Tribuna
PNL
Religia i-a adus la un consens: CCR îşi motivează decizia, Patriarhia îşi schimbă părerea
Religia i-a adus la un consens: CCR îşi motivează decizia, Patriarhia îşi schimbă părerea
Întreaga poveste care s-a creat în jurul susţinerii orelor de religie nu s-a rezolvat, dar apele s-au mai liniştit în ultima vreme. Decizia judecătorilor CCR, potrivit căreia elevii care vor să participe la ora de religie trebuie să solicite acest lucru în scris, a intrat în vigoare, din 23 ianuarie, după ce motivarea ei a fost publicată în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că, timp de 45 de zile articolele considerate neconstituţionale sunt suspendate, termen în care Parlamentul trebuie să schimbe Legea Educaţiei în conformitate cu decizia CCR. În acest sens, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a ţinut să precizeze că niciun părinte nu va fi pus în situaţia de a depune cerere, la rugămintea copiilor, pentru ca aceştia să participe la orele de religie înainte de septembrie 2015. Documentul publicat în Monitorul Oficial schimbă şi părerea Patriarhiei Române despre decizia CCR.

Pe 12 noiembrie 2014, Curtea Constituţională a decis că articolul din Legea Educaţiei care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie" este necon­stituţional. Interesant este, însă, modul în care au evo­luat lucrurile. Dacă atunci judecătorii CCR au ajuns la concluzia că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţională şi numai elevii care vor să participe la această disci­pli­nă trebuie să facă o solicitare în acest sens, motivarea publicată în Monitorul Oficial în 23 ianuarie a.c. arată că CCR recunoaşte importanţa orei de religie şi chiar încu­rajează participarea elevilor la aceasta. "Şcoala trebuie să fie deschisă pentru idei şi valori religioase şi de aceea statului îi este interzis să adopte soluţii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect faţă de convingerile religioase sau filosofice ale părinţilor", se arată în paragrafele 20-21 din motivarea CCR.

Cererile se vor face din anul şcolar 2015-2016

Chiar dacă decizia CCR a intrat în vigoare, Constituţia prevede că deciziile consta­tate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate timp de 45 de zile, timp în care Parla­men­tul trebuie să modifice legea, lucru confirmat şi de secretarul general adjunct al MEN, Gabriel Ispas, la Sibiu. "Legea de organizare a CCR prevede că într-un interval de 45 de zile de la publicarea motivării deciziei CCR actul normativ este considerat sus­pendat, iar în acest in­ter­val Guvernul poate să inter­vină pentru a pune în acord prevederea legislativă cu dispoziţiile constituţionale. Deci, avem un interval de timp suficient în care să pu­tem să intervenim şi în niciun caz nu se va pune problema ca până la 1 septembrie 2015 părinţii să fie puşi în situaţia de a face sau a nu face ceva", declara, în urmă cu două săptămâni, Gabriel Ispas, într-o conferinţă de presă susţinută de ministrul Educaţiei la Sibiu.

Patriarhia Română: de la o decizie "discriminatorie", la o motivare "responsabilă, nuanţată şi echilibrată"

După ce CCR a publicat mo­tivarea deciziei, o altă schim­bare survine în punctul de vedere al Patriarhiei Ro­mâne faţă de acest docu­ment. Dacă în luna noiem­brie, Patriarhia considera decizia CCR "una discrimi­natorie şi umilitoare pentru ora de religie", după moti­varea publicată în Monitorul Oficial, poziţia Patriarhiei este cu totul alta. Acum, Pa­triarhia găseşte motivarea CCR ca fiind una echilibrată şi îi îndeamnă pe toţi cei im­plicaţi în asigurarea educa­ţiei religioase a copiilor (pă­rinţi, şcoală, parohie), să dea dovadă de maximă respon­sa­bilitate şi angajare în acest proiect ai cărui be­ne­ficiari sunt copiii şi, im­pli­cit, socie­tatea românească în an­sam­blu. "Motivarea res­pon­sabilă, nuanţată şi echili­bra­tă a Curţii Constituţionale co­rectează orice propagan­dă alarmistă şi agresivă de dis­creditare a orei de Reli­gie, propagandă oarecum ase­mă­nătoare cu cea din timpul comunismului ateu. Cine se înscrie pentru a par­ticipa la ora de Religie do­reş­te să cu­noască şi să cul­tive valorile spirituale perene în locul mo­delelor efemere şi nu con­fun­­dă libertatea cu vidul spi­ritual. Să-i învăţăm pe copii şi tineri iubirea de Dumne­zeu şi de oameni pen­tru a creş­te spi­ritual în cultura generozităţii", a trans­mis Biroul de Presă al Pa­triarhiei Române.

Opţiunea pentru ora de religie şi religia ca disciplină opţională nu sunt acelaşi lucru

Prof. Măriuca Neagu, inspec­tor de Religie în Sibiu, a făcut public, de curând, un comunicat de presă prin care explică efectele motivării CCR. Aceasta spune că motivarea Curţii Constituţio­nale se referă la modalitatea de opţiune şi nu la schim­ba­rea statutului orei de Religie şi a planurilor – cadru ale învăţământului primar, gim­nazial, liceal şi profesional. Planurile – cadru ale învăţă­mântului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. "Statutul orei de religie ră­mâ­ne neschimbat. Religia este în trunchiul comun, deşi ră­mâne disciplină obligatorie, ca şi până acum", explică prof. Măriuca Neagu. Aceas­ta mai precizează că moda­litatea de opţiune se referă strict la modul în care elevii şi părinţii optează pentru ora de religie. Astfel, se va schim­ba procedura de a opta, după ce Parlamentul va schimba Legea Educaţiei în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale. Aceasta a mai precizat că între op­ţiu­nea pentru ora de religie şi disciplina opţională există o distincţie foarte clară.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica