Tribuna
PNL
"Seara unui regal" la Biblioteca ASTRA
Alexandra DRAGUT
1150 vizualizari
Patru cărţi deosebite au fost prezentate rând pe rând, marţi seara, la Biblioteca ASTRA, în prezenţa unor distinşi autori din ţară şi din străinătate şi a cititorilor sibieni. Cele patru volume sunt semnate de conf. univ. dr. Anca Sîrghie, Marin Diaconu din Bucureşti, Daniela Maci şi Michael Finkenthal din SUA. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, Biblioteca Judeţeană ASTRA, Universitatea „Lucian Blaga” şi Uniunea Scriitorilor din România.

"Lucian Blaga şi ultima lui muză", de Anca Sîrghie, "Ze­vedei Barbu, Metafizică şi umanism", ediţie îngrijită de Marin Diaconu, "Zevedei Barbu, psiholog, sociolog şi filosof, român şi englez" de Daniela Maci şi Michael Finkenthal" şi "Radu Stanca, profil spiritual", de Marin Diaconu şi Anca Sîrghie sunt titlurile celor patru cărţi. În cadrul lansării, actorii Lerida Buchholzer, Gabriela Neagu şi Mihai Coman au susţinut un recital din lirica poeţilor Lucian Blaga şi Radu Stan­ca.

Elena Daniello, ultima muză a lui Lucian Blaga

"Lucian Blaga şi ultima lui muză" este o carte în care autoarea, Anca Sîrghie, prezintă în primele două părţi interviul pe care l-a făcut cu o doamnă a literaturii ro­mâne, Elena Daniello, ulti­ma muză care l-a inspirat pe Lucian Blaga, iar în ultima parte intră în dialog imaginar chiar cu Lucian Blaga. "A­ceastă carte este rodul unei experienţe inedite. Este o 30-a carte la care am lucrat, dar niciodată nu s-a întamplat ca mai întâi să aibă forma unui film şi apoi să devină text pe hârtie. De data aceasta a fost aşa pentru că i-am luat un interviu unei doamne a literaturii române, Elena Daniello, ultima muză care l-a inspirat pe Lucian Blaga. Ea s-a apropiat de Blaga într-o perioadă teribilă, cea mai aspră a vieţii şi activităţii lui creatoare. Au devenit prieteni când el era dat afară din Academie, dat afară din Universitate, se simţea mort ca poet, iar ea este cea care l-a readus la optimismul necesar creaţiei. De asemenea, şi soţul ei era un prieten bun, un sfătuitor al lui Lucian Blaga. Ce s-a întâmplat între experienţele acestor doi oameni este o experienţă rarisimă, el a reînceput să scrie versuri de dragoste ca în prima tinereţe. A fost iubire adevărată, dar dramatică. În fiecare noapte se temeau că o să fie ares­taţi, aveau continuu urmă­ritori, zi de zi se simţeau pân­diţi. În carte ea îmi răspunde la întrebări în primele două trepte, iar în a treia intru în dialog imaginar cu Lucian Blaga, în care se confirmă toate ipotezele pe care Elena Daniello le prezintă în dialogul nostru. Sunt fericită că exact în dreptul meu s-a deschis, ea a tăinuit iubirea aceasta mulţi ani, vrând să nu deranjeze pe nimeni", ne-a mărturisit autoarea.         

"Radu Stanca, profil spiritual" – o carte-document ce va râmâne în istoria literaturii

Volumul cuprinde o sec­venţă care înseamnă repere bibliografice, un capitol "Ra­du Stanca, despre el însuşi", o serie de critici despre el, texte inedite şi câteva ilus­traţii. "Este o carte-document de mare valoare ca istorie literară, pentru că reconsti­tuie bibliografia şi multe amănunte pe care nu le-am avut până acum în vedere. Pe lângă bibliografii devenite un instrument excelent de lucru pentru viitorii monografi, eu ţin foarte mult la capitolul evocărilor. Am mai surprins şi am creat dorinţa de a face mărturisiri despre Radu Stanca de la actori, prieteni, colegi de-ai lui, sibieni, oa­meni din alte părţi, chiar din Canada am găsit pe cineva care ne-a lăsat câteva amin­tiri. O carte care va rămâne în istoria literaturii", a spus Anca Sîrghie.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica