Tribuna
PNL
Totul are un semn, un simbol, o semnificaţie. La "Brukenthal"
Andra MARINESCU
1765 vizualizari
Totul are un semn, un simbol, o semnificaţie. La
*Între pictură şi artă decorativă. Aici se află expoziţia "Semn, Simbol, Semnificaţie" a Doinei Reghiş Ionescu. Vernisajul va avea loc astăzi, 12 aprilie, ora 13, la Palatul "Brukenthal", curtea a doua, sala de expoziţii temporare, din Piaţa Mare.*
Vine din Deva să prezinte la Sibiu o expoziţie luminoasă, în care culorile pure dau eleganţă şi rafinament. Totodată, aduce în prim plan tehnica stupului şi utilizarea foiţei de aur, care, în combinaţie cu creativitatea artistei, dau o notă unică celor aproximativ 50 de lucrări. Expoziţia "Semn, Simbol, Semnificaţie", îşi propune să aducă în faţa ochilor vizitatorilor maniera în care Doina Reghiş Ionescu îşi găseşte sursele de inspiraţie, respectiv natura şi istoria. "Este un luptător, nu a cedat niciodată. Pe mulţi îi îngenunchează pensia sau problemele. Ea nu s-a lăsat. Se spune că talentul explodează la tinereţe. Dar doamna Doina explodează tot timpul. Tocmai de aceea, de câţiva ani, Muzeul nostru a căutat să îi promoveze opera şi teza de doctorat", spune Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional "Brukenthal" din Sibiu.

Renume atât în ţară cât şi peste hotare

Doina Reghiş Ionescu a studiat pictură monumentală, în clasa profesorului Vasile Celmare la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", din Bucureşti, fiind membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Deva. Ampla sa activitate de creaţie se reflectă în numeroasele participări expoziţionale din ţară şi străinătate, ilustrate atât prin expoziţii personale, căt şi în grup, dar şi în premiile obţinute de-a lungul timpului, printre care se numără Premiul artistic - Zalaegerszeg din Ungaria în 2000 şi premiul "FORMA" acordat de U.A.P. România, filiala Deva, 2011. De asemenea, prestigiul său este marcat şi prin faptul că lucrările sale se află în importante colecţii particulare şi muzeale din ţară şi din afară. Cea pe care o aduce la Sibiu astăzi este purtătoare de semne, simboluri şi semnificaţii, după cum titlul însuşi sugerează, combinând lumea vitalităţii şi a energiei, a devenirii şi a creşterii, a metamorfozei şi a frumuseţii, surprinsă cu ritmicitatea elegantă a liniei şi a formei, precum şi cu preţioasele contururi de bijutier, cărora li se suprapun câmpuri cromatice rafinate. "Spre deosebire de alte expoziţii contemporane, avem surpriza de a ne întâlni cu o expoziţie luminoasă, care de la primul impact vizual ne propune un ideal de frumos. Este propunerea pe care artista ne-o face, aceea de a ne smulge din tumultul problemelor cotidiene, din viaţa aceasta agitată, din necazurile cu care ne izbim la fiecare colţ de stradă, pentru a intra într-o lume a frumosului", spune Iulia Mesea, curatorul expoziţiei. "Semn, Simbol, Semnificaţie", prin cele 50 de creaţii, conturează motive ale naturii şi ale istoriei, făcând referire, de exemplu, la Cloşca cu Puii de Aur, la perioada celtică, dacică, precum şi la păsări, irişi, structuri vegetale sau la grădina celestă. "Lucrând trei decenii ca muzeograf, mi-a trecut prin mână o serie de piese ale tezaurului naţional care m-au inspirat. Regăsim elemente din Art Nouveau, linia aceea şerpuitoare, onduitoare, folosirea foiţei de aur, care susţine cromatic, a tehnicii mixte, a stupului", mărturiseşte Doina Reghiş Ionescu.
Astfel, cei care doresc să cunoască demersul creator al artistei, ce surprinde armonia, echilibrul şi culoarea, sunt aşteptaţi, începând de astăzi, ora 13, la expoziţia "Semn, Simbol, Semnificaţie", până pe 31 mai, la Palatul "Brukenthal", curtea a doua, sala de expoziţii temporare, din Piaţa Mare.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica