Tribuna
PNL
Povestea "Un(ui) sibian din Sălaj", în 500 de pagini
Andra MARINESCU
1617 vizualizari
Povestea
În 2011, prof. Vasile Rusu a publicat două volume ce spuneau povestea "Un(ui) sălăjean din Sibiu". Ieri, a descris, însă, o altă latură: cea a "Un(ui) sibian din Sălaj". Cele din urmă două volume, sub acelaşi titlu, sunt mărturisirea, în circa 500 de pagini, a vieţii sale, a evoluţiei de la băiatul de şase ani ce poate fi cunoscut în fotografiile de arhivă din localitatea natală, din Sălaj, prezentate în primul volum, la intelectualul de astăzi. Cele două volume au fost lansate ieri, 29 octombrie, în sala de lectură a Cercului Militar, în prezenţa a numeroşi oameni de cultură şi membri ai Asociaţiei Naţionale de Cadre Militare în Retragere şi Rezervă - filiala Sibiu, urmând a fi prezentate şi astăzi, în acelaşi loc, de la ora 17.

Despre prof. Vasile Rusu, numai cuvinte de laudă s-au spus ieri, la evenimentul
de lansare a celor două volume din "Un sibian din Sălaj". Manifestarea a fost deschisă de col. (r) Ioan Părean, preşedintele ANCMRR - Sibiu, care a prezentat, ca la fiecare şedinţă de joi a asociaţiei, aniversaţii săptămânii, dar şi înaintările în grad.
Acesta a marcat şi faptul că, cu prilejul acestei lansări de carte, se comemorează şi 75 de ani de la Diktatul de la Viena şi Ultimatumum sovietic.
 
Dumitru Acu: "Este o carte scrisă cu sufletul"

Cel care a deschis seria discursurilor privind creaţia prof. Vasile Rusu a fost prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiunii ASTRA, care a fost şi printre primii care au citit manuscrisele cărţii. "Vă spun sincer, am luat-o şi nu am mai lăsat-o, pentru că este o carte scrisă cu sufletul. Această carte nu este o anexă a celei apărute înainte. Nu sunt nici nişte notiţe provizorii, ci pagini care aparţin unui demers creator unitar. Este o carte care ne învaţă să privim realitatea. Este o excursie în istoria tristă a Ardealului şi o călătorie în viaţa ţăranului muncitor", a spus Dumitru Acu, apreciind şi personajele autorului, respectiv membrii familiei sale. La rândul său, prof. univ. dr. Elena Macavei a spus că a citit cu interes rândurile prof. Vasile Rusu. "Cu orice apariţie editorială sau publicistică, profesorul şi scriitorul ne surprinde, ne încântă, ne incită, ne farmecă. De data aceasta, el oferă cititorului un bildungsroman, un gen literar care prezintă în etape formarea unui personaj sau a autorului însuşi", spune aceasta.

Omagiu neamului român

Prof. Vasile Rusu a recunoscut că volumele sale, "Un sibian din Sălaj", reprezintă un omagiu adus neamului românesc, îndeosebi celor care au suferit consecinţele Diktatului de la Viena. "Diktatul de la Viena n-a fost numai un act criminal, cu consecinţe catastrofale, pe care cei mai mulţi le cunoaştem direct; a fost şi este dovadă vie a ceea ce poate să facă un creier lipsit de raţiune şi omenie, stăpânit de ură barbară. Poftele nebune nu pot aduce decât rău, or conducătorii care şi-au dus ţările şi popoarele la dezastru n-au făcut dovada raţiunii, ci doar a unor fantezii istorice bolnave, izvorâte din lăcomie sălbatică de avutul altuia. Din punct de vedere moral, Diktatul este o rană în sufletul României şi azi. Pentru sălăjeni, Diktatul este izvorul celor mai cumplite ticăloşii, suportate cu stoicism ortodox de aproape o mie de ani din cauza educaţiei religioase tolerante", spune, în carte, prof. Vasile Rusu.

Lansarea de carte va avea loc şi astăzi, 30 octombrie, ora 17, la Cercul Militar, Volumele profesorului Vasile Rusu costă 20 de lei.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica