Tribuna
PNL
Romanul lui Eugen-Nicolae Rotărescu, un "best seller"
Adrian POPESCU
3982 vizualizari
Romanul lui Eugen-Nicolae Rotărescu, un

Eugen-Nicolae Rotărescu a reunit, zilele trecute, iubi­torii literaturii din Sibiu, graţie unei noi provocări. Dacă până acum cititorii erau fa­mi­liarizaţi doar cu preocu­pările domniei sale din domeniul cercetării ştiinţifice, de această dată, un public numeros a fost încântat să participe la lansarea unui roman poliţist. Nu este vorba de un roman care să pună în valoare un poliţist clasic, după formula Agatha Christie-Poirot sau formula Dashiel Hammett-Marlowe ci un poliţist contemporan, dar în măsură egală tradi­ţional-pitoresc, un personaj de roman privit în oglindă. Emilian Sădeanu din cartea lui Eugen Rotărescu - intitulată "Sincope ... până la crimă bestială" - este un fel de comisar Moldovan - per­sonaj creat de Sergiu Nico­laescu- doar că acesta nu este un acuzator, ci un investigator elitist, a cărui armă nu este pistolul şi agerimea mişcării, ci puterea minţii şi a interpretării informaţiilor. Romanul lui Eugen Rotă­rescu se bazează pe o logică detectivistică infailibilă în care sunt puse în evidenţă calităţile "anchetatorului" - cu spirit aristocrat. Este un comportament atipic proce­durilor de anchetare, în care predomină exerciţiul unei meserii şi tratarea profesiei ca pe o artă. Rechizitoriu-discurs încalcă regulile retoricii şi aduce în prim plan un demers demn de un misionar creştin. Prof. dr. Dan Ioan Bogdan, prof. univ. dr. Alexandru Hudiţeanu, gr.r. Nicolae Langa, poetul Ovidiu Repede, editorul Ioan Pă­rean, au oferit cadre diferite de abordare critică. Recen­zorii au apreciat vocaţia scrii­toricească, grila de lectură, puterea narativă, cadrele emoţionale şi cele legate cu inflexiuni platoniene şi/sau schopenhauer-iene, ştiinţa observaţiei, considerând că " între personajele romanului şi persoanele de la care autorul porneşte se poate pune semnul egalităţii cu inflexiuni aferente spiritului literar". Au mai fost făcute referiri la limbajul care îm­bină spectaculos neologis­mele cu argoul, la aluziile pline de ironie, dar şi încăr­cate de un umor britanic la adresa contextului social -generatorul tragicei întâm­plări. Au fost şi voci care au lăudat autorul pentru imagi­nea oferită criminaliştilor - con­sideraţi componeţi ai aşa zisei "Poliţii ştiinţifice", constituită din specialişti care au nevoie de un alt fel de probe decât "Marlowe sau Poirot". Romanul nu duce lipsă nici de suspans. Am putea bonifica scriitura romancierului Rotărescu cu calitatea aurei psiho­logice, ceea ce încetineşte uzura inevitabilă a roma­nelor bazate pe o tehnic[ a tipului de criminalitate in­vestigată. Aidoma roma­nelor poliţiste clasice, ro­manul lui Eugen Rotărescu are şansa de a fi actual şi peste timp, graţie "comi­sarului-autor" de a intra în papucii unei realităţi de­venită istorică, fapt pentru care cartea domniei sale rămâne mereu atractivă/interesantă.




comentarii
9 comentarii

ROTĂRESCU E UN FOST MILIŢIAN! DECI CUM POATE SCRIE UN MILIŢIAN ROMANE POLIŢISTE ?????????
ŞI
CITITOR
13.04.2013 03:31
Draga cititorule daca te simpti capabil si poti fi altfel decat un simplu critic,te rog scrie si dumneata un roman si invita lumea stiintifica sa-ti comenteze capodopera.Asa este simplu,dam cu barda,ca nu este bine si nu ne uitam la propria noastra valoare.
Probabil sunteti un frustrat al faptului ca nu va baga nimeni in seama
Si mai este ceva,oameni de acestia,ca Rotarescu,au in spatele lor o experienta de o viata intr-un domeniu, oricare ar fi acesta,asa gasindu-si o formula de a lasa posteritatii ceva din experientele traite,de domnia sa.
Asadar, scrie si dumneata ceva din experientele dumitale si lasa-le celor care vin dupa noi,sa aprecieze ei daca sunt bune sau nu la ceva.
La ce este bun titlu de doctor si cum se obtine acest titlu - te-ai intrebat cumva ?
In momentul in care detii acest titlu, te rog sa constati ca gandesti altfel.
Altfel sa auzim doar de bine si te asteptam sa ne inviti la lansarea cartii,dumitale.
replica la cititorul anterior
13.04.2013 08:33
L-am cunoscut pe Eugen Rotărescu
AGNITEAN
13.04.2013 09:21
FELICITĂRI, STIMATE DOMNULE ROTĂRESCU!
MULTĂ SĂNĂTATE ŞI MULTE ALTE REALIZĂRI!

Stimate Domnule ziarist A. Popescu,
Felicitări pentru articol!
cititori ai ziarului Tribuna
13.04.2013 10:25
Voi cei ce criticati de ce sunteti instare? vad ca sunteti aceeasi de ani de zile, nu mai terminati cu vechea orindurie dar nici nu sunnteti capabili sa puneti tara pe picioare ci zilnic descoperim o retea de mafioti formata din generatia de azi rasa-n cap si cu multi bani, iar unii chiar alesi locali sau parlamentari.Halal de noi alegatorii care punem botul la ofertele voastre din campanie-plase, mici, bere si promisiuni,
Daca pe viitor vom lacomii tot la cadourile din campanie sa nu ne mai miram ca traiul de zi cu zi ne este tot mai greu.Spunea cineva ca asa ne trebuie daca nu ne trezim.
WWW
14.04.2013 18:28
CITITORULE ce psihic ratat poti sa ai !
nu imi este simpatic nici Rotarescu nici Bogdan,dar cfeea ce faci tu este mizeria care da afara dintr-o minte bolnava,chinuita de esecuri,invidii si mai ales ticalosie.
Te ascunzi sub masca anonimatului (oarE ?) ca un las nenorocit ce esti si arunci cu laturi pe doi oameni care au facut mai mult decat tine in viata.
Este evident ca cel putin pe unul din cei doi il urasti de moarte si ceea CE ESTE FOARTEB GRAV ESTE CA IL URASTI PE OMUL CARE TE-A AJUTAT ,CARE TI-A INFLUENNTAT IN MOD MAJOR VIATA SI CARUIA AR TREBUI SA-I FI RECUNOSCATOR
miratul
14.04.2013 20:20
n-am citit in viata mea o carte mai proasta!
blonda de la arhive
06.05.2013 10:19
politai infatuat!
bogota
11.05.2013 12:58
Cineva cu rea intentie ,sub titulatura "blonda de la arhive" , se foloseaste de persoana mea (eu fiind denumita asa intr-un articol al ziarului ADEVARUL ),atribuindu-mi pareri ce nu sunt ale mele. Daca este vorba despre ceea ce cred eu despre romanul lansat POT SA SPUN CA ESTE UN ROMAN SCRIS INTR-UN STIL PERSONAL,AERISIT ,INCITANT,SI CARE TE FACE SA-L CITESTI PANA LA CAPAT.O SURPRIZA PLACUTA
Hususan Elena
31.05.2013 12:50
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica