Tribuna
PNL
Tribuna în slujba cetățeanului (6)
Sibiel, Boița, Cisnădioara, Miercurea Sibiului, Săliște, Vale se înscriu în competiția Best Tourism Villages? - Rășinari Best Tourism Village 2022
Sibiel, Boița, Cisnădioara, Miercurea Sibiului, Săliște, Vale se înscriu în competiția Best Tourism Villages? - Rășinari Best Tourism Village 2022

 

Există multe clasamente care promovează satele românești după diverse criterii: cea mai frumoasă localitate, supercomuneie României, the Best Smart Village (etc), multe localități rurale din țară având ghiduri de vizitare și promovându-se prin toate canalele mass-media. Presa sibiană nu a făcut publică - la finalul lunii februarie 2024 - lansarea selecției pentru „Best Tourism Villages 2024” - „Cel mai frumos sat 2024”, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului dând startul selecției naționale a localităților care aspiră la acest prestigios titlu.

Practic, la finele lunii februarie, s-a dat startul etapei premergătoare celei a IV-a ediții a competiției internaționale care promovează cele mai remarcabile destinații pentru turismul rural; la finele campaniei naționale, România poate transmite către Organizația Mondială a Turismului cel mult 8 propuneri de destinații turistice, pentru a participa la selecția finală internațională. Condițiile de înscriere le poate îndeplini oricare localitate rurală din județul Sibiu:

1.Să aibă o densitate scăzută a populației (cel mult 15000 locuitori); 2.Să fie localizată într-un peisaj cu o prezență importantă a activităților tradiționale (localitățile din Mărginimea Sibiului putând demonstra aceasta!); 3.Să împărtășească valorile și stilul de viață al comunității. În anunțul Ministerului se prezintă și criteriile de selecție, multe dintre acestea făcând o departajare clară. Dosarul de candidatură trebuie să prezinte următoarele puncte tari ale localității: resursele culturale și naturale; promovarea și conservarea resurselor culturale; durabilitatea economică, socială și de mediu; dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric; guvernanța și prioritizarea turismului; infrastructura și conectivitatea; sănătatea, siguranță și securitatea. Iar toate acestea trebuie demonstrate cu materiale de prezentare (imagini și video).

La o primă analiză a acestor criterii de selecție - prin simpla consultare a listei monumentelor istorice din județul Sibiu - se poate constata că o serie de localități dețin situri valoroase: Boița (cu ansamblul rural „Centrul localității”), Cisnădioara (cu ansamblul rural „Centrul istoric” - monument istoric de interes național), Miercurea Sibiului (cu ansamblul rural „Centrul localității” - zona centrală fiind monument istoric de interes național), Rășinari (cu ansamblul rural „Centrul localității” - monument istoric de interes local/ regional), Săliște (cu ansamblu rural „Centrul istoric” – monument istoric de interes național), Vale (cu ansamblu rural „Centrul istoric al localității” - monument istoric de interes local).

Iată câteva localități cunoscute ca aparținând Mărginimii Sibiului (excepție Miercurea Sibiului, situată la granița nordică a zonei, dar puternic conectată la aceasta) care dețin un patrimoniu arhitectural reprezentativ și pot aspira la statutul revendicat de competiție. Selecția pentru participarea la competiția mondială, permite localității desemnate să fie inclusă în Programul Upgrade, beneficiind de suport din partea Organizației Mondiale a Turismului în vederea îmbunătățirii domeniilor de activitate, care sunt identificate ca fiind mai puțin dezvoltate (!). Acele localități selectate, vor fi membre ale unei rețele care facilitează schimbul de informații, experiențe și bune practici, existând șansa unor parteneriate (cu experți, parteneri publici și privați) care să promoveze activ turismul pentru dezvoltare durabilă.

Știați că Rășinariul a fost declarată localitatea „Best Tourism Village” de către Organizația Mondială a Turismului în ediția 2022, fiind selectat din 136 de sate participante, din 57 de țări? Presa sibiană nu a prezentat explicit etapele câștigării acestui titlu, în condițiile în care pentru multe localități, Rășinariul putea fi un model de bună practică în promovarea dezvoltării locale. Aceasta în condițiile în care centrul istoric rășinărean este numai un sit istoric de interes local! Iar una dintre principalele condiții pentru dezvoltarea durabilă este conservarea patrimoniului local, una dintre marile teme ale dezbaterii locale organizată de Centrul Cultural TRIBUNA, în 13 februarie 2024.

Pentru toți cei care nu au participat la prima dezbatere publică organizată pe această temă, vă invităm să lecturați prevederile Legii nr. 95 din 14 iunie 1925, în privința edilității, o disciplină extrem de interesantă și importantă pentru toți cei care doresc și candidează la importantele funcții de conducere la nivel local. Știați că „EDILITATEA” se ocupă cu studiul, executarea și exploatarea lucrărilor de interes public, destinate să asigure un mediu salubru și un anumit confort într-o localitate, dar și de înzestrarea unei localități cu edificii? Cine mai cunoaște astăzi prevederile acestei legi simple - concepute acum un secol - care nu lasă loc de interpretări și subterfugii, prin care toți care lucrau în administrația publică locală trebuiau să respecte aceleași principii? La ce folosesc astăzi seria de P.U.G.-uri și regulamente de protejare a monumentelor și siturilor istorice, dacă nu sunt respectate?

(va urma)

Marius HALMAGHI

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica