Tribuna
PNL
Expoziţie semnată de Constantin Pele, la Cercul Militar Sibiu
Ana Maria MĂTUŞOIU
2538 vizualizari
Expoziţie semnată de Constantin Pele, la Cercul Militar Sibiu
Este cea de-a XVII-a expoziţie a lui Constantin Pele, din câte îşi aminteşte. Pictorul se plimbă des, observă, pictează cu drag, pune pasiune, nu ţine cont de timp şi îşi migăleşte tablourile până ce e convins că sunt gata. La fel a făcut şi cu aceste ultime tablouri pe care le-a aliniat în expoziţia deschisă vineri, 10 octombrie, la Cercul Militar Sibiu. Le va lăsa acolo până pe data de 24 noiembrie,timp în care aşteaptă vizitatori.
L-am găsit pe Constantin Pele lângă picturile sale. Avea un zâmbet de mulţumire şi, deşi nu e omul care să se laude, munca îl dă de gol. Tablourile sunt pictate în ulei pe carton ori pânză şi ilustrează piesaje pe care le-a văzut cândva. „Sunt experimente de-ale mele”, spune pictorul. Întinse de-o parte şi de alta a culoarului Cercului Militar din Sibiu, tablourile transpun privitorul în locurile pe care le reprezintă. Culorile îţi iau, la propriu, ochii. Un albastru plăcut, un galben cald, un violet pal, un verde viu şi alte zeci de culori a folosit pictorul în tablourile sale, plus câţiva oameni puşi pe ici-pe colo, care dau viaţă peisajelor. Pictorul spune că iubeşte să se plimbe, după care pictează imaginile care i se par speciale. „Asta îmi place foarte mult. Să mă duc să le văd. N-am timp să pictez la faţa locului, şi le schiţez, notez culorile, tot ce trebuie. Câteodată mai fac şi fotografii, mă mai documentez şi apoi vin la atelier şi în linişte le pictez”, povesteşte Constantin Pele. Durata de realizare a unui tablou nu o poate estima. O pictură poate dura o zi sau mai multe, depinde de fiecare tablou în parte.

Grecia şi Eminescu, în expoziţia lui Constantin Pele
 
În această ultimă expoziţie a pictorului se disting peisajele compoziţionale, preferatele sale. Cei care privesc tablourile devin călători prin Grecia sau îl întâlnesc pe Eminescu, care se plimbă prin Sibiul Vechi. Un tablou inedit este cel intitulat „Eminescu la Sibiu”,  prin care pictorul îşi propune să amintească publicului de plimbările pe care, deseori, poetul le făcea în oraşul de pe Cibin. Natura statică, un crucifix din Baia Mare, o ulcică cu flori din zona Argeşului fac şi ele parte din tablourile pe care Constantin Pele le-a expus la Cercul Militar. 
Despre pictor
 Constantin Pele este Membru al Artiştilor Plastici. Debutul său expoziţional a avut loc la Sibiu, în 1963, iar de atunci n-a lipsit de la nicio expoziţie sau de la Saloanele de Artă Plastică şi alte manifestări colective organizate de stat: municipale, judeţene, republicane, în ţară şi străinătate. Pe lângă multiplele expoziţii realizate în ţară, în 1974 a călătorit cu tablourile sale în Ungaria şi în Germania.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica