Tribuna
PNL
Rabia, boala ce ameninţă îndeosebi câinii fără stăpân
Andra MARINESCU
1553 vizualizari
Rabia, boala ce ameninţă îndeosebi câinii fără stăpân
Una dintre cele mai periculoase boli ale animalelor este rabia. Turbarea, aşa cum este cunoscută, este o boală produsă de un virus ce afectează sistemul nervos central, atât la animale, cât şi la oameni. Apare rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractată uşor, în cazul în care un animal nevaccinat intră în contact cu un alt animal bolnav şi este muşcat de acesta din urmă.

Colegiul Medicilor Veterinari - Filiala Sibiu atrage atenţia asupra rabiei, o boală ce se transmite la om prin contactul cu saliva infectată a animalului, în urma muşcăturilor sau zgârieturilor. "Din motive de ordin social şi economic, rabia este în atenţia serviciilor veterinare din România şi din Uniunea Europeană, fiind întocmite, în acest sens, programe naţionale şi judeţene de supraveghere a bolii, prin examene de laborator efectuate din probele recoltate de la animale moarte sau suspecte de boală, prin măsuri de profilaxie generală şi prin vaccinarea preventivă a animalelor receptive", spune dr. Ioan Penţea, secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari Sibiu.  Vaccinarea antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici şi animalelor din adăpos­turile speciale, grădini zoologice sau circuri este obligaţia proprietarilor sau deţinătorilor acestora, având în vedere respec­tarea legislaţiei în vigoare.

Vaccinare anuală

În ceea ce priveşte vaccinarea antirabică a pisicilor şi câinilor de peste trei luni, ea se realizează o dată pe an, până în februarie 2016. "Pentru ca această importantă acţiune să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare, atenţionăm populaţia proprietară sau iubitoare de câini, că Legea 258 / 2013 şi Ordinul Preşedintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014, obligă ca circulaţia câinilor pe teritoriul României să se efectueze numai dacă sunt identificaţi, înregistraţi şi însoţiţi de carnete de sănătate", transmite dr. Ioan Penţea. Câinii se identifică exclusiv prin implantarea unui microcip, în termen de maxim 90 de zile de la fătare, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora.
Cât despre procedura de identificare a câinilor cu stăpân, ea se realizează astfel: pentru câinii nou născuţi - maxim 90 de zile de la fătare; câinii identificaţi înainte de data intrării în vigoare a actelor normative cu un microcip ce nu corespunde stan­dardelor vor fi identificaţi, înregistraţi şi se vor emite noi carnete de sănătate; câinii proveniţi din adăposturile publice trebuie să fie identificaţi în momentul adopţiei.
Paşaport pentru
câinii care merg
în străinătate

Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare. Pentru fiecare câine identificat şi înre­gistrat, se eliberează un carnet de sănătate cu serie şi număr unic în care sunt completate, în mod obligatoriu: numele şi prenumele proprietarului/deţinătorului, domiciliul acestuia (localitatea, strada, numărul şi judeţul), specia (câine/pisică), adresa acestuia, cod de identificare/numărul microcipului, după caz, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, rasa, sexul, vârsta, culoarea şi semnele particulare ale animalului precum şi datele privind vaccinarea contra rabiei, deparazitarea şi sterilizarea (după caz).  Pentru câinii care părăsesc teritoriul României se eliberează la solicitarea proprietarului, suplimentar un paşaport.  In cazul pierderii, deteriorării carne­­-tului, se eliberează un alt carnet de sănătate cu serie şi număr unic asigurând trasabilitatea cu originalul.

La medic, pentru înregistrare

Având în vedere noua legislaţie, proprietarii de câini trebuie să identifice şi să înregistreze animalele în RECS, în 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea lor. Totodată, câinii care au mai mult de 90 de zile, dar nu au fost identificaţi şi înregistraţi potrivit normelor în vigoare, vor fi prezentaţi medicului veterinar, pentru a se identifica şi înregistra. De asemenea, proprietarii de câini trebuie să solicite operatorului RECS identificarea electronică a câinelui cu microcip aprobat de legislaţie, să notifice medicului veterinar evenimente referitoare la animal, să aibă carnetul de sănătate al câinelui completat la zi şi să solicite, în cazul morţii animalului, scoaterea din evidenţă şi consemnarea decesului în carnetul de sănătate. "Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificarea şi înregis­trarea în RECS, a serviciilor prestate de către unităţile medicale veterinare de asistenţă sau de clinicile veterinare universitare", mai spune dr. Penţea. Animalele de companie pot circula în spaţiul public, dacă sunt microcipate
şi au paşaport pentru animale de companie.
***
Direcţia Sanitar- Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor, Colegiul Medicilor Veterinari judeţean, transmite că va monitoriza şi controla respectarea legislaţiei, privind identificarea, înregistrarea şi efec­tuarea acţiunilor sanitar- veterinare obligatorii pentru aceste probleme.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica