Tribuna
PNL
Noile cereri pentru subvenţii dau bătăi de cap fermierilor
Ioan VIDRIGHIN
4931 vizualizari
Noile cereri pentru subvenţii dau bătăi de cap fermierilor
Noul format al cererii unice de plată pe suprafaţă conceput de Ministerul Agriculturii îi nemulţumeşte pe fermieri. Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România spune că introducerea unor anumite rubrici în noul model de cerere conduce la fărâmiţarea terenului, în ciuda eforturilor făcute de fermieri de a-l comasa prin schimburi făcute între ei.

"De mai mult timp, AGROSTAR, sindicatul crescătorilor de ovine, sindicatul crescătorilor de bovine şi alte organizaţii profesionale am avut discuţii cu MADR pe tema Ordinului cu privire la subvenţiile pe suprafaţă. Depunerea cererilor de plată trebuia să înceapă pe 1 martie. Ministrul Daniel Constantin a zis că se vor putea depune cereri începând cu 25 martie, dar nu s-a putut face asta pentru că nu a apărut Ordinul de ministru. Marea problemă este însă anexa respec­tivului Ordin, care constituie baza declaraţiei pe care o facem la APIA. Formatul acestei anexe ne aruncă iar în anul 1991. Asta deoarece nu trebuie să declari, ca până acum, doar blocul fizic pe care îl lucrezi, ci şi numărul parcelei. Adică te duce la pământul înscris pe titlul de proprietate. Iar asta nu face decât să fărâmiţeze, din nou, toate terenurile pe care cu greutate le-am comasat în ultimii ani", declară, vădit nemulţumit, Marcel Andrei.
Potrivit acestuia, până acum fermierii au luat subvenţia pe pământul pe care l-au lucrat efectiv, nu pe cel care apare în titlurile de proprietate. Prin Legea 18/1991, terenurile s-au dat în nu ştiu câte locuri, în funcţie de cum a hotărât fiecare comisie locală.
"Noi, cei care lucrăm pământul, am făcut contracte de arendă cu anumiţi proprietari şi, ca să evităm fărâmiţarea excesivă a terenurilor, le-am schimbat între noi. Schimburile acestea nu au fost înregistrate de primării. Ceea ce nu înseamnă că sunt ilegale!", adaugă preşedintele Marcel Andrei.
"Până acum, în cerere se trecea blocul fizic utilizat. Primăria ştia că fermierul lucrează un anumit bloc fizic. Dar nici nu s-a preocupat să aibă informaţii. Fermierul putea să demonstreze că are contracte, că lucrează un anumit teren. Suprafaţa totală din contractele de arendă trebuia să fie egală cu suma suprafeţelor blocurilor fizice pe care fermierii le lucrau. Atâta timp cât exista o corespondenţă între suprafaţa pe care fermierii o au contractată în comuna respectivă, primăria îi elibera adeverinţă că blocurile fizice pe care fermierul le lucrează sunt acelea din cererea lui de subvenţie. Nu înţeleg de ce suntem obligaţi acum să solicităm altfel de adeverinţe de la primării.", precizează liderul crescătorilor de ovine din România. (Vezi foto Anexa I)

Întabularea şi cadastrarea

Dacă noile declaraţii trebuie să conţină numărul de parcelă şi de tarla, Marcel Andrei estimează că vor fi mari probleme, întrucât peste jumătate dintre localităţile judeţului nu au planuri parcelare. Iar cele care au, oricum îi vor încurca pe fermierii care au făcut schimburi. Marcel Andrei este de părere că, în loc să se dea Ordine de ministru prin care să se readucă agricultura la fărâmiţarea din 1991, mai degrabă s-ar face o lege care să comaseze terenurile. O lege prin care terenurile să fie întabulate şi cadastrate în funcţie de realităţile anului 2015 şi pe cheltuiala statului, cu fonduri europene.
"Cred că dacă se întabulează terenurile aşa cum sunt în acte, costurile vor fi enorme, şi tot nu s-ar face ordine. Trebuie să găsim nişte formule realiste. Şi în primul rând este nevoie ca iniţiativa legislativă privind întabularea gratuită a terenurilor agricole să fie cât mai grabnic aprobată. Şi asta, pentru că din anul 2018 subvenţiile se vor acorda doar pe exploataţie şi cei care nu vor fi întabulaţi nu vor mai primi subvenţii."

Cine şi cum face înverzirea?

O altă problemă legată de Ordinul de ministru şi cererea unică de plată o reprezintă înverzirea.
"Vorbim de înverzire pe 2015, dar noi nu am lămurit-o încă. Despre înverzirea din 2015 trebuia să vorbim vara trecută, când am început să arăm şi să ne facem aprovizionarea cu seminţe.
Sunt mulţi fermieri, şi mici, şi mari, care şi-au semănat din toamnă toată suprafaţa cu grâu şi rapiţă. Ce fac respectivii, întorc culturile ca să facă înverzirea? Noi am cerut secretarului de stat George Turtoi să treacă în Ordinul acesta exact ce scrie şi în Regulamentul european. Pentru că în acel regulament există un articol care prevede că în primii doi ani înverzirea nu este penalizată. Totul are o logică. Nu se poate ca, dintr-o dată, o jumătate de milion de hectare din România să nu mai fie cultivate", este de părere preşedintele Marcel Andrei.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica