Tribuna
Tradiţii în Şura Mică, în cele trei zile de sărbătoare a Paştelui de Vară!
Marius HALMAGHI
1359 vizualizari
Tradiţii în Şura Mică, în cele trei zile  de sărbătoare a Paştelui de Vară!
NATO urează comunităţii LA MULŢI ANI! Noi vă iubim, noi vă adorăm ...!

Trei zile, la Şura Mică, au fost zile de mare sărbătoare, cea mai importantă sărbătoare religioasă a verii - Adormirea Maicii Domnului -, fiind considerată, de mulţi teologi, ca un adevărat Paşte al Verii. Toţi românii cunosc că - la nivel liturgic - Maica Domnului este singura din Sfinţii Bisericii Ortodoxe a cărei rânduială a punerii în mormânt este similară cu cea a Mântuitorului Iisus Hristos. Nu întâmplător, la propunerea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Parlamentul României a adoptat modificarea Codului Muncii, prin care mai multe praznice din calendarul Bisericii Ortodoxe au fost declarate sărbători legale. După ediţia a III-a - organizată în plină pandemie (într-un cadru restrâns), în noua şcoală gimnazială, prin expoziţia permanentă „Comuna Şura Mică - de la agricultura de subzistenţă la civilizaţia urbană” -, ediţia a IV-a a manifestărilor ZILELE COMUNEI ŞURA MICĂ s-a
realizat pe terenul de lângă noua sală de sport, o adevărată peluză ce aminteşte de marile sărbători din filmele americane. În acest an, Consiliul Local şi Primăria Comunei Şura Mică a sperat - şi nu au fost dezamăgiţi - ca toţi cetăţenii comunei să revină acasă şi să se bucure alături de cei dragi de atmosfera de sărbătoare, cântec, joc şi bucurie. Pe o frumoasă vreme de vară, timp de trei zile de minivacanţă, toţi şurenii - indiferent de vârstă - au avut şansa să participe la manifestări organizate special pentru ei.

Zilnic, între orele 12,00 - 21,00, copiii au beneficiat de activităţi distractive şi educative organizate de „Serious Fun”.

Dacă în seara de sâmbătă, atmosfera a fost întreţinută de formaţia lui Nelu Păucean şi Aliana Vecerzan, duminică seara concertul folcloric extraordinar l-au susţinut corala Armonia şi Taraful Muzica Divertis. În miezul zilei de luni - 15 august, - fanfara din Petreşti a defilat pe drumul judeţean ce traversează comuna, toţi şurenii fiind plăcut surprinşi de frumoasele acorduri care conservă o tradiţie a muzicii de fanfară de peste 135 de ani. Fanfara condusă de Chirion Jurju a fost fondată în 1879, fiind cea mai longevivă din România, un adevărat simbol al vremurilor şi dansurilor săseşti.

Deschiderea oficială a manifestărilor a fost făcută în prezenţa oficialităţilor invitate, parlamentari sibieni, reprezentanţii instituţiilor judeţene, consilieri locali, conducerea instituţiilor locale, etc. Alături de conducerea primăriei comunei i-am remarcat pe preoţii Iulian Gabriel Hârşan, Nicolae Vlad (Şura Mică), Cosmin Rotar (Rusciori), fostul vicepreşedinte şi administrator al judeţului, conf. univ. dr. Iosif Moldovan, dar şi primarul comunei Păuca, Niculae Dancu - partener în dezvoltarea rurală în G.A.L. Ţara Secaşelor Alba - Sibiu. După momentul festiv în care fanfara a deschis sărbătoarea cu Imnul Naţional - simbolul unităţii şi al bucuriei de a fi români -, primarul Valentin Ristea a deschis oficial manifestarea, vizibil emoţionat. Mărturisind bucuria de a relua tradiţia sărbătorii, domnia sa a felicitat toţi sărbătoriţii, mulţumind echipei din aparatul primăriei, autorităţilor prezente, firmelor de pe teritoriul administrativ, saşilor care s-au întors în număr mare acasă, fraţilor basarabeni de peste Prut şi tuturor şurenilor care au înţeles „să fie alături, nu din obligaţie, ci pentru a ne bucura la ceas de sărbătoare”. Scurte gânduri şi cugetări au transmis subprefectul judeţului Sibiu - Sebastian Şebu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu - Marcel Luca, dar şi deputatul Oana-Consuela Florea, pentru prima dată în Şura Mică, plăcut impresionată de atmosferă şi promiţând să revină. Deputatul şi preşedintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, a precizat - în alocuţiunea sa - că legătura personală cu comuna Şura Mică este mai profundă, primul său job fiind la o firmă cu acţionariat străin (din localitate), cunoscând oamenii şi susţinând toate proiectele comunităţii. A ţinut să fie prezent şi primarul satului Orac, raionul Leova (înfrăţit cu comuna Şura Mică) - Ion Cvasnei - acesta făcând o sinceră declaraţie de frăţietate: „noi vă iubim, noi vă adorăm, noi suntem lângă Dvs. Şi la sărbători
şi-n toate zilele suntem alături de Dvs. ...
”. Un mesaj inedit a transmis auditoriului, generalul maior Constantin - Adrian Ciolponea, locţiitorul comandantului Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC - SE), care a declarat că este nou şurean (stabilindu-se aici, de câteva luni) şi în această zi festivă „NATO vă transmite LA MULŢI ANI” întregii comunităţi, cu speranţe de linişte şi pace. Seria alocuţiunilor a ţinut să o încheie senatorul Nicolae Neagu, felicitând toţi sărbătoriţii dar şi prima comunitate din judeţ care a înţeles să se autofinanţeze, făurindu-şi un nou destin, prin înfiinţarea Parcului Industrial Şura Mică.

Seria spectacolelor a demarat-o ansamblul folcloric „Şureanca” din Şura Mică, fondat în 2016, sub îndrumarea şi coregrafia lui Ioan Răulea şi Nelu Prodan; cei 30 de membri ai ansamblului au reuşit - în pofida pandemiei - să-şi con-struiască un frumos palmares, cu distincţii judeţene şi regionale. În aplauzele asistenţei, au urmat pe rând ansamblul folcloric „Căluşerii” Răşinari, ansamblul „Purtata Secaşelor” Miercurea Sibiului, grupul folcloric „Doruri Sibiene” - coordonat de prof. Izabela Tomiţă - şi artiştii interpreţi: Ionela Răspop, Sorin Cojocar, Ecaterina Creţu, Cosmin Rotar, Traian Vlad, Adrian Kornea, Cosmin Gavrilă, Flavius Sas, Vasile Gavrilă. Spectacolul „Drumul lui Făt Frumos” cu Marian Râlea, concertul extraordinar Damian Drăghici& Brothers şi „Disco Party”, dar şi ultima noapte încheiată cu un frumos şi spectaculos foc de artificii, au asigurat tuturor celor prezenţi trei seri foarte bogate în impresii şi amintiri.

Cu vizibile emoţii dar şi cu mult profesionalism, au prezentat - întreaga manifestare - echipa formată din Andreea Aron Dobrotă şi conf.univ. dr. Florin Coşuleţ, prodecanul Facultăţii de Litere şi Arte, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu. Am plecat din Şura Mică cu convingerea fermă că mulţi sibieni ar fi dorit să participe la marea sărbătoare a comunei, un festival bine organizat, cultivând un turism responsabil, echipele de organizatori şi voluntari asigurând serviciile necesare şi suficiente pentru ca toţi participanţii să se simtă ca la marile petreceri occidentale, într-un spaţiu generos şi ospitalier.

Marea de autoturisme, din parcarea special organizată pe spaţiul din faţa sălii de sport, m-a făcut să meditez la necesitatea şi oportunitatea reorganizării transportului interurban judeţean (în comun), în zilele de weekend fiind aproape inexistent. Pe când transportul „verde” - prin extinderea traseelor de transport în zona Sibiului - asigurat de către A.D.I. Transport Metropolitan? Ca sibian - îndrăgostit de lacurile naturale Ocna Sibiului -, am remarcat că la fiecare oprire în staţia/ halta Ocna - Fabrica de Cuţite, nu coboară şi nu urcă niciun călător! ... De ce nu se redeschide halta Şura Mică, pentru limitarea traficului rutier - oricum infernal - spre Parcul Industrial Şura Mică şi Ocna Sibiului? De ce viitorul tren metropolitan linia S2 Sibiu: Cisnădie (P&R) ... - Gara Centrală Sibiu (P&R) - Băile Ocna Sibiului - Loamneş - Copşa Mică (P&R), nu include oprirea în vechea haltă Şura Mică? Mulţi şureni şi chiar sibieni îşi doresc o pistă de bicicletă spre zona metropolitană Sibiu, dar şi centuri ocolitoare pentru aceste comune, care cunosc cea mai mare dezvoltare economică şi socială din existenţa multiseculară. Nu trebuie neglijat faptul că cinci comune sibiene riverane Sibiului sunt în top cinci al comunelor - după potenţialul de dezvoltare -, top condus de comuna şelimbăr. Nu e un secret faptul că zona metropolitană Sibiu generează o pendulare zilnică pentru mii de sibieni, în asigurarea unui loc de muncă, dar şi pentru turism şi loisir.

În agenda proprie, ziua de 15 august 2023 am rezervat-o pentru participarea la Zilele Comunei Şura Mică - 700!

Nu cred că Agenda Culturală a Sibiului va include sărbătorirea Zilei Marinei 2023, deşi proiectul - ca Cibinul să redevină navigabil -, este fezabil! În schimb, primarul Valentin Ristea m-a convins, anunţând organizarea celei mai mari sărbători din istoria localităţii, la împlinirea a 700 de ani de la atestarea documentară! O manifestare pe care o recomand tuturor cititorilor Tribunei! La mulţi ani şurenilor, cu sănătate!







comentarii
1 comentarii

Relatarea Congresului al paișpelea se încheie cu hartificii: fâs! Semnat: to'așu Halmaghii.
17.08.2022 17:27
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA