Tribuna
PNL
Oftalmologul Ioan Piuariu Molnar, rememorat de Sadu
Andra MARINESCU
1602 vizualizari
Oftalmologul Ioan Piuariu Molnar, rememorat de Sadu
Medicul oftalmolog Ioan Piuariu Molnar va fi omagiat printr-o serie de manifestări organizate în cadrul Zilelor Culturale ale Comunei Sadu, astăzi, 31 octombrie, la Sibiu, şi pe 8 noiembrie, la Sadu. Evenimentele sunt puse la cale de Primăria Comunei Sadu, împreună cu Arhiepiscopia Sibiului, Asociaţiunea ASTRA, Biserica din Groapă cu hramul "Buna Vestire" şi Parohiile Orto-doxe Române Sadu I şi Sadu II.

Acum 200 de ani, s-a stins din viaţa unul dintre cele mai mari nume ale oftalmologiei: Ioan Piuariu Molnar. După atâţia ani, el va fi rememorat, astăzi, la Biserica din Groapă, de pe strada Justiţiei, de la ora 11, când va începe slujba arhierească. În cadrul acesteia, vor fi amintite personalităţile ce îşi dorm somnul de veci în cimitirul bisericii (printre care şi medicul sădean). Va participa şi ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. Astăzi, la ora 12, se vor depune de coroane de către oficialităţile prezente. "Este o onoare pentru comunitatea sădeană că asemenea personalităţi au văzut lumina zilei, au învăţat pe băncile şcolii din comuna noastră şi au dus numele acesteia mai departe peste graniţele judeţului, ale regiunii şi ale ţării şi se cuvine să comemorăm, ori de câte ori este nevoie, zilele omagiale, prin organizarea unor manifestări culturale, seminarii şi alte activităţi, prin care să fie pusă în valoare amprenta lăsată de aceştia în viaţa românilor", a spus Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

Primul român "protomedicus"

Oftalmologul s-a născut la Sadu, în anul 1749. După ce a dobândit primele cunoş­tinţe în satul natal, s-a pregătit mai întâi la Sibiu, în şcoala coloniei aromâne, mai apoi la liceul săsesc de stat, unde a învăţat ger­mana, latina şi maghiara. În ceea ce priveşte activitatea sa, el a fost primul român care a obţinut rangul de "proto­medicus", adică de medic oculist al Marelui Principat al Transilvaniei, rang ce l-a propulsat în fruntea ierar­hiei medicale a Transilvaniei.
El a murit pe 16 martie 1815, fiind înmormântat la Biserica din Groapă Sibiu.

 






comentarii
5 comentarii

"[...]i la liceul s?sesc de stat, unde a
Georg
01.11.2015 10:15
Dupa cate stiu, el era GRECO-CATOLIC, deci facea parte din comunitatea religioasa DUSMANITA si prigonita de Biserica AUTOCEFALA de STAT (in Stat) .
E ingropat tocmai in Cimitirul Bisericii din Groapa, care Biserica era GRECO-CATOLICA, confiscata de Biserica de Stat si care, cu toate ca a fost insistent ceruta inapoi, NU A FOST RETROCEDATA PROPRIETARILOR de DREPT.
Comemorarea unui greco-catolic tocmai de cei ce i-au prigonit si-i prigonesc pe greco-catolici este o noua CONFISCARE si ANEXARE.
Georg
01.11.2015 10:28
Retrag TOTAL comment referitor la BISERICA din GROAPA (greco-orientala). Am confundat-o cu Biserica Dintre Brazi (fosta greco-catolica). Restul ramane valabil.
Georg
01.11.2015 10:48
M
Georg
01.11.2015 11:11
Retrag COMPLET afirmatia mea eronata ca Ioan Piuariu Moln
Georg
01.11.2015 12:16
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica