Tribuna
PNL
Palatul aduce "Personalităţi medievale şi moderne printre noi”
Andra MARINESCU
1512 vizualizari
Palatul aduce
Reprezentări din diferite epoci sunt subiectul unei noi expoziţii la Muzeul Naţional "Brukenthal" din Sibiu. De mâine, 29 octombrie, ora 13, vor fi prezente "Personalităţi medievale şi moderne printre noi", în Sala de Expoziţii Temporare a Palatului "Brukenthal".

Curatorii expoziţiei, dr. Claudia Urduzia şi dr. Claudiu Munteanu, aduc în faţa publicului iubitor de artă şi cultură o expoziţie despre o epocă mai veche, reiterând câteva personaje importante din viaţa Sibiului medieval şi modern. "Sibiul, după ce a primit statutul de oraş, era condus de un sfat orăşenesc (Rath), care va purta denumirea, în tot Evul Mediu, de Magistrat (magistratus Cibiniensis). Magistratul era condus de un jude regal (judex regis) şi 12 juraţi (seniores), care se alegeau anual din rândul obştii orăşeneşti. Ulterior, apare şi funcţia de primar, ales de cetăţenii obştei din rândul personalităţilor oraşului. Demnitar important al comunităţii săseşti, cu atribuţii sporite, era comitele, numit de rege dintre oamenii săi de credinţă. Comitele cumula multiple atribuţii politice, militare, administrative sau judiciare pe care le exercita în toate scaunele sibiene", spun curatorii expoziţiei.
Aceştia adaugă faptul că, pe lângă Magistratul oraşului, ca urmare a creşterii ponderii economice a conducătorilor breslei, apare, din 1495, un nou for administrativ, cunoscut sub numele de "Centumvirat” şi format din reprezentanţii breslelor, aleşi de judele regal şi de membrii Magistratului.
Personalităţile medievale şi moderne rămân “printre noi” până pe 22 noiembrie. Fotografiile îi aparţin lui Alexandru Olănescu, iar grafica este semnată de Chris Balthes.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica