Tribuna
PNL
Un festival cadou pentru Ţara Oltului, de la Avrig
Dan FRÂNCU
2169 vizualizari
Un festival cadou pentru Ţara Oltului, de la Avrig
Nu mulţi s-ar fi gândit sau măcar ar fi sperat ca ziua de duminică, 25 octombrie, să fie atât de frumoasă şi luminoasă… Nici măcar organizatorii celei dintâi ediţii a Festivalului „Ţara Oltului în produse şi tradiţii” nu şi-au făcut iluzii că vor avea parte de condiţii meteorologice deosebit de bune, astfel încât manifestarea pregătită de ei să se poată desfăşura fără emoţii. Dumnezeu şi Mama Natură au vrut însă să ofere un cadou şi un binemeritat sprijin atât organizatorilor noului festival de la Bradu, cât şi participanţilor, astfel că, după o noapte deosebit de rece şi o dimineaţă ceţoasă, au adus soare, căldură şi cer senin, o vreme mai mult decât potrivită pentru o manifestare în aer liber.

Duminică, la orele amiezii, mai bine de o sută de autoturisme erau parcate pe marginile DN 1 şi pe terenurile apropiate, la intrarea în satul Bradu dinspre Avrig. Este evident faptul că aglomeraţia de maşini a însemnat şi pre­zenţa unui număr considerabil de persoane, motivul pentru care s-a adunat aici aşa mulţime fiind Festivalul „Ţara Oltului în produse şi tradiţii”, cel mai nou festival al regiunii cuprinse între Masivul Făgăraş şi malurile Oltului, al oamenilor şi comunităţilor de aici.
Manifestarea, un adevărat exerciţiu prin care organizatorii (Primăria şi Consiliul Local Avrig în colaborare cu Asociaţia crescătorilor de animale Avrig) au dorit, printre altele, să testeze dorinţa oamenilor frumoşi şi harnici din această regiune de a se aduna laolaltă, de
a-şi împărtăşi datinile, tradiţiile, priceperea şi rezultatele muncii, a arătat tuturor participanţilor frumuseţea Ţării Oltului, a satelor de aici.
Fie că a fost vorba de frumoase animale de rasă (expuse în ţarcuri amenajate la una din marginile locului de desfăşurare a festivalului), de produse agricole, de obiecte meşteşugite de artişti locali, bunătăţi culinare sau de ade­văratele bijuterii folclorice, prezentate de ansam­bluri  şi solişti din mai multe localităţi ale regiu­nii, toate aceste elemente au făcut ca festivalul de la Bradu să fie, fără tăgadă, un succes, acel „ceva” ce poate aduce un plus de valoare zonei.
Comunităţile care au răspuns invitaţiei organizatorilor şi au participat la prima ediţie a festivalului au avut alocată câte o zonă de expunere, aici fiecare participant (producători, meşteşugari, artişti, colecţionari etc) având posibilitatea de a-şi prezenta „marfa” după preferinţe. Un juriu special desemnat de organizatori a evaluat fiecare stand şi, la finalul sărbătorii, a decis să acorde Marele Premiu al festivalului comunităţii gazdă din satul Bradu.
Diplome de participare şi alte distincţii au fost oferite tuturor producătorilor prezenţi.

Oaspeţi din judeţele Braşov şi Vîlcea

Pe lângă sibieni, la prima ediţie a Festivalului „Ţara Oltului în produse şi tradiţii” au participat oaspeţi din Ucea – Feldioara (judeţul Braşov) şi Costeşti (judeţul Vîlcea), prezenţa acestora aducând mai multă culoare şi diversitate întregii manifestări.
Festivalul de la Bradu a însemnat şi un spectacol folcloric de calitate. Pentru câteva ore bune, pe scena special amenajată au evoluat ansambluri şi solişti ce au oferit spectatorilor adevărate bijuterii folclorice din mai multe regiuni. Au participat ansamblurile din Cîrţişoara („Bujorei de Bâlea”), Costeşti – judeţul Vîlcea („Floricica”), Porumbacu de Jos („Perla Negoiului”), Racoviţa („Doruleţ”), Bradu („Zăluţa”) şi Avrig („Purtata Avrigului”).

 Aşa a fost anul acesta la Festivalul „Ţara Oltului în produse şi tradiţii”.
O ediţie de debut încununată de succes, cu mulţi participanţi, ce le va da organizatorilor speranţa că dorinţa permanentizării acestei manifestări este cât se poate de viabilă.

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica