Tribuna
PNL
Teatrul, disciplină opțională în învățământul preuniversitar
Andra MARINESCU
3025 vizualizari
Teatrul, disciplină opțională în învățământul preuniversitar
O nouă materie pentru elevi: teatrul! Asta a propus Teatrul Vienez de Copii, în cadrul proiectului "Inițiativa Educațională Națională", prezentat sâmbătă la Sibiu. Conferința a fost realizată în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Palatul Copiilor Sibiu și Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, în prezența a peste 150 de cadre didactice și alte persoane interesate.


"Educația este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe", spunea, cândva, Aristotel. Pentru a-i ajuta pe elevi, Teatrul Vienez pentru Copii a venit cu inițiativa de a introduce, între disciplinele opționale în învățământul preuniversitar românesc, o altă formă de educație și de artă, și anume teatrul. Propunerea a fost prezentată sâmbătă, în cadrul evenimentului de la Sala Thalia, unde s-a discutat despre importanţa atelierelor de teatru în dezvoltarea şi comportamentul copiilor şi tinerilor, precum şi despre jocurile şi tehnicile teatrale, subliniindu-se, totodată, efectele pozitive pe care aceste workshopuri le-ar avea asupra dezvoltării competenţelor sociale şi de comunicare ale copiilor şi tinerilor.


Profesorii, de acord cu teatrul în şcoală


Printre cei care şi-au exprimat părerea despre cât de importante ar fi aceste ateliere teatrale s-au numărat Ioan Marian Ţiplic, prorector al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Christine Manta Klemens, inspector general adjunct Sibiu, Sylvia Rotter, directorul Das Wiener Kinderhteater Austria şi preşedintele Asociaţiei Teatrul Vienez de Copii "Copiii joacă teatru". La rândul său, Daniela Muntean, inspector Activităţi Educative în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibium a prezentat rezultatele obţinute de cadrele didactice din ţară, ca urmare a aplicării, în predarea la clasă sau pregătirea trupelor de teatru, a cunoştinţelor şi competenţelor dobândite în urma participării la atelierele de formare, organizate în cadrul conferinţei din 2014, din Bucureşti. Toţi cei care şi-au exprimat părerile au ajuns la o singură concluzie: aceea că teatrul trebuie să se regăsească în programa şcolară, ca materie opţională.


"Sus cortina... pentru viaţă!"


După conferinţă, 60 de profesori au luat la parte la o sesiune de ateliere de formare, conduse de Sylvia Rotter. Cadrele didactice au primit şi un ghid practic pentru aplicarea în predare şi în lucrul cu copiii a exerciţiilor şi tehnicilor folosite în actorie, indiferent dacă este vorba despre predarea unei materii sau pregătirea unei trupe de teatru. Volumul "Sus cortina... pentru viaţă!", elaborat de Sylvia Rotter şi Brigitte Sindelair, a fost tradus în 2014, cu sprijinul UNATC Bucureşti, care se află acum la a doua ediţie.
Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Ministrului Federal al Educaţiei şi Femeii din Austria, Gabriele Heinisch-Hosek, şi al E.S. Ambasador al Republicii Austria la Bucureşti, Gerhard Reiweger. Acţiunea a fost sprijinită de Consiliul Judeţean Sibiu.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica