastere, minuni,crucificare,inviere,inaltare,etc) in afarea Evanghelilor, sunt cuprinse in analele romanilor acelor vremuri? Doar ei stapaneau si probabil consemnau orice intamplare. Am auzit (la TV) ca sunt vreo 800 de Evanghelii, dar au fost "alese" vreo 4, cele mai...potrivite.
- Daca Fiul a fost rastignit pt.pacatele oamenilor, cu ce-i mai buna lumea de atunci incoace, ca vad tot crime, razboaie,teroristi, hotie, violuri,copii nevinovati care mor ?
-Cum trebuie sa-l intelegem pe D-zeu, ca un batran ce sta in Ceruri si ne bifeaza intr-un catastif (sau in cap) sau ca o IDEE care-i bine sa salasuiasca in mintea noastra?
- sunt zeci (sau sute) de religii-n lume, pe tot felul de baze, care- mai buna,de ce taman a noastra-i cea mai apropiata de adevar ?
- Ce ziceti de varianta ca totu-i o poveste (legenda) de prostit oameni mari si copii, acele fapte nu s-au petrecut niciodata si ca putem crede asa si-n Greuceanu, AliBaba, Alba ca Zapada sau Cenusareasa.
Sa ma intelegeti,n-am citit Biblia,am inceput-o,dar mi s-a parut plictisitoare, sunt intrebari care ma framanta pe mine, n-am nimic cu eventualii credinciosi,sunt si eu crestin si botezat (ca toata familia ) dar frumusetea vietii -pt.mine-consta in a-mi lamurii locul in acest Univers si a-mi potoli Cugetul.
Cu bine si grabiti-va sa va platiti taxa la Biseria, impozitul la Fisc...sa mai astepte.
babu`
04.03.2015 10:23
Ora de religie ar fi utila in construirea de atitudini pozitive copiilor daca s-ar dori. Parintii asa spera cand isi inscriu copii la religie...In fapt, la ora de religie se promoveaza intoleranta religioasa si nu numai, se incearca inregimentarea copiilor in " turma" pastorita pragamatic de catre preoti. Copilul meu termina a 12-a si ca urmare a frecventarii orei de religie a strans toate icoanele din casa pe clasa a 9-a apoi pe-a 11-a a vrut sa treaca la catolicism...Dintre " invataturile crestine" pe care le-am discutat impreuna ca sa-l aduc pe linia de plutire: victimele violului sunt de fapt cele care il cer, cei bolnavi sunt asa datorita pacatelor, cine nu merge la biserica nu este crestin chiar daca dovedeste fapte bune, toti cei care nu sunt ortodocsi vor merge direct in iad, medicina incearca sa lupte cu vointa lui d-zeu, etc.
Pe scurt, nu cred ca se doreste construirea unei atitudini crestine la copii ci inregimentarea lor...vorbiti mai des cu ei si urmariti cu atentie " invataturile" cu care vin de la ora de religie; s-ar putea sa aveti surprize extrem de neplacute.
De ce a facut religie copilul meu pana acum?
Asa cum se observa , cine nu doreste religie e clar un derbedeu, un nimeni, un pacatos care trebuie exclus de catre ceilalti...cine risca sa mai aiba libertate de constiinta in asemenea conditii de ev mediu?
mama
04.03.2015 11:17
Cea mai buna oferta de lucru!
grigore
04.03.2015 23:34
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica