Tribuna
PNL
Salvamontul va avea echipaj canin de căutare a victimelor
Laura BUCIU
1552 vizualizari
Salvamontul va avea echipaj canin de căutare a victimelor

Serviciul Judeţean Salva­mont Sibiu va avea un echi­paj canin de căutare a victi­melor prinse sub zăpadă, în vreme de avalanşă. Acesta va fi format dintr-un angajat al Salvamont şi un câine , care va participa la căutările sub zăpadă de anul viitor. La Bâ­lea a început deja un stagiu de pregătire a câinilor de căutare în avalanşă, acesta fiind organizat de Salvamont, împreună cu Centrul Chino­logic Sibiu. “Zăpada este de foarte bună calitate pentru asemenea exerciţii. Are pes­te 2 metri şi putem exersa excepţional calităţile câinilor noştri. Suntem acolo cu 3 câini specializaţi în căutare de persoane. De data a­ceas­ta îi perfecţionăm în căutare în avalanşă. Alături de ei sunt 3 conductori, unul din partea Sal­vamontului. Lucurile merg foarte bine şi avem spe­ranţa unei colaborări viitoare fruc­tuoase. Aştept momentul în care o echipă a Centrului Chinologic va sta în perma­nenţă la Bâlea, la baza de pregătire a Salva­montului şi în orice moment să se poat[ interveni, pentru că o victimă suprinsă în avalanşă supra­vieţuieşte foarte puţin. De aceea, domnul Adrian David a avut ideea de a pregăti şi o echipă canină care să fie acolo la faţa locului”, a spus Sergiu Călin Tătărucă, director inte­rimar al Centrului Chinologic Sibiu.
Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a spus că este nevoie de un echipaj canin la Bâlea „pentru că în zona Bâlea este mare potenţial de producere a avalanşelor cu victime”. Cel mai probabil câinele care va sta la Baza Salvamont de la Bâlea va fi un ciobănesc belgian ger­man, dar nu este exclusă nici altă rasă. Aceştia sunt, însă, mai rezistenţi şi au un nas deosebit , le place să lucreze, se adaptează muncii în orice condiţii şi îşi iubesc stăpânul. “Rata supravieţuirii este foarte mare în primele 15 mi­nute, de 90 la sută, după care scade dramatic în următoa­rele 15 minute, la 30 la sută. După 35 - 40 de minute se ajunge la o rată de supra­vie­ţuire de 30 la sută. Cu câi­nele, victima se găseşte mult mai repede”, a spus Adrian David, şeful Salvamont Sibiu.




comentarii
1 comentarii

In toate tarile cu turism montan civilizat exista asemenea ...specialitate!! Buna initiativa si parese ca Sibiul este primul cu aplicarea. Cred ca nu se va opri in vreo chichita birocratica si va devenii viabila initiativa si sa nu uitam ca o singura viata salvata merita efortul financiar al statului! Felicitari Salvamontului...felicitari instructorilor chinologi si felicitari anticipate Consiliului Judetean Sibiu.
nicusor
20.04.2013 09:28
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica