Tribuna
PNL
Avansul din SAPS creşte la 70%
Ioan VIDRIGHIN
2508 vizualizari
Avansul din SAPS creşte la 70%
Iar cel din plăţile pe agromediu la 85%. Ambele plăţi vor putea începe din 16 octombrie, conform aprobării Comisiei Europene. În 2015, fermierii sibieni vor încasa de la APIA subvenţii pe suprafaţă în valoare de 78,08 euro pe hectar (SAPS) şi 53,90 euro pe hectar, plata pentru înverzire.

Comisia Europeană a anunţat că a deblocat 500 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe producătorii agricoli europeni, după ce câteva mii de fermieri au luat cu asalt Bruxelles-ul exact în ziua în care miniştrii Agriculturii din UE s-au reunit pentru a găsi soluţii la criza prin care trece în prezent sectorul agricol din UE.
„Acest pachet va permite ca 500 de milioane de euro din fondurile UE să fie distribuite imediat în beneficiul fermierilor", a spus vice-preşedintele Comisiei Europene (CE), Jyrki Katainen, în discursul susţinut în Consiliul miniştrilor Agriculturii din UE. Potrivit propunerilor Comisiei, cea mai mare parte a acestui pachet urmează să fie furnizată către toate statele membre pentru sprijinirea sectorului laptelui.
Potrivit vice-preşedintelui CE, măsurile propuse de Comisie vizează trei aspecte: dificultăţile de cash-flow (fluxul de lichidităţi) cu care se confruntă fermierii, stabilitatea pieţei şi funcţionarea lanţului de aprovizionare.

Avansul din SAPS creşte la 70%, iar cel din plăţile pe agromediu la 85%

Concret, pentru a rezolva parţial problema lichidităţilor, Comisia Europeană va permite statelor membre să plătească fermierilor un avans de 70% (faţă de 50%) din plăţile directe (inclusiv sprijinul cuplat şi plata pentru tineri fermieri), începând cu 16 octombrie 2015. De asemenea, statele membre vor putea plăti un avans de 85% (faţă de 75% până pe unele măsuri din PNDR (agromediu, zone defavorizate).
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este de părere că Executivul european a luat o măsură foarte bună. „Comisia Europeană a venit cu decizia de a plăti în avans, din 16 octombrie, 70 % din valoarea plăţilor europene directe, şi nu 50%, cum era până în prezent. Consider că este o măsură bună, dar numai dacă va fi însoţită de acordul de derogare din partea Comisiei pentru ca acest avans să se plătească chiar şi fără finalizarea controalelor. Niciun stat membru nu va reuşi să termine controale până pe 16 octombrie şi mă refer inclusiv la România. De altfel, toţi cei 28 de miniştri am cerut această derogare, fiind de altfel şi cel mai discutat punct al reuniunii", a precizat Daniel Constantin.
Comisia a abrigat deja delogarea și toți fermierii care nu au picat la control primesc avansul din SAPS începând din 16 octombrie.
"De asemenea, în acest an SAPS-ul are un cuantum de 77,08 de euro pe hectar. După aceea este plata redistributivă, acele alocări de la 1 la 5 hectare cu 5 euro, de la 5 hectare la 30 de hectare cu 46,75 euro. Totodată, discutăm şi de plata pentru înverzire în valoare de 53,90 euro pe hectar. Cu tinerii fermieri avem 29,77 euro la hectar. La toate acestea se adaugă şi acele scheme cuplate, cum este cazul la soia unde avem de exemplu un sprijin de 325 de euro pe hectar, iar la lucernă de 55 de euro pe hectar", a mai precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica