Tribuna
PNL
NASA: Pluto are cer albastru şi apă îngheţată
Ana Maria MĂTUŞOIU
3706 vizualizari
NASA: Pluto are cer albastru şi apă îngheţată
Cei de la NASA vin cu o nouă descoperire despre Pluto. Potrivit cercetătorilor, pe suprafaţa Pluto ar exista mici regiuni de apă îngheţată, iar cerul planetei pitice ar fi albastru.

Potrivit Mediafax, Nasa a anunţat că primele imagini color ale învelişului de ceaţă din atmosfera planetei Pluto, surprinse săptămâna trecută de misiunea New Horizons, dezvăluie că acesta are o culoare albastră. "Cine s-ar fi aşteptat la un cer albastru în Centura Kuiper? Este splendid", a declarat Alan Stern, investigator principal al misiunii New Horizons. Cei de la Nasa au spus că particulele propriu-zise de ceaţă sunt probabil gri sau roşii, însă ele dispersează o lumină albastră, fapt care a impresionat echipa de cercetători ai misiunii New Horizons. "Acea nuanţă izbitoare de albastru ne oferă informaţii despre dimensiunea şi compoziţia particulelor de ceaţă. Un cer albastru rezultă, de multe ori, din dispersia razelor solare de către particule foarte mici. Pe Pământ, acele particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par să fie particule mai mari - dar tot relativ mici - asemănătoare funinginei, pe care le numim <<>tholine>", a spus omul de ştiinţă Carly Howett, potrivit aceleiaşi surse. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste particule se formează în atmosfera înaltă, unde razele solare ultraviolete se fracţionează şi ionizează moleculele de azot şi de metan. Acest lucru le permite să reacţioneze între ele şi să genereze ioni tot mai complecşi, încărcaţi negativ şi pozitiv, informează şi adevărul.ro.
Apa îngheţată, cea de-a doua descoperire a New Horizons
Anunţul făcut joi de NASA dezvăluie încă o descoperire a sondei spaţiale New Horizons. Se pare că aceasta a detectat pe Pluto şi numeroase regiuni mici şi expuse de apă îngheţată. "Întinderi vaste de pe Pluto nu prezintă expuneri de apă îngheţată pentru că sunt camuflate, aparent, de alte gheţuri mai volatile de pe cea mai mare parte a planetei", explică omul de ştiinţă Jason Cok. Informaţiile au fost colectate de un aparat de cartografiere aflat pe misiunea New Horizons, denumit Ralph. "Înţelegerea motivului pentru care apa apare exact în acele locuri şi nu în altele reprezintă o provocare pe care o aprofundăm", mai spune omul de ştiinţă.
"Acea lume de acolo este vie"
Curios este faptul că zonele în care sonda spaţială New Horizons a descoperit indicii de apă îngheţată corespund celor de culoare roşu aprins din imaginile publicate recent de NASA. "Sunt suprinsă să această apă îngheţată este atât de roşie. Nu înţelegem deocamdată relaţia dintre apa îngheţată şi tholinele roşiatice de pe suprafaţa Pluto", spune Silvia Protopapa. Săptămâna trecută, NASA a dezvăluit imagini cu suprafaţa lui Pluto, în care se observă munţi, cratere şi canioane. "Are un ciclu meteorologic, are ceaţă în atmosferă, este activă din punct de vedere geologic... Acea lume de acolo este vie", a declarat Alan Stern. Cercetătorul a mai spus că 2015 va rămâne pentru totdeauna în manualele de astronomie, având în vedere cât de multe a descoperit omenirea despre Sistemul Solar în acest an.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica