Tribuna
PNL
Scăderea vârstei de vot, de luat în calcul la revizuirea Constituţiei
Laura BUCIU
1500 vizualizari
Scăderea vârstei de vot, de luat în calcul la revizuirea Constituţiei

Deputatul de Sibiu, Gheor­ghe Frăticiu (USL) a declarat, ieri, la dezbaterea privind revizuirea Constituţiei, că mai mulţi colegi din PSD discută despre scăderea vârstei de la care românii pot vota, de la 18 la 16 ani, lucru care se întâmplă şi în alte state ale Uniunii Europene. Acesta spune că propunerea este interpretabilă, dar că merită luată în calcul. „Spuneau unii dintre colegii mei - şi noi avem dezbateri pe această temă - că ar fi de bun augur scăderea vârstei de vot de la 18 la 16 ani. Nu ştiu dacă este bine sau dacă este rău, dacă la 16 ani copiii sunt destul de maturi ca să ia o astfel de decizie. Dar ceea ce eu am observat în ultima perioadă este că dacă înain­te prin anii 1990, până prin 2000, copiii votau ceea ce le spuneau părinţii, cred că acum părinţii votează cum le spun copiii, ceea ce înseam­nă că tinerii sunt mult mai implicaţi în viaţa politică şi eu cred că merită analizat această scădere a pragului de vârstă care este prevă­zută şi în alte ţări”, a spus Gheorghe Frăticiu, deputat USL.
Totodată, Frăticiu a spus că este bine să vorbim des­pre „revizuire” şi nu despre „modificare” în cazul Con­stituţiei şi că „nu trebuie să modificăm forma de guver­nământ, chiar dacă există destule voci pentru Monarhie”.
În cadrul discuţiilor ce s-au purtat cu ocazia dezba­terilor care au avut loc la Consiliul Judeţean Sibiu s-a discutat şi despre scăderea pragului de validitate a referendumului, lucru care nu a fost pe placul consi­lierului judeţean Daniela Câmpean. „Nu este necesar să scădem pragul la referendum. În 2009 s-a văzut că dacă românii sunt interesaţi, vin la vot”, a spus consilierul judeţean al PDL.
Deputatul USL, Gheorghe Frăticiu a spus, că speră însă ca prin noua lege care a fost înaintată în Parlament şi care va fi supusă dezbaterii în această sesiune, pragul de realizare al referendumului să fie coborât „la o cotă bine fixată, astfel încât refe­rendumul să se poată şi concretiza, dar să şi asigure prezenţa unei mase largi de cetăţeni la urne”.
La dezbaterile privind revizuirea Constituţiei au participat preşedintele Con­siliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, mai mulţi primari din judeţ, consilieri judeţeni, parlamentari, dar şi socie­tatea civilă, reprezentată de Cristian Pîrvulescu, coordo­nator al Forumului Constitu­ţional.




comentarii
6 comentarii

who the fuck is deputatul fraticiu?!
me
23.04.2013 00:25
In niciun caz. Si asa nu stiu ce voteaza cei maturi.
www
23.04.2013 08:34
:) hai sa vorbim nimic :)
C.N. Pica
23.04.2013 09:18
Sa se voteze de la 18 pana la varsta de pensionare (60-65 ani) Asta ar fi o realizare, atunci o vom duce mai bine.
PS- dar si cei de 14 ani au buletin ,de ce sa nu voteze si ei :)
C.N. Pica
23.04.2013 11:01
Eu zic ca e de bun augur scăderea v
Nelu
23.04.2013 11:56
Dimpotriva, cred ca ar trebui sa o creasca la 21. La 18 ani nu sunt suficienti de maturi sa aleaga o facultate cum trebuie, d-apai sa voteze...
M.
24.04.2013 20:22
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica