Tribuna
PNL
Viile sibiene cresc cu bani europeni!
Ioan VIDRIGHIN
1976 vizualizari
Viile sibiene cresc cu bani europeni!
În topul plantaţiilor viticole înfiinţate prin programul european de reconversie se află Sc Fulmed Mediaş, al cărei acţionar majoritar este celebrul actor Florin Călinescu.
În judeţul Sibiu, prin programul european de reconversie a plantaţiilor viticole au fost acoperite cu viţă-de-vie, tânără, 200 de hectare. "Disponibile pentru reconversie prin fonduri europene, din rezerva judeţeană înscrisă în Registrul Naţional al Plantaţiilor Viticole, ar mai fi încă 300 de hectare în exploataţii mari (5-50 ha) şi circa 100 hectare în grădinile individuale ale populaţiei", ne informează ing. Ion Danilescu, inspector în cadrul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol. "Subvenţia de la Bruxelles - declară ing. Stelian Iliu, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sibiu - prin programul european de reconversie a fost între 12.000 şi 16.000 euro / hectar, în funcţie de pierderea pe care proprietarul a suportat-o pentru defrişarea viei vechi şi de calitatea materialului săditor utilizat pentru noua plantaţie. Suma totală absorbită prin acest proiect, în judeţul Sibiu, se ridică la peste 2,752 milioane euro. Scopul proiectului a fost acela de a schimba soiurile existente în cultură cu alte soiuri nobile, superioare din punct de vedere calitativ."
În topul plantaţiilor viticole înfiinţate prin programul european de reconversie se află SC Fulmed Mediaş (al cărei acţionar majoritar este celebrul actor Florin Călinescu - s.n.) - cu 86,08 ha. Valoarea totală a sprijinului financiar european nerambursabil pentru această suprafaţă a fost de peste 1,211 milioane euro.
Trebuie spus că, pe lângă cele 200 hectare de viţă-de-vie înfiinţate prin programul european de reconversie, viticultorii sibienii mai cultivă viţă nobilă pe alte 160 hectare. Dintre soiurile nobile cultivate în judeţul nostru, remarcăm: Riesling (118 ha), Fetească Albă (46 ha), Fetească Regală (41 ha), Sauvignon Blanc (43 ha), Traminer Roz (34 ha), Chardonnay (25 ha), Muscat Otonel (22 ha), Pinot Gris (13 ha), Neuburger şi Pinot Noir (câte 5 ha fiecare) etc. Din viţa nobilă cultivată cu bani europeni se obţin vinuri cu Denumire de Origine Controlată (DOC).
Din surse demne de încredere aflăm că un mare producător din industria vinului este interesat să înfiinţeze alte două ferme cu viţă-de-vie tânără în judeţul nostru.




comentarii
1 comentarii

....pai sa ciocnim un paharel.doamne da sa se faca.
d.f
03.04.2013 19:33
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica