Tribuna
PNL
Sibiul – locul patru pe ţară ca nivel de trai
Alexandra CHEŞCU
4754 vizualizari
Sibiul – locul patru pe ţară ca nivel de trai
Judeţul Sibiu este unul în care e normal să îţi doreşti să trăieşti. Asta este concluzia la care ajunge gandul.info, în urma unei analize care ia în calcul nivelul de trai, salarizarea şi chiar şi contribuţia fiecărui judeţ din România la bugetul ţării.
Conform analizei redacto­rilor de la Gândul, care se apleacă asupra tuturor jude­ţelor României şi a Capitalei, Sibiul se situează pe locurile frun­taşe la multe dintre capi­tolele ce devin sensibile pentru alţi concetăţeni, cel mai prost stând, totuşi la spaţii verzi. Aici am fost aşezaţi doar pe locul 17, pe ţară, după Bacău, Mureş sau Suceava, fiind totuşi înain­tea Aradului sau a Braşovului.
Printre primii pe ţară
Rata şomajului, salariul mediu net, contribuţia locui­torilor la economia locală, spe­ranţa de viaţă la naştere, pro­centul gospodăriilor racordate la reţeaua de canalizare, rata cri­minalităţii şi suprafaţa spa­ţiilor verzi din zonele urbane sunt aspectele pe care gândul.info le-a luat în calcul în stabilirea judeţelor fruntaşe şi codaşe ale României, în elaborarea clasamentului fiind folosite informaţiile oficiale transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi Comisia Naţională de Prog­noză (CNP). Mai mult decât atât, conform punctajului sta­bilit în funcţie de fiecare dintre cele şapte aspecte, Sibiul ocupă locul patru pe ţară în ceea ce priveşte nivelul de trai, după Timiş, Bucureşti şi Ilfov.
Unul dintre aspectele îmbu­curătoare în cazul Sibiului este nivelul salariului mediu net, care la sfârşitul lui 2012 ne plasa judeţul pe locul cinci pe ţară, după Bucureşti, Ilfov, Cluj şi Gorj, un salariat sibian câşti­gând în decembrie 2012 un salariu mediu net cu 40 lei mai mare decât media de la nivel naţional. Şi salariul bun nu e singurul care ne face cinste, ci şi numărul gospodăriilor racor­date la canalizare, care sunt în procent de 79,9, mai mult decât dublu faţă de judeţul Olt care, cu cei 30,5% ai săi, se află în coada clasamentului.
Acestea sunt, însă, doar câteva dintre cifre, pentru că sibienii au o speranţă de viaţă de 73,7 ani, un salariu mediu net de 1.578, rata şomajului fiind de 4,76%. Iar dacă, spre ruşinea noastră, în oraşe nu avem la dispoziţie prea multe spaţii verzi, totuşi rata crimi­nalităţii nu este atât de mare ca în alte locuri din România - 177 de cazuri la suta de mii de locuitori, spre deosebire de Bucureşti unde se înregis­trează, în medie, 339 de cazuri la o sută de mii de locuitori sau de Cluj ori Braşov, cu cifre de 289, respectiv 358 de infractori la suta de mii de locuitori.

Braşovul - canalizare mai multă, salarizare mai proastă

Şi pentru că Braşovul a fost de secole rivalul Sibiului, o com­paraţie între procente ne arată că, deşi judeţul vecin se află pe locul opt în clasamentul celor de la Gândul, în ceea ce priveşte nivelul de trai, braşo­venii au totuşi o speranţă de viaţă mai mare decât a sibienilor, media pe judeţ fiind de 74,7 ani. Tot mai bine decât Sibiul stă Braşovul şi la nivelul canalizării, cu 85,5%. Cu toate acestea, judeţul vecin nu excelează la toate capitolele, pentru că salariul mediu net este de doar 1.418 lei, cu 160 de lei mai mic decât la Sibiu, iar şomajul este uşor mai ridicat decât la noi: 5,07%.




comentarii
15 comentarii

Dupa ce aeroportul de la Brasov,o sa fie gata(cam in 2-3 ani)Sibiul o sa ramana de caruta,Brasovul avand un potential mai mare,atat industrial,dar mai ales turistic.
Cu siguranta,companiile mari de zbor,vor prefera Brasovul,in schimbul Sibiului,care pretinde taxele cele mai mari din tara.
Marian
11.04.2013 05:40
Bla, bla, bla... SIBIUL THE BEST!
@Pentru Marian
11.04.2013 07:37
Salariul mediu e o gogorita!Zece persoane care au-fiecare-800lei/luna,impreuna cu doua persoane care au-tot fiecare-8000lei/luna,au un salariu mediu de 2000lei/luna!!!
s.a.s.
11.04.2013 07:49
Votati Sibiul pe digi24.ro/raport de tar
Ne-a intrecut din nou Brasovul!!!
11.04.2013 07:51
somaj redus = bunastare . multumim lui Basescu ,Cioaba,Ariton si alainetor CAP acitati care au atras toate firmele Straine mai ales cele germane !! Ah am gresit ceva?
Nu erau cei cu escu la urma ? Doar nu i va chema Botesch sau Johannis....o sa ne arate istoria...
cucu
11.04.2013 08:40
felicitari brumei de sasalai ca ne aflam in top desi cred ca locu nostru e ceva mai sus dar noi avind o media subordonata si de multe ori rau intentionata uitativa la astia de le platim abonamente tv dupa ce in mod arbritar ne subordoneaza la frustati de la cluj si tg mures la SIBIU ne aloca cel mai putin spatiu de relatari in schimb la cele douo locati sus amintite au relatari ample si pe cele3 posturi tv programele 2,3 rusine mai frustatilor vreti s-a bagati SIBIUL in mediocritatea asta de tara condusa de interlopi la bani publici rusine tv si forurilor din SIBIUcare nu se implica mai mult pentru mediatizarea SIBIULUI
numai cenzurati stiu ca va doare
11.04.2013 09:27
Chiar imi faceam griji ca nu preia nici un "ziar" din asta local mizeria asta din gandul.Aia sunt intr-o criza de identitate si nu mai stiu ce sa scrie sa umple paginile. Le-a dat Koabitarea lui Ponta cu Base toata baseala peste cap si sunt putin confuzi asa ca baga si ei aberatii din top...
Trebuie sa-mi zica gandul mie cat de bine o duc eu in orasul meu, ca io-s chior si nu vad. Mediile alea idioate sunt mari datorita cohortelor de sasalai adusi de multinationale pe bani colosali (mult mai mult decat castigau ei in tarile de bastina), in timp ce noi castigam praful de pe toba...
Adi
11.04.2013 10:59
Este unul care vrea sa-si exprime, cu orice pret, opinia personala cu privire la articolele Tribunei. Din nefericire. Nu ma pot abtine sa nu-l corectez si sa-l rog ca el sa se abtina a mai comenta.
"felicitari brumei de sasalai ca ne aflam in top desi cred ca locu(locul) nostru e ceva mai sus dar noi avind(avand) o media subordonata si de multe ori rau intentionata uitativa(uitati-va) la astia de le platim abonamente tv dupa ce in mod arbritar(arbitrar) ne subordoneaza la frustati(frustratii) de la cluj si tg mures la SIBIU ne aloca cel mai putin spatiu de relatari in schimb la cele douo(doua) locati(locatii) sus amintite au relatari ample si pe cele3 posturi tv programele 2,3 rusine mai frustatilor(frustratilor) vreti s
Pruteanu
11.04.2013 11:52
Felicitari Sibiului si sibienilor.
TomTom
11.04.2013 13:11
trebuie sa fiti mandri ca aveti un sas la conducere altfel ati fi la ora actuala ca teleorman sau gorsi.
necunoscut
11.04.2013 14:22
asta chiar ca este un afront adus poporului roman ,la care trebuie replicat ,ma refer la comentariul anterior ,asa o afirmatie la care replicile daca sint date te afunzi in intr-o discutie de slab nivel ,,,as dori in viitor un roman primar la Sibiu ,,,se poate asa ceva ...
VM
11.04.2013 14:28
Herr-ule cu IP de Baden-Wurttemberg (91.48.16.183) se vede ca urla gena ariana in tine. Iar va credeti superiori tuturor si cei mai grozavi din lume ca si tatucul vostru, Hitler. Sa va chis in freza pe amandoi!Sasul de la conducere trebuia sa fie la puscarie, dar tocmai asta l-a salvat de bulau, faptul ca-i sas.
pt. necunoscut
11.04.2013 16:25
bravo sibiu bravo
alex
11.04.2013 20:09
bai frustatule tu afara s-a ma corectezi nu sti se vede cit de ingust esti la minte vino cu argumente trompetistu lui cindrea nu vrei primar pe cindrea judetu in 11 luni la facut varza acum dupa ce va fi pus SIBIUL la punct il punem primar s-a vezi pietre polizate si piete de brnza in tot orasu vino cu argumente si lasa corecturile scoala cu care te lauzi ca o ai nu te ajuta la nimic eu am facut mai demult de cit iti inchipui scoala sunt convins ca alta este problema ca scriu este realitatea tu nai de unde s-a sti ai venit in SIBIU in 2000 sefu tau pe care il slujesti cu plecaciune a gatat scoala la 50 de ani acum bani s-a ai poti s-a faci 5-6 facultati si in incheere JOHANNIS INCA 4 MANDATE DE PRIMAR S-AU DACA VA AJUNGE MAI SUS TOT UN SAS INDIFERENT CUM IL VA CHEMA DISPERATILOR SI FRUSTATILOR
posrac
11.04.2013 21:00
Ca tu esti sas si imbecil, pe langa analfabet, nu am nici o indoiala. Dar ca in 2016 o sa mai fie ales primar sas la Sibiu, "liberalul" oportunist Iohannis sau altul de la FDGR, ma indoiesc!
@ posrac
11.04.2013 21:17
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica