Tribuna
PNL
Ochiul şi urechea: Iubirea e un lucru mare, dar rar
N. I. DOBRA
1785 vizualizari
Ochiul şi urechea: Iubirea e un lucru mare, dar rar

 

2. Vă spuneam în articolul de săptămâna trecută că nu trebuie să ne mire lipsa de armonie din societatea actuală, pentru că, în România, de când există, n-a fost niciodată pace sub măslin, mai ales în lumea politicienilor, a scriitorilor, a gazetarilor. Voi continua să vă dau exemple mai vechi şi mai noi.

În 1957, Valentin Lipatt (1923-1999), diplomat, fratele celebrului muzician Dinu Lipatti, publica un pamflet intitulat "Un filozof al minciunii", din care citez: "Dl. Cioran, care declară că ar fi de origine română (sic!), se ocupă şi de poporul nostru (n.n. - în cartea "Ispita de  a trăi"). Dumnealui scrie: "Urându-i pe ai mei, urându-mi ţara şi ţăranii ei atemporali, îndrăgostiţi de toropeală şi crăpând de stupizenie, mă ruşinam că mă trag din ei, îi renegam". Ce bine că domnul Cioran, nefiind patriot, nu a luat nimic din pământul ţării pe papucii dumisale. Ce bine că dl. Cioran a devenit, pe socoteala lui, filozof parizian! Mai scrie dl. Cioran încă o ispită, două, trei. Dacă ţi se plăteşte, e păcat să n-o faci. Spor la lucru! Noi ne vedem de treburile noastre de popor inexistent, clădim o ţară nouă, cu oameni noi (...)" Bineînţeles că Emil Cioran nu a răspuns, fie că nu a citit ce-a scris V.L., fie că nu l-a băgat în seamă.

Ileana Vulpescu (n. 1932), prozatoare, publică în 2001 eseul "Mitologicale monarhice": "Din 1990 încoace, în fiecare an, cercurile monarhice din România s-au întrecut în a elogia măreaţa zi de 23 August 1944, cu evidenta intenţie de a-l ridica pe fostul Rege Mihai I la rangul de mare personalitate istorică de talie internaţională. Ex-Regele Mihai este incontestabil un personaj pe care istoria nu-l poate ignora, dar de aici până la a transforma în zi de glorie cea mai sinistră zi din istoria Ţării numai de dragul de a ridica în slăvi un fost rege e drum lung, exagerat şi nerelevant. Fostul suveran, pe atunci "cap al oştirii" şi Mareşal al României a capitulat necondiţionat în faţa Uniunii Sovietice, a trimis în prizonierat 130.000 de ostaşi români care au ajuns în Siberia, şi-a trădat camaradul de arme, MareşaIul Ion Antonescu, predându-l agenţilor Moscovei (...)"

Cam are dreptate doamna Vulpescu.

Răzvan Codrescu (n.1959, Bucureşti), poet, gazetar, traducător, publică în 1996 articolul "Un om necăjit: cazul H.-R. Patapievici". Citez: "(...) Cu dl. Patapievici se întâmplă ceva. Pentru că una este să fii "democrat", "internaţionalist", "progresist" etc. şi cu totul altceva să secretezi (şi să faci publice) fraze precum aceasta: "Privit la raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră, el nu are cheag, radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării... " S-a zis că dl. Patapievici n-ar fi român. Cine ştie, poate că ar trebui să-l privim la raze X. În orice caz, dl. Patapievici e supărat pe orice aparenţă naţională, pe natura "dată", pe respectul ortodox al "firii", pe lumea lui Dumnezeu, în care unul ca dumnealui n-are loc să-şi exercite "libertatea". Psihiatrii se vor pricepe mai bine să-l diagnosticheze. Noi l-am numit "un biet om necăjit", căruia creştineşte ar fi să-i plângem de milă".

Spaţiul mă obligă să mă opresc aici. Voi încheia spunând că, de-a lungul istoriei noastre, iubirea, toleranţa, frăţia au fost sentimente mai rar detectabile decât ranchiuna, invidia, trădarea, care pot fi surprinse în aceste ieşiri la rampă. Şi, ţineţi seamă că nu i-am indexat pe Pamfil Seicaru, Zaharia Stancu, Eugen Barbu, Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu şi mulţi alţii.






comentarii
3 comentarii

Cioran a criticat mereu defectele poporului roman, dar, din pacate, el, rasinareanul avea toate defectele poporului roman plus cateva pe deasupra.
08.10.2020 22:23
Sunt bucurie după nume, ce aruncător minunat și simplu de vrajă care a adus bucurie și fericire înapoi în viața mea! Dau această mărturie pentru că eu sunt atât de fericit, vreau să mulțumesc DR IDUMEBO pentru mare lucru pe care l-a făcut în viața mea, el a adus fericirea înapoi în viața mea, nu am crezut în aruncători vraja până când viața mea sa prăbușit atunci când iubitul meu de 6 ani a decis să renunțe aproape atunci când am vrut să se căsătorească. Am fost atât de devastat emoțional că nu am putut face nimic rezonabil, după 2 luni de durere înainte de un vechi prieten de-al meu mi-a introdus la un aruncător de vraja online numit Dr.IDUMEBO, care a fost după ce a fost scammed de diferite fals vraja aruncători. Am fost introdus la DR IDUMEBO un adevărat aruncător vraja. Dumnezeul meu după 3 zile am văzut minuni, dragostea mea sa întors la mine și viața mea sa întors ca un puzzle completat, și suntem happly căsătorit și a fost ca un vis pentru mine pentru că am crezut că am pierdut-o pentru totdeauna. Vă mulțumesc DR IDUMEBO pentru a ajuta mine, dar mai presus de toate, onestitatea dumneavoastră și rezultatele dumneavoastră rapid și exacte. e-mail: Dridumebospellhome@gmail.com! Ești dezam <2>ă să fii fericit pentru că eu sunt atât de fericit.,,.
Faith
10.10.2020 01:13
Unde dai si unde crapa...
@aruncarea cu privirea
11.10.2020 08:30
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica