Tribuna
PNL
Senatul a adoptat votul prin corespondenţă
Alexandra DRAGUT
1275 vizualizari
Senatul a adoptat votul prin corespondenţă
Cu 117 voturi "pentru" şi zece "împotrivă", legea privind votul prin corespondenţă a fost adoptată luni de Senat. Legea se va aplica la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar alegătorii din străinătate vor putea să-şi exercite dreptul la vot printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online. Proiectul legii urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor, cu rol decizional.

Legea votului prin corespondenţă a fost elaborată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi prevede două modalităţi de a vota pentru cei cu domiciliul în străinătate, care trebuie să ţină cont de anumite reguli. Au obligaţia de a respecta caracterul secret al votului, este interzisă divulgarea opţiunii de vot exprimate prin corespondenţă către alte persoane şi nu au voie să voteze în numele sau în locul altui alegător. Cei care aleg să voteze prin corespondenţă, trebuie să depună o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poştă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care se anexează o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa, în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate. Dacă aleg cealaltă opţiune, respectiv completarea formularului electronic, trebuie să aibă o fotografie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu pentru cetăţenii din străinătate, o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa, în cazul celor cu reşedinţa în străinătate.

Înscrierea se face în Registrul electoral

Înscrierea se face în Registrul electoral, în următoarele perioade: la alegerile parlamentare la termen şi prezidenţiale - între 1 martie şi 30 iunie din anul în care au loc alegeri; la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European - între data de 30 noiembrie a anului anterior anului în care are loc scrutinul şi data de 1 februarie a anului în care au loc alegerile pentru PE. AEP întocmeşte şi tipăreşte listele electorale din străinătate pentru votul prin corespondenţă, pe baza datelor şi informaţiilor din Registrul electoral, în termen de 5 zile de la data începerii perioadei electorale, conform proiectului. Listele conţin alegătorii, ordonaţi alfabetic pe state, care au solicitat transmiterea documentelor necesare votării la adresa de domiciliu sau reşedinţă din străinătate.

Un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător; un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot; certificatul de alegător; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot sunt documentele pe care le vor primi alegătorii pentru exercitarea dreptului de vot. Până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor, Poşta Română trebuie să asigure trimiterea plicurilor. Buletinul de vot prin corespondenţă constă dintr-o singură foaie care conţine un singur candidat sau listă de candidaţi, după caz.

Programul şi sediul birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă sunt aduse la cunoştinţă publică, „prin orice mijloc de publicitate”, prin grija AEP şi a Ministerului de Externe.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica