Tribuna
PNL
OPERAŢII PE CORD DESCHIS, LA POLISANO
Sorana MAIER
22182 vizualizari
OPERAŢII PE CORD DESCHIS, LA POLISANO
Echipa de medici condusă de dr. Victor Costache la Spitalul European Polisano operează deja, acoperind toată gama de intervenţii de chirurgie cardiacă pentru adulţi. Pacienţi din alte judeţe vin la Sibiu, iar cei din Sibiu preferă să se opereze aici, decât să mai plece în clinici din Bucureşti, Cluj sau Târgu Mureş. Îi atrag condiţiile excepţionale, dar mai ales încrederea pe care le-o dau chirurgii de la Polisano, medici tineri, dar cu o experienţă consistentă în clinici reputate din afara ţării. Primele cazuri operate pe cord deschis au fost asistate de medici de prestigiu din Franţa, dr. Jean Pierre Labadens, dr. Eric Arnaud Crozat şi Herve Durand. În urmă cu câteva săptămâni, chiar preşedintele Societăţii Franceze de Chirurgie Cardiacă, prof. dr. Marcel Dahan, a asistat intervenţii chirurgicale realizate la Sibiu şi a conectat Spitalul Polisano la baza de date a Societăţii Franceze de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică. Spitalul Polisano are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar o parte din costul intervenţiilor este suportat în baza asigurării. Dr. Costache spune că în luna decembrie se va face o nouă intervenţie chirurgicală în premieră naţională în chirurgia cardiacă.
La doar câteva luni de la deschidere, echipa condusă de dr. Victor Costache, direc­torul medical al Spitalului European Polisano, are deja la activ o premieră naţională în chirurgia cardiovasculară şi cardiologia intervenţio­nală, operaţii pe cord deschis în premieră la Sibiu, iar echipa de medici de aici a reuşit, într-un timp scurt, să atragă încrederea multor pacienţi pentru care singura soluţie era drumul spre clinici din Bucureşti, Cluj sau Târgu Mureş.
Departamentul de chirur­gie cardiovasculară şi tora­cică de la Polisano este con­dus de medicul Victor Cos­tache, revenit în România după ce s-a format la Spitalul Universitar din Grenoble, unul dintre cele mai renu­mite centre în chirurgia car­dio–vasculară franceză,  după ce a condus timp de trei ani Centrul de Chirurgie Cardiacă din Annecy, Franţa.
Dr. Costache are expe­rien­ţa a numeroase interven­ţii chirurgicale realizate în clinici din Franţa şi Canada, inclusiv transplant cardiac şi pulmonar, şi are alături alţi câţiva medici cu experienţă acumulată în tară şi în străi­nătate - dr. Nicolae Florescu, şeful Secţiei de Cardio­logie Intervenţională, dr. Cristina Moisei, dr. Mircea Vlădoianu, dr. Mihai Chilofrischi, dr. Ionel Dudaş, dr. Constantin Condac, dr. Iulia Dancu. În plus, în mod constant, perso­nalităţi euro­pene marcante în domeniu vin la Sibiu şi asistă operaţiile medicilor români.

Operaţii prin Casa de Asigurări

"Acoperim toată sfera chi­rurgiei cardiace a adul­tului, by-pass aortocoronarian cu grefoane arteriale şi venoa­se, protezare valvulară aor­tică, protezare valvulară mi­trală, plastie mitrală, chirur­gia aortei ascendente, chi­rur­gia anevris­melor toraco-abdominale a tumorilor car­diace, chirurgia valvei tricus­pide, chirurgie cardiacă prin procedee minim invazive, unele malfor­maţii conge­nitale ajunse la vârsta adultă, chirurgia fibrilaţiei atriale", spune dr. Costache. Spitalul are contract cu Casa de Asi­gurări de Sănătate, iar o par­te din costuri sunt acoperite.
Pacienţii cu probleme în sfera cardiovas­culară pot solicita o consultaţie la dr. Victor Costache la Spitalul Polisano, sau pot fi trimişi de cardiologii din ţară.
După ce în această toam­nă a avut loc în premieră naţională o intervenţie chirur­gicală care a constat în intro­ducerea unei endoproteze multilayer la nivelul aortei abdominale pentru cura unui anevrism diagnosticat la acest nivel, dr. Costache spu­ne că în scurt timp va avea loc o nouă premieră.
"Pregătim pentru jumăta­tea lunii decembrie o nouă premieră naţională, o teh­nică nouă în chirurgia valvei aortice, intervenţie la care vor fi supuşi doi pacienţi cu risc crescut pentru chirurgia cla­sică", explică dr. Costache.

Începuturi alături de francezi

Dr. Jean Pierre Labadens, dr. Eric Arnaud Crozat şi Herve Durand sunt specia­liştii alături de care s-au făcut primele intervenţii pe cord deschis din Sibiu.
 „Am operat şase pacienţi. Am fost sfătuiţi de toată lu­mea să începem cu maxi­mum doi pacienţi uşori. Noi am început cu şase pacienţi dificili ca să arătăm că prin munca noastră şi a întregii echipe internaţionale Poli­sano, am reuşit să aducem în scurt timp Clinica Polisano la nivelul unui spital uni­versitar european, prin volu­mul mare de cazuri pe care le rezolvăm într-un termen scurt”, spunea atunci, chirur­gul Victor Costache.
Doctorul Labadens este unul dintre cei mai experi­mentaţi anestezişti pe care îi are Franţa, dar şi Europa, în acest moment. Este, de altfel, primul anestezist care a demarat anestezia cardiacă în domeniul privat în Franţa. El a venit să ajute echipa de Anestezie – Terapie Intensivă a Spitalului Polisano să ajun­gă repede la standardul in­ter­naţional dorit.
Herve Durand este un perfu­zionist de excepţie, care lucrează de peste 20 de ani la Spitalul Universitar din Gre­noble, cu o mare expe­rienţă în chirurgia cardiacă şi în tot ceea ce înseamnă trans­plant intratoracic. A venit să ajute echipa de perfuzie pentru programul de cord deschis.
Împreună au venit pentru că sunt prieteni buni cu me­dicii de la Polisano, dar şi pentru că au crezut în pro­iectul demarat de noul Spital European Polisano, ei do­rind să ajute Sibiul şi sis­temul medical din România.

Ce au sperat şi
ce au găsit

Cei trei specialişti au de­clarat că deşi nu au plecat din Franţa cu păreri pre­concepute, ceea ce au găsit la Spitalul Polisano a depăşit aşteptările. Ei sunt de părere că noua instituţie medicală poate concura oricând cu un spital de renume din Franţa. „Nu aveam idei precon­cepute, dar aşteptările mi-au fost depăşite, atât din punctul de vedere al dotării me­dicale, cât şi din cel al calităţii echipei medicale şi para­medicale pe care le-am găsit în spital”, a declarat dr.  Jean Pierre Labadens.
“Mă aşteptam să găsesc o structură mult diferită faţă de cea în care lucrez de obicei, dar, de fapt, după mici re­glaje, am ajuns rapid la cali­tatea şi prestaţiile medicale pe care le avem în clinica în care lucrez”, a spus şi perfuzionistul Herve Durand.

Personalităţi de excepţie

Dr.  Jean Pierre Labadens, dr. Eric Arnaud Crozat şi  Herve Durand sunt adevărate personalităţi. Faptul că au rupt din timpul lor pentru a veni să „dea mai departe” experienta acumulată în chirurgia cardiacă, astfel încât pacienţii din România să beneficieze de aceste miracole ale medicinei, la Polisano, nu poate decât să ne bucure. „Am fost rezident şi şef de clinică al Spitalului Universitar din Lyon şi am peste 30 de ani experienţă în chirurgie cardiacă, de la terminarea rezidenţiatului până acum. Am aproximativ 15.000 de pacienţi de care m-am ocupat în tot acest timp”, a spus dr. Labadens. Anestezistul a fost cel care a deschis grupul de clinici Tonkin, care e cel mai mare grup de clinici private din Franţa, în Lyon, cu cel mai mare volum de activitate chiar şi în momentul de faţă în sistemul privat din Franţa. Din 2010 a integrat echipa de anestezie în Annecy, unde a colaborat cu dr. Costache. Tot dr. Labadens este iniţia­torul unui protocol de trezire rapidă postoperator. Ce înseamnă acest lucru şi care sunt beneficiile acestui proto­col pe care l-a lansat şi la Polisano? „Practic, clasic, în chirurgia cardiacă pacienţii sunt lăsaţi în comă artificială, intubaţi, ventilaţi, timp de o zi. Noi extubăm la o oră – două după intervenţie. Pa­cienţii sunt treziţi, ceea ce simplifică foarte mult urmă­rile postoperatorii şi pacienţii au mult mai puţine compli­caţii şi infecţii respiratorii. În general totul este mult mai fiziologic”, explică celebrul anestezist. 
Herve Durand şi-a luat di­ploma de asistent medical în 1986 la Amiens, la Spitalul Universitar, unde a lucrat 6 ani în Reanimare. “M-am inte­grat în echipa de perfu­zionişti la Serviciul de Chi­rurgie Cardiacă al Spi­talului din Grenoble în 1992, unde am făcut 8 ani de reanimare, după care am rămas doar în Chirurgie Cardiacă. Am realizat aproape 2.000 de proceduri de chirurgie car­diacă”, a spus Herve Durand.

Operaţii reuşite

 „Am avut pacienţi şi de 86 de ani, refuzaţi la alte centre medicale din România, pacienţi cu multiple înlocuiri valvulare, persoane vârst­nice, cu fracţie de ejecţie de 30 la sută, cu antecedente medicale complexe, şi care datorită calităţii anesteziei reanimare a doctorului La­badens şi a domnului Du­rand şi a întregii echipe me­dicale şi paramedicale de la Spitalul Polisano, au evoluţie foarte bună în sectorul de spitalizare”, a mai spus dr. Costache.
Starea bună a pacienţilor operaţi la Spitalul Polisano se datorează şi protocolului iniţiat de dr. Jean Pierre La­badens. L-a iniţiat deoarece, în toată activitatea sa, a înţeles inconfortul pacienţilor după operaţie. „Am înţeles, în toţi aceşti ani de activitate, inconfortul pacienţilor posto­perator. Filosofia mea este ca pacientul să fie trezit şi scos de pe toate aparatele care îl ţin într-o stare artificială cât mai repede. Trebuie ţinut seama tot timpul, într-o astfel de intervenţie pe cord des­chis, că trebuie evaluat foarte bine care pacienţi trebuie operaţi şi care nu trebuie operaţi şi ce tip de operaţie şi ce tip de anestezie trebuie să fie făcută. Atunci când riscul este foarte important, pacientul trebuie să fie infor­mat, să fie la curent şi să accepte acest risc împreună cu familia”, a declarat dr. Jean Pierre Labadens.

A doua şansă

Au văzut, în cariera lor, mii de oameni care au venit la operaţie pentru a primi a doua şansă la viaţă. Cum văd munca lor nişte specialişti care dau şansa unei vieţi noi unor oameni a căror inimă depinde de ei? „Ca pe o a doua şansă. Cred că pa­cienţii aceştia au aceeaşi şansă ca şi cei care sunt operaţi de alte afecţiuni şi ideal este ca după  ce li s-a oferit această a doua şansă, pacienţii să nu mai repete greşelile care i-au adus să fie operaţi şi să profite de această a doua şansă”, a spus dr. Jean Pierre La­badens.
„Din punctul meu de ve­dere, eu fac tot pentru a repune pacienţii pe drumul drept şi pentru ca ei să aibă din nou o viaţă normală şi să se întoarcă la familiile lor”, a spus Herve Durand.

Profesoara - reclamă vie pentru spital

Din luna iunie şi până acum, mai multi pacienţi au fost operaţi de echipa de medici din Sibiu. Unii dintre ei, supuşi intervenţiilor chirur­gicale săptămâna trecută, sunt încă în spital.
Sunt trei pacienţi, între care o personalitate cunoscută şi apreciată în Sibiu. Văzându-i nu ai spune că tocmai au fost operaţi pe cord deschis.
Nu au nicio rezervă să po­vestească despre ce li s-a întâmplat, iar în glas şi în privire li se citeşte recu­noş­tinţa sinceră pentru medici şi bucuria că sunt bine.
Liana Capotă are 60 de ani şi este sibiancă. Are suficient umor încât să se amuze de faptul că a fost operată în 13 noiembrie 2013, când i s-a făcut o protezare valvulară aortică. Poves­teşte că  afecţiunea şi-a descoperit-o în urmă cu câţiva ani, şi de atunci a fost constant urmărită de doi medici din Cluj, care anul acesta i-au recomandat intervenţia chirur­gicală, pe care să o facă la un spital din Bucureşti.
Preoperator a avut nevoie de o corona­rografie, pe care chiar specialiştii de la Cluj i-au spus că o pot face aici la Polisano. A venit, şi-a făcut investigaţia, iar medicul Nicolae Florescu, chirurgul cardiolog intervenţionist, i-a vorbit la final despre dr. Cos­tache şi i-a propus o discuţie cu el, în condiţiile în care şi la Sibiu se putea face ope­raţia de care avea ea nevoie, nu doar la Bucureşti.
"Eu de meserie sunt profe­soară, citesc omul imediat, şi am ştiut din prima clipă de când a început să vorbească dr. Costache că voi spune da. Am spus însă că mă duc acasă să mă consult cu fa­milia şi revin ulterior", spune profesoara sibiancă. Au convins-o apoi referinţele pe care le-a găsit despre me­dicul ce urma să o opereze.
Povesteşte că i-a şi avertizat pe medici: "să ştiţi că voi deveni pentru dum­neavoastră o reclamă plim­bătoare, o reclamă vie".
Într-un alt salon se află Manda C., o femeie de 72 de ani venită din Deva. Măr­turiseşte că nu regretă nicio clipă, nici ea şi nici familia ei, alegerea pe care a făcut-o. "Sunt nişte oameni deo­sebiţi medicii de aici, am mai fost şi în alte locuri, dar am avut o reţinere. Contează foarte mult şi grija posto­peratorie. Şi băiatul meu spune că nu îi pare rău nici 5 minute că am venit aici", povesteşte femeia.

Profesorul Păcurariu, în convalescenţă

Cel de-al treilea pacient cu care am vorbit, operat săp­tămâna trecută la Polisano, este chiar apreciatul preot şi profesor Mircea Păcurariu, membru al Academiei Ro­mâne, care are în spate o activitate impresionantă în domeniul teologiei şi care a primit anul trecut titlul de cetăţean de onoare al Si­biului, iar anul acesta pe cel de cetăţean de onoare al judeţului.
Vorbeşte cu simplitate, cu aceeaşi voce caldă şi clară, despre afecţiunea pe care şi-a descoperit-o recent, în timpul unei investigaţii pentru o răceală persistentă. Acum se simte bine şi aşteaptă ca în zilele următoare să poată pleca acasă.
"Puteam să merg şi în altă parte, de pildă la Cluj, la Bucureşti, la Elias, unde sunt membru ai Academiei Ro­mâne, dar am aflat că a venit această echipă de medici care operează în aceleaşi condiţii ca şi în alte centre. Ginerele meu, care este medic, dar şi dr. Maniţiu (nr. prof. Ioan Maniţiu, şeful Cardiologiei din Spitalul Jude­ţean) mi-au recoman­dat să vin cu toată încrederea la dr. Costache", spune părintele Păcurariu.
Îl întreb dacă doreşte sau nu să pomenesc numele dumnealui în articol. "De ce nu? I se putea întâmpla ori­cui", spune simplu părintele. Îi urez sănătate şi plec cu promisiunea ca după perioa­da de convalescenţă să fa­cem un interviu pentru cititorii Tribunei.





comentarii
8 comentarii

Felicitari,dar sa nu uitam ca Polisano e o clinica privata,cu preturi mari.Cele din Tg.Mures si cluj sunt de stat,te costa mult mai putin.Ar fi bine sa publice Polisano o lista cu preturile catorva tipuri de operatii. Va dau eu un pret:pt. o oper.de Hernie Disc(col.vertebrala) fara complicatii=1100Euro. Nu-si permite oricine.
babu
22.11.2013 09:13
Felicitari doctorului Vonica.A cumparat si ziarul Tribuna.Azi maine cumpara si centrul istoric si noile sensuri unice fara rost implementate.Poate si Cimitirul Municipal de ce nu.Doar cine nu se poate trata mai si moare si pot iesi bani frumosi si de aici.
Rusine ziaristilor de la Tribuna care sub titulatura de articol fac reclama anumitor entitati asa cum este si acest spital european.De astazi ati mai pierdut un cititor fidel.
Un sibian
22.11.2013 13:00
si care e problema ta? de ce nu le cumperi tu?
@ un sibian
22.11.2013 14:01
bai latg mures si cluj,aia de la centrua pomoat bani publici in detrimentul ,sibiului ca s-a va tina in viata ca voi fara studentimea care vine aiurea fara nici un beneficiu pentru dezvoltarea tari ,ati fi niste alomerari nesustenabile ,asa mai pacaliti lumea cu centru vostru zis academic ,frustratilor va este teama de concurenta
libidinosi
23.11.2013 09:01
Sincere felicitari stimati domni medici si organizatori. Acum aveti posibilitatea de a salva si mai multe vieti ca pana acum. Respect pentru truda de a deveni medici specialisti ( profesionisti). Multa sanatate Dumneavoastra si pacientilor Dumneavoastra.
Ingerul
23.11.2013 15:41
recomand serios ...........Timisoara, tg mures, bucuresti ,cluj,interesati-va de professionalism prima data nu de reclama
un necunoscut
26.11.2013 11:06
C
Ovidiu
26.11.2013 16:55
E ca la tembelizor, se face reclama la ceeace nu se cumpara, aici reclama-i de-o saptamana dar la preturi asa mari lumea se-mparte si la cimitir asa ca vor lua si tintirimul ca doar bani sa iasa, doar cum moare saracu moare si bogatu, dupa cum ne arata tembeliziunilii moarta e la moda
un taran
27.11.2013 21:06
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica