Tribuna
PNL
FOTO/ VIDEO: Octombrie a venit cu mii de studenţi, în Piaţa Mare
Andra MARINESCU
5210 vizualizari
FOTO/ VIDEO: Octombrie a venit cu mii de studenţi, în Piaţa Mare
În Sibiu, nu mai este nevoie de calendar ca să ştii că e 1 octombrie. Această dată se simte prin aglomeraţia din oraş, prin faptul că străzile sunt pline, centrul urbei este animat, iar cafenelele ocupate. De joi, Sibiul şi-a reprimit studenţii care s-au întors în bănci. Aşa cum este deja tradiţia, pe 1 octombrie, deschiderea festivă a anului universitar a avut loc în Piaţa Mare, în prezenţa a circa 3.000 de studenţi, profesori, autorităţi locale şi naţionale, printre care Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, şi Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale..

Mii de tineri au dat viaţă, joi, centrului Sibiului, adunându-se să cânte într-un glas "Gaudeamus, igitur!" şi să întâmpine noul an universitar. Majoritatea au fost boboci, care au păşit pentru prima dată, joi, pe drumul studenţiei, pentru unii cea mai frumoasă perioadă a vieţii. Momentul festiv a fost deschis de studenţii de la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, care au dansat şi au ilustrat un scurt fragment din "Romeo şi Julieta", în aplauzele publicului. Au fost, însă, "întrerupţi" de Radu Nechit, moderatorul evenimentului, care i-a prezentat, pe rând, pe invitaţi. Dintre ei, amintim pe Dumitru Scarlat, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, Gigel Paraschiv, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Judith Urban, consulul general al Germaniei la Sibiu, Răzvan Teodorescu, preşedinte interimar al Consiliului Rectorilor din România, ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, şi Ovidiu Sitterli, prefectul Sibiului.


ULBS şi AFT "Nicolae Bălcescu", din nou împreună


Cel care a deschis seria încurajărilor şi urărilor de "Bun venit!" a fost Ioan Bondrea, rectorul ULBS. "Sibiul se animă. Această Piaţă este, iarăşi, martoră a unui nou început. Sălile de curs, amfiteatrele, spaţiile de învăţământ ale ULBS au devenit neîncăpătoare pentru tinerii care au venit să studieze în Sibiu. Este valabil şi pentru oraşul Sibiu, oraş care are un alt iz începând cu această toamnă. Forfota tinereţii, forfota din pasajele oraşului. Şi traficul e mai greu. Ne bucurăm că suntem la început de an universitar, în care spun că parteneriatul ULBS cu AFT continuă şi se dezvoltă", a spus acesta. La rândul său, Ghiţă Bârsan, rectorul AFT Sibiu, a mărturisit că momentele din anii studenţiei sunt de neuitat, de aceea trebuie trăite la maxim.


Reţeta succesului, prestabilită de boboci


Din rândul bobocilor, cea care a transmis mulţumiri ULBS a fost Andreea Ştefan, studentă în anul I la Comunicare şi Relaţii Publice. "Îndrăzneala ne-a adus aici, în pragul unui nou drum, care nu va fi uşor, dar împletind ambiţia, munca, hotărârea şi talentul, succesul va fi garantat", a spus tânăra. Din partea AFT "Nicolae Bălcescu", a luat cuvântul Ştefan Vâlcea, care a subliniat importanţa AFT pentru cariera militară. Pe scenă, au urcat şi Ioan Cindrea, preşedintele CJ Sibiu, şi Astrid Fodor, primarul Sibiului, aceasta din urmă accentuând calităţile burgului. "Sibiul este, în primul rând, un oraş universitar, cu o bogată paletă de facultăţi, de unde tinerii pot alege. Este un oraş atractiv", a spus primarul Sibiului. La rândul său, Ioan Cindrea le-a urat studenţilor un an plin de realizări.
Ultimele încurajări pentru acest nou an universitar au venit de la cei doi miniştri. "Evoluţia celor două instituţii de învăţământ din Sibiu este impresionantă. În condiţiile în care la nivel naţional ne confruntăm cu o scădere a numărului de studenţi, cele două universităţi demonstrează că Sibiul este, într-adevăr, un centru universitar puternic", a spus Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a avut şi o surpriză pentru ULBS. Acesta a anunţat că, începând cu acest an universitar, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu va avea domeniul de doctorat "Teatru şi Artele Spectacolului". "A fost o promisiune. Aţi demonstrat o competenţă deosebită", a explicat Cîmpeanu. La rândul său, Mircea Duşa a subliniat importanţa AFT Sibiu şi a spus că "suntem mândri că tinerii noştri studenţi militari sunt responsabili. Sunt singura categorie profesională care jură că îşi va apăra ţara, chiar cu preţul vieţii. De aceea, trebuie să îi onorăm şi să îi respectăm", a încheiat ministrul Apărării Naţionale.
Deschiderea festivă a noului an universitar s-a încheiat pe ritmurile fanfarei AFT Sibiu şi cu miile de voci ce au cântat într-un glas imnul studenţesc "Gaudeamus, igitur!". La Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, sunt peste 5.000 de boboci, cursanţi la toate formele de învăţământ, iar la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" sunt 250 de studenţi în anul I.

 

Foto: Răzvan NEGRU







comentarii
1 comentarii

Acum ai posibilitatea sa-ti imbunatatesti venitul lunar cu sume cuprinse intre 100 si 285 euro printr-o afacere inteligenta, muncind acasa. Instruirea se face gratuit, prin email. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal de comision. Pentru mai multe detalii trimiteti textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com
Nicu
02.10.2015 16:09
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica