Tribuna
PNL
Sute de metri pătraţi de teren inundate de...castori (GALERIE FOTO şi VIDEO)
Alexandra CHEŞCU
5769 vizualizari
Sute de metri pătraţi de teren inundate de...castori (GALERIE FOTO şi VIDEO)

"Colaborarea" dintre ploile abundente de la începutul lui aprilie şi castori pare să fie una cu "rezultat", pentru că în urmă cu aproximativ două săptămâni un veştemean a depus o sesizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sibiu, prin care se plângea că terenul său aflat în imediata vecinătate a râului Tocile, în apropierea localităţii Veştem, a fost inundat. De vină pentru situaţie par să fi fost, după cum au constatat ulterior şi reprezentanţii Agenţiei pen­tru Protecţia Mediului Sibiu, tocmai barajul castorilor şi ploile abundente. Inundaţia a afectat 800 de metri pătraţi din terenul veştemeanului căruia directorul executiv al APM Sibiu, Bogdan Trif, a dorit să-i mulţumească pen­tru atitudinea civică. Potrivit lui Bogdan Trif, proprietarul terenului ar fi putut distruge barajul, afectând populaţia de castori din zonă, însă a preferat să facă o sesizare instituţiilor abilitate să ia măsuri în această problemă.

"Năzdrăvani" şi nu prea

Chiar dacă mai fac astfel de "năzdrăvănii", fără să-şi propună asta, pagubele făcute de castori agri­cul­torilor nu sunt însem­nate. Mai mult decât atât, micul şi harnicul animal se află pe lista speciilor prote­jate în ţara noastră, mai ales că la un moment dat dispă­ruse cu totul de pe teritoriul Ro­mâniei. Cu toate acestea nu i-a fost dat să lipsească prea mult, pentru că a revenit cu câţiva ani în urmă, fiind importat din Germania. 21 de astfel de vieţuitoare şi-au găsit cămin în România şi specialiştii au remarcat că aici le merge foarte bine. În această ordine de idei, Bog­dan Trif crede că viaţa bună a castorilor în zonă poate fi privită ca un bioindicator al calităţii apelor şi mediului înconjurător. Directorul APM Sibiu mai subliniază că, din cauză că este vorba despre o specie protejată, cei care încearcă să captureze şi să vâneze castorii riscă pedeap­sa cu închisoarea.

Ursul, capul răutăţilor

Terenul inundat prin mijlo­cirea castorilor nu este singu­ra pagubă cu care s-au întâl­nit locuitorii din judeţ, pentru că până acum, în anul 2013, la APM Sibiu au fost făcute sesizări cu privire la pagube ce au afectat animalele oa­menilor. Aşadar, în această primăvară  lupii au ucis: cinci oi pe raza Viilor Sibiului, două oi la Şeica Mare şi o oaie la Porumbacu de Jos, mult mai rău la fapte fiind ursul. Moş Martin a dat iama în gospo­dăriile din Tălmaciu unde a ucis 30 de oi, şi la Jina, unde a mâncat un cal.
Potrivit reprezentanţilor APM Sibiu toamna şi primă­vara sunt anotimpurile în care animalele sălbatice afec­tează, cu predilecţie, gos­podăriile oamenilor şi culturile agricole, fermierii având posibilitatea de a fi despăgubiţi. Pentru a beneficia de despăgubire, oamenii care se confruntă cu o astfel de problemă trebuie să facă o sesizare la primăria loca­lităţii în care se află, în termen de 24 de ore de la produ­cerea pagubei.







comentarii
5 comentarii

se pare ca APM,e o institutie care functioneaza prompt
Daniel studentul
18.04.2013 02:34
pana la urma sa fie vorba de despagubire doar?
cip
18.04.2013 08:39
din fericire in Romania inca mai exista loc si pt animalele salbatice. in occident e totul o contructie (cu mici exceptii)
D.
18.04.2013 09:50
E bine ca se dau despagubiri pentru barajele castorilor. Tot rom^nu poate fi cointeresat sa devina "gazda de castori" pe baza unor fonduri europene. O duce bine toata lumea,om sau castor, iar "Animal Planet" are ce sa filmeze .
kie
18.04.2013 13:36
da oameni buni avem o tara bogata cu multe animale salbatice care nu au ce manca printre care multe ciorii cu miile care a impanzit orasele dar si cu doua piciore care nu lucreaza si cersesc si noi importam fel de fel de vietuitore care sa le produca putinilor agricultori care mai au curaj pagube de sute si mii de euro halal agricultura
om de bine
18.04.2013 20:47
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica