Tribuna
PNL
Piaţa Mică, locul unde 200 de chitarişti au cântat deodată
Andra MARINESCU
2549 vizualizari
Piaţa Mică, locul unde 200 de chitarişti au cântat deodată
Peste 200 de chiarişti au susţinut un concert de câteva ore, în Piaţa Mică, sâmbătă seara. Copiii au învăţat să cânte la instrumentul cu corzi la Asociaţia Culturală "Play", alături de profesorul lor, Manole, chitaristul de la trupa Antract. Micuţii au cântat deodată piese româneşti şi din repertoriul internaţional, cum au fost "Andrii Popa" sau "Knocking on heaven’s door". Pentru mulţi, ca şi pentru Timotei, a fost primul concert în care ei au fost protagonişti. "Am puţine emoţii, dar sper să fie bine", a spus băiatul, înainte de începerea showului.


Emoţia şi nerăbdarea de a arăta lumii ce au învăţat în câteva luni s-au îmbinat, sâmbătă seară, pe scena din Piaţa Mică. Au venit să îi vadă părinţi, prieteni şi cunoscuţi pe cei 214 de chitarişti, mici artişti, dar cu visuri mari. Ei au cântat la unison în centrul Sibiului, proiectul fiind unic în România, iniţiat de Asociaţia Culturală "Play". Showul a fost prezentat de Cristi Hrubaru, vedeta Rock FM. "Sunteţi gata? Haideţi, scoateţi o foaie de hârtie, că vă dau teză", a glumit moderatorul. Acesta a povestit şi începutul acestui program, menit să îi scoată pe prichindei din faţa calculatorului şi să le aşeze o chitară în mână. "Acum câteva luni, o gaşcă de băieţi inimoşi, cu o inimă mare cât turla asta de biserică (n. r. arătând spre Biserica Romano-Catolică), s-au gândit să îi smulgă pe copii din faţa computerelor. Şi iată minunea! Acum, copiii dumneavoastră sunt cu un instrument în mână, în Piaţa Mică. Totul este o poveste frumoasă. Primul episod are loc acum", a spus Cristi Hrubaru. Astfel, s-au organizat cinci cercuri de chitară, iar participanţii au primit la înscriere kitul de chitară, care conţinea un bilet la concertul legendarului Joe Satriani, o insignă şi brăţară de membru al comunităţii "Pune mâna pe chitară!" şi un bilet la o tombolă ce avea drept marele premiu o chitară Fender Squier Stratocaster.
Pe scaunul din marginea scenei, se afla Timotei. Acesta a mărturisit că a învăţat să cânte la chitară acum două luni, la Asociaţia Culturală "Play". "Ştiu doar patru piese deocamdată, dar vreau să învăţ cât mai multe, pe viitor. O să mă gândesc dacă vreau să fac din asta o carieră", a povestit băiatul.
Celor 214 de copii de pe scenă li s-au alăturat, în timpul concertului, alţi nouă, care au cântat la chitară.


Educaţie prin muzică


Concertul din Piaţa Mică a reprezentat finalul proiectului "Pune mâna pe chitară", derulat de Asociaţia Culturală "Play", cu scopul de a oferi o alternativă în educaţie copiilor. "Muzica trebuie să fie accesibilă tuturor, indiferent de vârstă, educaţie, situaţie financiară sau socială. Copiii sunt stimulaţi activ în a face muzică, mult peste ceea ce înseamnă a asculta muzică. Ei învaţă, astfel, să se exprime, să comunice într-o manieră diferită de cea tradiţională, prin arta sunetelor", a spus Anamaria Brumar, reprezentantul Asociaţiei Culturale "Play".
Sibiu Guitar Meeting a fost o acţiune sprijinită de Primăria Sibiu.

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica