Tribuna
PNL
Soiuri de mere cu tradiţie, expuse la târgul din Sibiel
Alexandra DRAGUT
6982 vizualizari
Soiuri de mere cu tradiţie, expuse la târgul din Sibiel
"Cerghea-berghea", creţeşti, ierdaşe, gustave, ionatane, şi multe alte soiuri de mere vechi de 200 de ani, dar şi alte produse tradiţionale au fost atracţii pentru cei care au făcut o scurtă plimbare, duminică, la Sibiel. După ce au vizitat standurile şi au degustat din diversitatea de soiuri, muşteriii au plecat acasă cu kilograme de mere, pere şi nuci. Căminul Cultural din Sibiel a găzduit pentru al doilea an "Târgul de mere", un eveniment abia aşteptat de localnici, dar şi de sibieni ori de turiştii aflaţi în zonă.

Peste 30 de soiuri de mere şi cel puţin şapte de pere au fost expuse la târg, între orele 12- 18. Locuitorii sunt pomicultori pricepuţi. Ştiu cum se altoieşte, cum se îngrijeşte sănătos un pom, păstrează fructele timp îndelungat şi prin acest târg de mere, li s-a dat ocazia să îşi vândă produsele. "Zona Sibiel - Fântânele, a fost demult foarte puternică în pomicultură.
S-a făcut o pomicultură de alt tip, decât ceea ce se face acum cu ferme intensive. Fiecare familie avea livadă, în care aveau pomi de diferite soiuri. De regulă, erau plantaţi mai rar pentru a paşte şi vitele, de aceea în Occident se mai numesc şi <<livezi fâneaţă>>, aveau dublu rol. Acum se numesc <<livezi tradiţio­nale>>, se pun diverse soiuri: meri, peri, nuci, cireşi, vişini, pentru a avea acasă diferite tipuri. Pivniţa este un mod de a ţine mărul foarte natural, toate merele din comerţ sunt ţinute în tot felul de condiţii, dar aici nu", spune Dumitru Ungureanu, manager de proiect din partea Fundaţiei "Trai Verde" şi unul dintre organizatorii evenimentului. 

"Ce-i bun nu este scump"

Pe lângă degustări şi informaţii, cei prezenţi au trecut în revistă şi ofertele locuitorilor din Sibiel. Chiar dacă sunt mai mari preţurile decât cele din comerţ, cumpărătorii spun că merită. ,,Am cumpărat un bostan de ţară şi fructe. Sunt soiuri delicioase. Nu mi se par deloc scumpe, pentru că ce-i bun nu este scump", spune o clientă. "Avem numai mere tradiţionale, nestropite, cum se zice: bio, bio, bio...", spunea amuzată o vânzătoare. De asemenea, localnicii au venit la târg şi cu plăcintă, must, ţuică, oţet de mere, miere şi gemuri, toate naturale. 
Primul târg de mere a fost organizat în 11 octombrie la Căminul Cultural din Fântânele. Prin aceste târguri, organizatorii urmăresc salvarea soiurilor de măr şi păr din livezile tradiţionale. "Încercăm să arătăm bogăţia de soiuri care există în zonă şi să le salvăm. Noi încercăm să punem în valoare multitudinea de soiuri, astfel încât oamenii, cel puţin sibienii, să poată cumpăra soiuri care nu se mai regăsesc în comerţ. La bază, noi am avut o altă ţintă, să salvăm varietatea aceasta genetică de soiuri; cu cât pe o suprafaţă mai mică ai mai multe soiuri, cu atât şansa de a supravieţui un soi la o schimbare climatică este mai mare. Noi fiind preocupaţi de mediu, am încercat să arătăm cât de important este acest ecosistem de livadă tradiţională", ne-a explicat Dumitru Ungureanu.

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica